Se bildeserie nederst i saken.
– Samspillet og leken elevene får i naturen, gir bedre fysisk og psykisk helse. Dette gir også elevene flere mestringsopplevelser og en bedre skolehverdag, sier rektor på Hvarnes skole, Inger Styrvold.
Denne dagen skulle elevene i fjerde klasse sette ut stolper, for at enda en løype med Stolpejakten skal bli klar for årets sesong.
– Vi ser at alle trenger å komme seg ut av skolebygget, og det blir lettere å sitte inne når vi er ute en dag i uka. Siden ikke alle elevene i klassen er med ut samtidig, får de som er igjen i klasserommet tettere oppfølging av de voksne.
Denne formen for undervisning er en del av skolens alternative opplæringsarena.
– Det er vår måte å jobbe med noen av målene i den overordnede delen av læreplanen, hvor fokuset ligger på folkehelse og livsmestring, sier Styrvold.

Mye læring
Det er ikke bare stolper som skal settes opp. På turen lærer elevene mye annet.
– Elevene lærer om allemannsretten og sporløs ferdsel, og om hvordan vi skal ta vare på, og oppføre oss naturen. Nå er det lov til å tenne bål, så vi lærer å tenne pagodebål. Det brenner lengst og setter minst spor i naturen. I tillegg har vi sett naturen endre seg fra vinter til vår.
Å være med på å sette ut stolper, var faktisk elevenes ønske.
– Vi skal la elevene oppleve medbestemmelse i skolehverdagen, og fjerde klasse hadde et ønske om å sette ut noen av årets stolper. For å plassere dem riktig, må vi vite noe om hvordan vi leser et kart, og kunne bruke kunnskapen i praksis.

Stolpejakt er for alle
Stolpejakten for 2025 ble satt i gang forrige uke.
– Det som er bra med stolpejakten, er at de som er flinke til å gå på stolpejakt, er dem som trenger det mest. Går du på ski en dag i fint føre, treffer du mange spreke mennesker. Men treffer du en stolpejeger, er det ofte en som trenger dette som motivasjon for å komme seg ut, forteller Lars Fremstad, ansvarlig for stolpejakten i Larvik.
Fremstad både går og løper alle løypene flere ganger for å sjekke at alt fungerer, men er klar på at han ikke skal ligge på toppen av lista i Larvik.
– Jeg har ligget på topplista i flere andre kommuner, smiler han.
Fremstad besøkte selv 7.650 stolper i fjor.
– Sånn sett er jeg litt mer aktiv enn normalen.

Nye løyper
Svært få stolper står på samme sted fra år til år, og hvert år prøver arrangørene å utfordre stolpejegerne med nye løyper.
– Vi prøver å åpne de løypene som vi tenker er mest populære blant folk først, og det er ofte løypene langs kysten som er de mest populære i Larvik, forteller Lars Fremstad.
En av de nye løypene som ble åpnet 26. mars i år, er «Barkevik og kyststien». Den inneholder 51 stolper, og runden er hele 32 kilometer lang.
– I appen legger vi inn litt historie som forhåpentligvis skal gjøre det mer motiverende for stolpejegere å komme seg ut. Da har man mulighet til kombinere trim og frisk luft med kulturhistorisk påfyll.
De to andre løypene som til nå har åpnet, heter «Frøy skole» og «Thor Heyerdahl videregående skole». I tillegg er tre nye løyper annonsert, og blir tilgjengelige utover våren.
De er plassert i Kjose, Hvarnes, og ved Rakke, Stavern, Sjøparken og Larvik sentrum (en og samme løype).
Fremstad forteller også at det annonseres flere etter hvert.

350 stykker i løpet av fire timer
Allerede fire timer etter at de tre første løypene åpnet 26. mars var det flere som hadde tatt turen ut i løypa for å registrere stolper.
– I løpet av noen få timer var det allerede 350 stykker som hadde vært ute og gått stolpejakten. Jeg var også ute på en løpetur i går for å teste løypa, og da pratet jeg hvert fall med 200 av dem, sier stolpejakt-sjefen.
I 2024 var det totalt 13.500 deltakere i Larvik som til sammen besøkte stolpene i Larvik 595.000 ganger, av dem var 35 prosent tilreisende.
– Det vi synes er ekstra gøy, er at 17,3 prosent av de stolpejegerne var under 20 år.
Stolpejakten i Larvik kommune arrangeres av Larvik Orienteringsklubb og Lardal o-lag.

Bli med på tur

Denne uka startet «jakten» igjen: – Mange sier at det nesten har reddet livet deres

Tre uker etter operasjonen var May Britt tilbake i løypa: – Trenger ikke være sprek for å drive med det
Les mer om: artikkelemnene
Kommentarer til denne saken