Det skjer hele tiden, midt blant oss. Noen tar sitt eget liv. Langt flere forsøker.

  • Tett på 700 årlige selvmord i Norge.
  • Mange flere forsøker det samme. Vi snakker om mellom 4.000 og 6.000 personer, viser statistikken.

Vi snakker om et stort og alvorlig samfunnsproblem. Det har samtidig vært utfordrende å håndtere dette på riktig måte for norske redaktører og journalister.

Det krever mot og ønske om mer åpenhet i samfunnet rundt selvmord for å stille opp i lokalavisa om slikt

For hva har egentlig vært riktig tilnærming til omtale av selvmord? Svaret har på ingen måte vært opplagt, og det av flere grunner.

Hensynet til de etterlatte, myter, frykt for smitteeffekt, mangel på kunnskap.

I dette uoversiktlige terrenget har det oppstått usikkerhet og frykt i norske redaksjoner for å trå feil. Denne usikkerheten har ført til en underdekning, et vakuum, i journalistikken.

Det gjelder også her i Fredriksstad Blad. Det må bli en ærlig erkjennelse.


Derfor er det noe så uvanlig som en bredt anlagt reportasjeserie om selvmord vi vil presentere for deg som leser de neste dagene.

Vi har snakket med noen av dem som plutselig sitter der med et barn mindre eller uten en far – men også de som har overlevd og kommet seg videre etter selvmordsforsøk.

Det krever mot og ønske om mer åpenhet i samfunnet rundt selvmord for å stille opp i lokalavisa om slikt. Derfor er en stor takk til den enkelte på sin plass!


Artikkelserien vier også plass til representanter for noen av de ulike fagmiljøene som daglig må håndtere disse svært vanskelige sakene.

For Fredriksstad Blad har utgangspunktet vært som følger: Det har kommet nye presseetiske anbefalinger til norske redaktører.

Vær varsom-plakaten, som skal være en , har i mange år hatt svært restriktive anbefalinger for omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Ja, mange har tolket det slik at selvmord helst ikke burde omtales.

Helt frem til 2006 var hovedregelen at media ikke skulle omtale selvmord. Dette ble begrunnet med faren for smitteeffekt, en hypotese om at medieomtale vil føre til flere tilsvarende hendelser.

Statistikken som rommer 700 årlige dødsfall i Norge – og representerer et stort samfunnsproblem – har ikke på langt nær fått samme oppmerksomhet

Dette har trolig ført til en unnlatelsessynd i mange norske redaksjoner.

– Frykten for å skrive om selvmord varte mye lenger enn det vi skulle tro. Veldig mange voksne i Norge har vokst opp med et kjempetabu rundt selvmord. Som en ting man ikke skulle snakke om i det hele tatt, sier Solveig Husøy i Norsk Redaktørforening.

Nå er dette punktet vesentlig endret til mer å handle om hvordan slike saker bør omtales.

De nye anbefalingene vektlegger:

  1. Nøktern fremstilling.
  2. Hensyn til direkte berørte.
  3. Varsomhet ved tidlig omtale.
  4. Høy aktsomhet ved beskrivelse av metode og sted.

Disse endringene skal reflektere en utvikling i samfunnet mot mer åpenhet rundt selvmord. Samtidig anerkjennes behovet for forsiktighet og respekt i omtalen.

Altså: Mindre berøringsangst rundt et stort samfunnsproblem.

Det er på alle måter fornuftig. Landsforeningen for etterlatte ved selvmord () er også fornøyde med endringene, som den mener gjenspeiler at det ikke er omtale av selvmord i seg selv som er problematisk, men måten det gjøres på.

Seks myter om selvmord

1. Kun psykisk syke mennesker tar livet sitt

Selv om det å ha en psykiske lidelse er en viktig risikofaktor for selvmord, er kun 50 prosent av selvmord knyttet til oppfølging i psykiatrien.

Risikoen for selvmord påvirkes av sosiale forhold, personlighet, tidlige traumer, kulturelle faktorer, psykisk sykdom, samt biologiske/genetiske faktorer.

2. Vi bør ikke snakke om selvmord

Forsiktig omtale av selvmord kan forsterke et inntrykk av at det å snakke om selvmord er farlig. Disse holdningene finnes til en viss grad også i helsevesenet.

Det bør ikke hindre oss i å spørre konkret om selvmordstanker – og planer.

Slike direkte spørsmål kan hjelpe til å identifisere de som trenger hjelp. Det å spørre om noen har selvmordstanker, kan beskytte. De føler seg lyttet til og de vet at noen bryr seg om dem. Å snakke om selvmordstanker kan redde liv.

3. Selvmordsforsøk er et ønske om oppmerksomhet

Noen tror selvmordsforsøk er en type manipulerende oppmerksomhetssøking, uten at det er et ekte ønske om å dø. Dette er en holdning som i seg selv kan øke risikoen for alvorlige selvmordsforsøk.

Noen kan ønske å dø i et øyeblikk og i neste øyeblikk be om hjelp. Andre undervurderer dødeligheten av forsøkene sine.

4. Selvmord skjer uten forvarsel

Mange som begår selvmord har gitt et forvarsel. Dette kan være trusler om å skade seg eller ta sitt eget liv, å lete etter metoder for å gjennomføre et selvmord eller å skrive eller snakke om å dø.

Desto mer detaljert planene er, jo høyere er faren. Samtidig vil hoveddelen av slike varsler aldri ende i et selvmord.

5. Flest selvmord skjer på vinteren

Selvmord er komplekst, og det er ikke bare knyttet til at årstidene og mørketid. Generelt er selvmord mer vanlig om våren.

6. Vi kan ikke hjelpe dem som har bestemt seg for å ta sitt eget liv

Vi skal ikke ha overdreven tro på at helsepersonell eller andre kan forutsi eller hindre mennesker fra å ta sitt eget liv. Det finnes likevel mye konkret man kan gjøre for å hjelpe en person med selvmordstanker.

Kilde: Organisasjonen Leve

Den nye versjonen gir journalister og redaktører tydeligere retningslinjer for hvordan de kan behandle temaet, i stedet for å fraråde omtale generelt.

Leve skriver det slik på sine nettsider: Å snakke om selvmordstanker kan redde liv!

«Vi vet at det å spørre om noen har selvmordstanker kan beskytte. De føler seg lyttet til og de vet at noen bryr seg om dem. Slike direkte spørsmål hjelper oss å identifisere de som trenger hjelp».

Det synes jeg er viktige nøkkelsetninger – for media og for den enkelte av oss som medmenneske.

I årevis har vi systematisk rapportert om trafikkdøde, og viet mye plass til de som ikke overlever kreft. Slik skal det være, fordi det er medias jobb.

Men den statistikken som rommer 700 årlige dødsfall i Norge – og representerer et stort samfunnsproblem – har ikke på langt nær fått samme oppmerksomhet.

Det norske samfunnet fortjener noe bedre.