En egen ambulanse for psykiatriske oppdrag kan gi bedre hjelp.
I Trondheim og andre steder blir psykisk syke som trenger akutt hjelp transportert i en ordinær ambulanse. Politiet bistår veldig ofte på slike oppdrag når det er fare for liv og helse. Mange situasjoner kan være inngripende, ikke alle psykisk syke vil bli med frivillig. Det kan føles skremmende for pasienten, og være krevende oppdrag for ambulansefolkene.
I Bergen har de hatt suksess med en egen ambulansetjeneste for psykiatriske oppdrag i 20 år. Både Stavanger og andre europeiske storbyer har lignende modeller med psykiatriambulanser. De som jobber i tjenesten er fagpersonell innen psykiatri, og det er sjeldnere behov for at politiet er med. For en person som er akutt psykisk syk, oppleves det mer skånsomt å bli hentet og fraktet av en slik ambulanse.
Det er lenge siden ideen om en slik ordning ble lansert i Trondheim også, men så langt har det ikke blitt noe av. Nå kan det likevel bli realisert. I forrige uke gikk bystyret inn for et prøveprosjekt med psykiatriambulanse i Trondheimsregionen. De ber byrådet samarbeide med det regionale helseforetaket, Helse Midt-Norge, og eventuelle andre kommuner i Trondheimsregionen. Initiativet ble fremmet av Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet (PP), men i hans fravær var det var et alternativt forslag fra SV på vegne av SV, Ap, Rødt, FrP, Uavhengig og PP som fikk flertall. Et tilleggspunkt fra MDG om at prøveprosjektet skal være statlig finansiert ble også vedtatt. Det ble ikke støttet av AP, SV, Rødt og Uavhengig.
Erfaringene andre steder viser at egne psykiatriambulanser også frigjør politiressurser. Det er ikke like mye behov for at politiet bistår. Flere ganger i døgnet rykker Trøndelag politidistrikt ut på oppdrag som omhandler psykiatri. Antallet oppdrag har økt svært mye de siste årene. Politiet har lenge påpekt at det er helsevesenet, og ikke politiet, som må ha ansvar for akutt psykisk syke. Med en mer spesialtilpasset ambulansetjeneste kan politiet bruke sårt tiltrengt tid på andre ting. Men aller viktigst; den som er syk, slipper å bli møtt med blålys og polititjenestemenn i uniform. I stedet blir det en situasjon som er mer preget av respekt, likeverd og faglighet.