Joakim Varvin proklamerer store endringer innenfor psykisk helse og rustjenestene, i en nokså akademisk og byråkratisk språkdrakt i Tidens Krav 19.2.25. Men hva er dette egentlig? Hvordan skal kommunen kutte ni millioner i enheten uten å gi et dårligere tilbud til en så stor gruppe? Bør man ikke være ærlig på hva dette egentlig er?

Skal kommunen bruke mer på noen få brukere med svært store behov og mye mindre til de fleste andre, inkludert forebyggende arbeid og tilpasset individuell oppfølging etc.?

Skal kommunen gå fra en vedtaksbasert praksis, der vedtakene ivaretar klageadgang og sørger for brukerens rett til ytelse/tjeneste, til en praksis uten vedtak på hjelp som er mer basert på frivilligheten og næringslivet?

Er det dette Varvin sier på vegne av kommunen, riktignok i en penere innpakning?

Viktig rettighet

Kristiansund er en by med betydelige utfordringer innenfor rus og psykiatri og kutt i tilbudet innenfor denne gruppen er åpenbart dårlig medisin. Vi antar at forebyggende arbeid er noe som man tenker på å redusere. Vi i FO mener at forebygging er viktig, nettopp for å unngå utvikling av alvorligere tilstander og lidelser. Brukere innenfor psykisk helse og rus må også fortsatt få god behandling i regi av kommunen.

Vedtak er en viktig rettighet som brukerne har. Uten vedtak mister brukerne muligheten til å klage dersom tiltakene som er innvilget ikke fungerer som tiltenkt eller er feil. Dette er en rettssikkerhetsgaranti som vi ikke kan gå på akkord med.

Videre er det bekymringsfullt at kommunen vurderer å flytte noe av ansvaret over på frivilligheten og næringslivet. Disse kan være viktige bidragsytere som er supplement, men det er kommunen som må ha hånda på rattet. Kommunens egne ansatte i rus- og psykiatritjenesten er ekspertene innenfor nettopp det fagfeltet de er ansatt i.

Hvordan kan enhetsleder Joakim Varvin påstå at det å innføre en praksis uten vedtak ikke vil påvirke kvaliteten i tjenestene? Hvordan skal man da bestemme hvem som skal få hvilket tilbud?

Revurdere

Vi i FO mener at det er avgjørende å opprettholde et høyt faglig nivå og sikre at alle tjenestemottakere får individuelt tilpassede og faglig gode tjenester. Miljøterapeutene innenfor rus og psykiatri i Kristiansund kommune har den nødvendige kompetansen og erfaringen til å gi denne hjelpen.

Vi oppfordrer kommunen til å revurdere disse planene og sikre at alle brukere får den hjelpen de har krav på, basert på vedtak som gir dem rettssikkerhet og mulighet til å klage på vedtaket. Et kutt i størrelsesorden ni millioner for denne gruppen er ikke i tråd med utfordringsbildet i Kristiansund kommune.

Les også

Hvordan skal Kristiansund styres?

Les også

BPA-ordningen er en kamp som ikke skulle vært nødvendig

Les også

Pårørendeinnsats, barnas behov og rettigheter – hvor går Kristiansund kommune?