– For faren min så eksisterte ikke følelser, og han var mitt forbilde, sier Daniel Kvammen.

Artisten fra Geilo står i sal 4 i Lillehammer Kino under det første arrangementet til Mental Helse Ungdom Lillehammer tirsdag ettermiddag. Temaet for dagen er unge menn og psykisk helse.

– Jeg synes det er viktig at det er en mann som snakker om disse tingene og fronter mental helse, sier publikummer Oline Opsahl.

Tøft på små steder

I foredraget forteller Kvammen om en vanlig oppvekst, men med en sterk far som ikke skulle vise følelser og en skoletid preget av erting og utenforskap. Selv etter karrieren tok av har han hatt dette med seg.

I foredraget snakker han om en tid med tung drikking, ensomhet og depresjon.

– Det faren min representerer er han ikke alene om. I alle bygdene jeg har reist til med dette foredraget så får jeg det bekreftet igjen og igjen, sier Kvammen.

Kjæresteparet Kjersti Dahle og Martin Ingar Dalen sitter på bakerste rad og er fra Valdres. De kan kjenne igjen Kvammens beskrivelse av bygdesamfunnet.

– Det er et lite sted hvor alle kjenner alle, på godt og vondt. Da er det også lettere å falle utenfor, for eksempel om du ikke er interessert i det alle andre er interessert i, sier Dalen.

Kjersti Dahle har akkurat meldt seg inn i Mental Helse Ungdom Lillehammer. Tirsdag drog hun med seg kjæreste Martin Ingar Dalen på lokallagets første arrangement. Foto: Johanne Mikkelsen Espeland

– Det er også tøffere å skulle vise følelser og skille seg ut.

Kjæresten mener det er viktig at kjente folk som Kvammen snakker åpent om psykisk helse.

– Han er jo et potensielt forbilde for mange. Det er veldig bra at akkurat han tar opp dette. Det gjør det kanskje enklere for andre å åpne seg, sier hun.

Tabubelagt

Tre av fire som tar sitt eget liv er menn, og økningen har økt for unge menn de siste tjue årene, ifølge FHI. GD har tidligere skrevet om menn fra Gudbrandsdalen som mener det kan være vanskeligere for menn på bygda.

For abonnenter.
Les også

– Det var da det gikk opp for meg hvor mye som bunner i det å ha det bra med seg selv

Venninnene Oline Opsahl og Silje Pedersen er enige at det har ekstra slagkraft når en mannlig kjendis snakker åpent om psykisk helse.

Silje Pedersen var en av de som møtte opp for å høre på Daniel Kvammen tirsdag. Foto: Johanne Mikkelsen Espeland

– Tingene han snakker om er litt tabu for mange menn, så det er ekstra viktig når han deler egne erfaringer, sier Opsahl.

Pedersen påpeker at det er fint å få innsikt i at også artister kan ha det vanskelig.

– Det er jo et yrke der man må være veldig glad og full av energi. Det er noe fint å se at også musikere kan ha tunge tider, sier hun.