Denne uka åpner virksomheten Mossehjelpa dørene i de nye lokalene i Kongens gate. Hjelpa er det nye tilbudet nederst i omsorgstrappen for psykisk helse og rustjenester. Det er viktig at de som trenger det får hjelp så raskt som mulig, slik at ikke milde psykiske plager utvikler seg til alvorlig sykdom. Tallene for unge som ikke fikser arbeidslivet har gått rett til værs. Situasjonen for Moss og Østfold er verre enn på landsbasis og viser at dette må man ta tak i.

Det er særlig avgjørende å nå fram til ungdom og hindre at de må slite med psykiske problemer gjennom hele livet. Det er også viktig for å få denne gruppen ut i arbeid. Utenforskap koster samfunnet milliarder hvert år. Ikke i noen annen aldersgruppe er veksten så markant. Over 70.000 ungdommer i aldergruppen mellom 20 og 30 år er helt utenfor jobb, skole og trygd. NAV mener psykiske lidelser er forklaringen bak disse skremmende tallene.

Det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder hvor mange ungdommer som faller utenfor. Da kan en samlende virksomhet som Mossehjelpa fungere effektivt. Den består av Hjelpa, Friskliv og Rask psykisk helsehjelp, samlokaliserte boliger, ambulerende team og avdeling rus og psykiatri. Totalt omfatter dette cirka ett hundre årsverk og per i dag er nesten 1100 mossinger knyttet opp som brukere av disse tjenestene.

NAV mener altså at psykiske lidelser er årsaken til at så mange unge mennesker blir en del av utenforskapet. Men etaten vet ikke svaret på hvorfor det har blitt slik. Det er imidlertid ulike teorier og noen mener svaret ligger i sosiale medier. Andre fremholder dagens prestasjonskrav som vanskelige å følge opp for unge mennesker. Ytterligere en forklaring tar utgangspunkt i diagnosesamfunnet. Forskerne melder at de vet svært lite om denne gruppen. De dukker ikke opp i noen registre. De er dessuten vanskelig å få tak både for omgangskrets og hjelpeapparatet. Derfor sitter man på lite kunnskap om deres livssituasjon og helsetilstand.

Men tallet på unge uføre er doblet på ti år. Det er veldig mye å spare for samfunnet ved å få disse menneskene fra trygd og over i arbeidslivet. Derfor er det også så viktig med tilbud som rask psykisk helsehjelp og Hjelpa - og at Moss kommune prioriterer slike tilbud som ikke er avhengig av en diagnose. Her bør de som tar kontakt få den hjelpen de ber om - uten at det ligger noen form for ekskludering i bunn.

Da virksomhetslederen for Mossehjelpa orienterte om tilbudet presiserte hun at brukere kan få hjelp i de nye lokalene, men også hjemme for dem som ønsker det. Det virker betryggende og gjør kanskje at terskelen for å søke hjelp blir lavere for dem som trenger det.