Advarer regjeringen: – Vi er beviset på hvor galt det kan gå
Riksrevisjonens knusende rapport om rus og psykisk helse får mor til å reagere: – Vi har mistet nok ungdom, advarer hun.

Myndighetene svikter folk som sliter med psykiske lidelser og rus. Det slo Riksrevisjonen fast i sin rapport som kom i begynnelsen av februar.
Helseminister Jan Christian Vestre har tidligere uttalt til TV 2 at rapporten «tas på alvor.»
Dette reagerer Kirsti Skogsholm på. Hun er mor til tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen som døde av en overdose i 2023, mens de var innlagt på en barnevernsinstitusjon.
– Riksrevisjonens rapport peker på alvorlige feil og mangler, og de som skal gjøre noe med det kommer unna med å ikke følge dette opp, sier hun.
Skogsholm sier til TV 2 at det også kom rapporter som avdekket sviktende tilstander i rusomsorgen og psykiatrien i tiden rundt døtrenes bortgang.

– Alt det jeg har fortalt om før er avdekket i denne rapporten. Hvordan kan vi fortsatt være på startstreken? spør Skogsholm.
– Hvor mange rapporter skal vi produsere? Det virker som om at rapporter i seg selv er en løsning, men de blir ikke fulgt opp, legger hun til.
Skogsholm har tidligere vært åpen om hvordan hun opplevde at døtrene ble sviktet av helsevesenet. I fjor høst kom statsforvalteren med en knusende dom: Døtrene hennes fikk ikke forsvarlig helsehjelp.
– Hele systemet er splittet
I den ukegamle rapporten skriver Riksrevisjonen at samhandlingen mellom helsetjenestene «ikke fungerer» som den skal, og trekker fram manglende behandling og oppfølging som et stort problem. De advarer mot konsekvenser for den enkelte, og for familier.

Skogsholm kjenner seg igjen i kritikken fra Riksrevisjonen.
– Jeg har aldri vært borti så mye kaos som når jeg var midt i min sak. Når vi fikk inn flere instanser, så vi hvordan hele systemet ble splittet, sier hun.
Skogsholm mener myndighetene ikke gjør nok.
– Jeg og mine jenter er et godt eksempel på at det den sittende regjering har gjort frem til nå ikke fungerer. Vi er et bevis på hvor galt dette kan gå, når de som skal samarbeide ikke gjør det.
– Det haster. Vi har mistet nok ungdom. Det er altfor mange som sitter og kjenner på at de ikke får hjelp, advarer hun.
Ny rusreform
I oktober i fjor la regjeringen fram del 1 av sitt forslag til ny rusreform. Den er nå til behandling i helse- og omsorgskomiteen og skal opp i Stortinget 17. mars.

Kirsti Skogsholm har tydelige forventninger til regjeringens rusreform.
– Vi må se at det blir endringer og at den følges opp, slik at denne pasientgruppen får den behandlingen de trenger.
Hun kjemper også for flere behandlingsplasser.
– Vi står nå overfor et rusfelt som er kraftig redusert, og da hjelper det ikke med en behandlingsplan, hvis det ikke er plasser hvor de som trenger det får behandling, sier Skogsholm.
Vil ha pårørendeombud
I fjor opprettet Kirsti Skogsholm stiftelsen Mina og Mille. På sine nettsider skriver de at deres formål er å «bistå barn og unge med store og sammensatte helse- og omsorgsbehov og deres pårørende, i samarbeid med hjelpeapparatet.»

Skogsholm trekker fram hensynet til pårørende som en viktig kampsak for stiftelsen og viser til at Riksrevisjonens rapport konkluderer med at myndighetene ikke involverer eller støtter pårørende i stor nok grad.
Hun har lenge tatt til orde for et pårørendeombud.
– Vi må få satt ned et offentlig pårørendeombud som kan tale de pårørendes sak, og som kan være en støtte i store krevende saker, sier hun.