Hjelpa er det nye lavterskeltilbudet innen psykisk helse og rustjenester i Moss og inngår i Mossehjelpa, som rommer alle kommunens tjenester innen psykisk helse og rustjenester.
– Hjelpa ligger helt i bånn av omsorgstrappa når det gjelder psykisk helse og rustjenester. Her skal alle som trenger det kunne ta kontakt. Det er ingen eksklusjonskriterier og helt diagnoseuavhengig, sa Østlie.
Hjelpen består av 11 årsverk. De ansatte er rekruttert fra de eksisterende kommunale tjenestene innen psykisk helse og rustjenester.
Suksessfaktor
– Rekrutteringen har vært 100 prosent frivillig. Det har vært en suksessfaktor. De ansatte har kunnet velge seg over til Hjelpa på fast basis eller på engasjement. Vi opplever alle dem som skal jobbe i Hjelpa som veldig engasjerte i metodikken de skal jobbe etter, fortsatte Østlie.

Unni Fylling Eriksen (Ny kurs) uttrykte bekymring over at to av de ansatte i Hjelpa kommer fra Rask psykisk helsehjelp (RPH). Hun fryktet at dette kan føre til lenger ventetid i RPH om stillingene ikke erstattes.
– Det stemmer at to av de seks ansatte i Rask psykisk helsehjelp er ansatt i Hjelpa fra oppstart. Men det blir ikke mindre oppfølging av denne pasientgruppa for det. De ansatte tar med seg sin kompetanse over i Hjelpa og vil jobbe med deler av denne pasientgruppa der, svarte Østlie.
Ventesone
Ventesonen blir stor og varm og skal romme dem som venter på tjenester, og dem som trenger en pause fra livet. Her byr de på kaffe, te og komfortabelt sittemøblement.
Åge Hansen, leder av Eldrerådet, har møte- og talerett i hovedutvalget for helse og mestring. Han pekte på at det ikke er alle med psykiske lidelser eller rusproblemer som ønsker å sitte på et felles venterom, slik at andre kan se at de har problemer.
– Har dere tenkt på noen løsning for disse brukerne? Kan de få komme inn en bakdør, eller kan dere komme hjem til dem, for eksempel, spurte Hansen.
– Vi er helt åpne for å gi hjelp både ute, hjemme og i lokalene våre, som i dag, svarte Østlie.
Tjenestene skal legge opp til likeverd og medmenneskelighet.
– Her skal brukerne bli møtt og få hjelp og/eller bli loset videre til andre tjenester, sa Østlie.
På sikt ønsker kommunen at også Friskliv og Rask psykisk helsehjelp skal komme ned helt i bunnen av omsorgstrappa, sammen med Hjelpa.
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken