Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
– Jeg opplevde det som et glass som blir fylt opp litt og litt., forteller bonde og leder i Møre og Romsdal Bonde- og småbrukerlag, Ola Kvendset (33) til Nationen. I 2023 var han så sliten og rammet av depresjon at det stoppet opp.
Mange kjenner følelsen av arbeidsoppgaver som tårner seg opp og blir uoverkommelige. For bonden er det lett å se seg blind på alt man ikke rekker, og glemme det som faktisk går bra.
Dårlig økonomi og lav lønnsomhet gir bekymring i hverdagen. Forsørgeransvar for både familie og husdyr, fysisk tunge arbeidsdager og en evig kamp mot værgudene - det kan være mange elementer som bidrar til søvnløse netter.
Bonde Ola Kvendset (33): – Bekymret for at mange går i samme felle som jeg gjorde
Da bør varsellampene blinke. Det er dessverre mange eksempler på at psykisk helse hos bonden er tett knyttet til dyretragedier. Det blir for tungt å gå i fjøset hver dag, dyrestell og fôring blir nedprioritert og velferden for kyr og sau blir skadelidende.
Hvis vanlige arbeidsoppgaver på en gård ikke blir utført, kan det være et tegn på at bonden ikke har det bra. Tidligere kunne nabobrukeren fange opp slikt Når det blir lenger og lenger mellom hver bonde og arbeids- og yrkesfellesskapet tynnes ut, blir det også vanskeligere å oppdage at en kollega sliter.
I takt med at arbeidspresset øker, blir det mindre tid til og færre møteplasser i hverdagen. Mange bønder opplever arbeidsdagen som ensom. Da blir også terskelen høyere for å be om hjelp.
Ola Kvendsets åpenhet om psykiske problemer og depresjon er derfor forbilledlig og nødvendig. Kvendset kommer med råd for de tunge dagene: – Ikke stress og gi deg selv litt ros. Det er viktig å skille dårlig landbruksøkonomi og det du får til i fjøset, sier 33-åringen.
Frykter feil rentespådom inn i jordbruksoppgjøret
Kvendset ber oss om å være oppmerksom på andre. Flere reagerte da Kvendset hadde det tungt. Det handler om å ha mot til å stille spørsmålet: Hvordan har du det egentlig?
Helsetjenesten til Norsk Landbruksrådgiving og samtaler med psykiatrisk sykepleier var god hjelp. Kvendset er tilbake i full jobb på gården i Surnadal. Der har han og kona 110 storfe og av dem 40 melkekyr, 40 vinterfôra sau og 12 geiter. Sammen har paret to barn på 4,5 år og ni måneder.
– På vegne av unge bønder vil jeg si til politikerne at de ikke skal undervurdere hva det betyr å miste håpet. Man kan snakke om økt selvforsyning, men hvis de unge som skal utføre jobben ikke har tro på framtida lenger, så blir det ikke økt selvforsyning, sa Kvendset til Nationen i fjor.
Ingen jobb er uten motgang. Men utsiktene for den generelle økonomien i jordbruksnæringa har stor betydning både for rekrutteringen, og for den enkelte bondes hverdag. Den må styrkes videre.

Øyvind (44) ble deprimert av krisen i grisefjøset: – Hjelper ikke hvor sterk du er til å løfte

50 prosent flere bønder registrert for dyrevelferdsbrudd: – Skjer på Senterpartiets vakt
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken