Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I 2023 var det registrert 693 selvmord i Norge. Rogaland var fylket med nest flest selvmord, med hele 67 tilfeller. Av disse 693 selvmordene var 37 personer i aldersgruppen 10-19 år og hele 228 av personene var mellom 20-39 år. En annen oppsiktsvekkende fakta er at 495 av de 693 var menn. Noe må gjøres og vi må spørre oss selv: Hva er det som gjør at så mange føler at livet ikke er verdt å leve?
NBU har sett at psykisk helse er et viktig tema, også på bygdene, og valgte å bruke aksjonsuka til å fokusere på dette med slagordet «La oss snakke om det». Vi må tørre å spørre, og ikke minst tørre å svare ærlig når noen spør hvordan vi har det. Selv om du kanskje ikke tror det når du sitter med mørke tanker, finnes det alltid en utvei. Det er mulig å få det bedre, og mye handler om forebygging.
Selv om mye av problematikken ligger hos staten og samfunnet, kan du også gjøre noe selv. Forebygging er noe vi alle kan jobbe med, både for oss selv og for andre. Ved å våge å be om hjelp når vi trenger det, ved å snakke åpent og gi rom for at vennegjengen kan dele dypere tanker enn de dagligdagse samtalene. Det er også dokumentert at man kan få bedre psykisk helse ved å være fysisk aktiv, spise sunt og variert, og sove nok. Den fysiske helsen påvirker den psykiske helsen, og omvendt.
Vi er ofte vår egen største kritiker. En måte å snu dette kan være å tenke: «Ville jeg sagt dette til noen jeg er glad i?» Hvis svaret er nei, skal du ikke si det til deg selv heller. Ved å endre tankegangen vår fra å være kritisk og nedbrytende til å senke forventningene og sette pris på alt vi har oppnådd, vil vi få det mye bedre med oss selv.
Husk at det er helt greit å be om hjelp, og at det mange som bryr seg om deg. La oss snu statistikken og støtte hverandre, slik at ingen føler seg alene. I Rogaland bygdeungdomslag er alle velkomne og får delta på fine aktiviteter og skape gode vennskap.
Les mer om: artikkelemnene