Ser at noe av denne kritikken som fremkommer også er skrevet i artikkel i Bladet Vesterålen, «Synes det er spesielt at de tar fra meg hobbyen min», publisert 21.01.2024. og hendelser som skriver seg tilbake til 2023. Mye av mitt svar til journalisten ble da ikke tatt med og håper på at hele svaret mitt kommer med denne gangen.

Les også

Er Sortlandshjelpa blitt slik det var tenkt?

Olsen skriver at han ikke får svar på e-post og så skriver han at han har fått svar på e-post. Når det gjelder e-post 1. april 2025 som ikke er besvart 6. april 2025 anser jeg ikke det som lang behandlingstid. Olsen tilføyer her: Om de oppfattet dette som en aprilspøk vet jeg ikke, men det har vært stille i eteren.

Olsen skriver at han skal snakke for seg selv i denne saken, men skriver at han kjenner andre som ikke får svar fra Sortlandshjelpa. Det får bli hans påstand.

Olsen skriver også at det er heller ikke bare å ringe, men det er en av hensikten at telefonen besvares i åpningstiden som nå er åtte timer i uka der vi er tilgjengelig for henvendelser.

Når det gjelder bemanningen i Sortlandshjelpa er vi sårbare når noen er sykemeldt eller at vi ikke har bemannet alle stillingene i Hjelpa. Det er vanskelig å få inn vikarer på kort varsel som kan overta porteføljen til en fast ansatt som blir ute av arbeid i en periode. Vi har lyst ut stillinger og er i ferd med å ansette flere medarbeidere.

I påvente av disse har det blitt en venteliste. I 2024 hadde vi 373 henvendelser til Sortlandshjelpa som kom i form av oppmøte i vakta, telefoner i åpningstiden, e-poster og henvendelser fra samarbeidspartnere.

De ansatte i Sortlandshjelpa strekker seg langt for å kunne gi et godt tilbud og hjelp som hjelper til Sortland sin befolkning. Omstillingsevne og pågangsmot er stor i tjenesten. All ære til de ansatte.

Sortlandshjelpa må jobbe ut fra den bemanningen vi har og budsjett vi får tildelt. Det er ingen signaler på at Sortlandshjelpa skal kunne øke bemanningen i 2025.

Og så til det Olsen spør etter, er Sortlandshjelpa blitt slik det var tenkt?

14. oktober 2024 utvidet vi tilbudet til barn og unge og deres familier, Sortlandshjelpa Ung 0-18 år og Sortlandshjelpa gir nå et tilbud til hele befolkningen. Sortlandshjelpa Ung er i samarbeid med Helsestasjonen, Oppvekst og Sortlandshjelpa.

Sortlandshjelpa er Sortland kommunes tjeneste for personer med utfordringer med psykisk helse og avhengighet. Det behøves ikke henvisning for å komme i kontakt med oss. Ønsker om hjelp for psykiske helseplager, utfordringer med rus, eller er pårørende til noen og ønsker hjelp, kan kontakte Sortlandshjelpa på telefon 952 64 350 eller epost eller møte opp personlig.

Hjelp som hjelper.

Sortlandshjelpa vil kunne gi verktøy for å mestre vanskene mennesker står i.

Vi er opptatt av det som er viktig for deg. Vi ønsker å samarbeide om å finne ut hvilke endringer det er behov for, og hvordan endringene kan være til hjelp for å leve det livet som er ønskelig.

Sortlandshjelpa utvikler aktivitets- og kurstilbudet fortløpende. Flere tilbud er blitt utviklet og vi ser at vi må hjelpe flere på en gang for å kunne utnytte tiden hver ansatt har til å hjelpe. Vi ser på en dreining fra tradisjonelle samtaler til Gruppetilbud, Selvhjelpsgrupper og kurs.

Vi holder mestringskurs som går hver onsdag. Mestringskursene er en kursrekke med foredrag på to timer. Vi holder kursene fortløpende, og det er ingen påmelding. På hvert kurs vil vi gå gjennom ett av de følgende fire tema: Nedstemthet og negative tanker. Mestre bekymringer og angst. Søvn og søvnvansker. Selvhevdelse og grensesetting.

Vi ønsker lav terskel for å møte på kurs. Vi stiller ingen krav til muntlig aktivitet eller andre bidrag, og vi registrerer heller ikke oppmøte. Kursene er lagt opp som foredrag der de som ønsker det er velkomne til å stille spørsmål eller komme med innspill.

Introduksjonskursene er en innføring i følgende temaer: negative tanker og nedstemthet, angst og bekymringer, søvnvansker, grensesetting og selvhevdelse samt vaner og uvaner.

På kurset får du informasjon om temaene, samt praktiske verktøy du kan bruke i hverdagen din. Det er mulig å møte opp på kurs i utvalgte tema, eller komme på hele kursrekken om det er ønskelig.

Kurs i bekymringsmestring: Kurs i Bekymringsmestring er et kurs for personer som opplever bekymringer, uro angst og/eller stressrelaterte plager. Kurset har dokumentert effekt i å hjelpe mennesker til en mer avslappet hverdag. Målet med kurset er å gi hjelp av høy kvalitet til personer som opplever uro, angst og/eller stressrelaterte plager. Kurset er utviklet av psykologene Serina Pedersen Vorland og Eirik Jørgensen Sollie. Kurset bygger i hovedsak på prinsipper fra metakognitiv terapi, mindfullness-baserte terapier og emosjonsfokusert terapi. Det handler blant annet om: Hva er bekymringer og hvordan kan vi forholde oss til dem. Hvordan kan vi forholde oss til tankene våre. Hvordan kan vi bli mer tilstede i livene våre. Hva er følelser og hvordan kan de hjelpe oss. Hvordan vi kan bli mer glade i oss selv og sette grenser på en tydelig og sunn måte.

Deltakernes symptomer blir målt ved hjelp av standardiserte tester før kurs, og ved siste undervisningssamling. Resultater fra tidligere kurs viser at deltakerne får nedgang i generelt symptomtrykk, angstsymptomer, depresjonssymptomer og i spesifikk bekymringsaktivitet, og synes å oppleve at nedgangen i symptomer fortsetter etter at kurset er over.

For å delta på kurs i bekymringsmestring; ta kontakt med Sortlandshjelpa i åpningstiden.

Målgruppen for kurs i bekymringsmestring er personer som er plaget av vedvarende angst og bekymringer, og som opplever at dette går utover livskvalitet og daglig fungering. Symptomer kan f.eks være vedvarende nervøsitet, skjelving, muskelspenninger, brystsmerter, svette, ørhet, hjertebank, svimmelhet, ubehag i magen og søvnvansker.

Praktiske opplysninger: Kurs i Bekymringsmestring består av 10 undervisningssamlinger med utdannet helsepersonell som har opplæring i kurset. Hver av disse samlingene varer i 2,5 timer. Det er også en oppfølgingssamling 1-2 måneder etter fullført kurs. I tillegg til samlingene som består av undervisning i plenum vil det bli gitt ukentlige hjemmeoppgaver. Deltakerne har i hele kursperioden mulighet for å få individuell oppfølging fra kursholder via e-post eller telefon. Hver kursdeltaker får sin egen arbeidsbok som benyttes aktivt gjennom hele kursperioden. Kurset holdes i Sortlandshjelpa sine lokaler, Parkveien 2. Kurset er gratis.

Samtale

Samtaler er et av tilbudene vi har i Sortlandshjelpa.

Fokus på hjelp til selvhjelp: Hjelp til å ta ansvar og eierskap for eget liv og helse. Det tas utgangspunkt i det som er viktig for den enkelte. Samtaler er et av tilbudene vi gir i Sortlandshjelpa, samtidig som vi ser et behov for å gi hjelp til flere gjennom grupper og kurs, som vi ofte ser har større effekt enn individuelle samtaler.

Samtaler er tilbud til personer som av gode grunner ikke vil være i stand til å delta i grupper eller kurs i en periode, samtidig som vi også anbefaler alle å møte sitt ubehag og få med seg muligheten til å møte andre som kanskje strever med det samme.

Oppsøkende psykisk helsetjeneste

Sortlandshjelpa har en oppsøkende psykisk helsetjeneste som gir hjelp der mennesker er, uten krav om et spesielt oppmøtested.

Vi har som utgangspunkt at alle personer har iboende ressurser, og vil hjelpe til å se og utvikle disse. Vi ønsker å ha fokus på drømmer, ønsker, mål og ressurser, samt tidligere erfaringer om hva som har fungert for den enkelte. Vår viktigste oppgave er å hjelpe mennesker til å gjøre meningsfulle endringer i sitt liv som vil hjelpe å nå mål og ønsker.

Sinnemestring

Sortlandshjelpa har et sinnemestringstilbud. Tilbudet er åpent for innbyggere i Sortland, og som sliter med å mestre sitt sinne. Sinnemestringstilbudet er gratis.

Dette er et utdrag av noen av tilbudene Sortlandshjelpa kan bidra med for å kunne gi kvalifisert hjelp til Sortland kommune sin befolkning. Ved å gå inn på Sortland kommune sin hjemmeside, Sortlandshjelpa, Psykisk helse og Avhengighet får dere en total oversikt over hva vi kan bidra med.