Blogg

•Kurt Lyngved jobber som virksomhetsleder i Batteriet Nord Norge, som er en del av Kirkens bymisjon i Bodø. Han har tidligere blant annet vært leder for psykiske helsetjenester i Rødøy kommune. Lyngved er leder av NSFs Faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus. Han vil fremover blogge jevnlig for napha.no.
•Rigmor Galtung er en norsk komiker og skuespiller. I 2010 ga hun ut boka «Fullt lys og stummende mørke», hvor hun forteller om sitt liv med en bipolar lidelse. Hun blogger jevnlig for NAPHA.no.
•Odd Volden er både brukeraktivist og tidligere faglig rådgiver i NAPHA. Han holder et skarpt blikk på psykisk helse. Han byr også på spennende lenker - og musikk! Volden har nå en bloggepause på napha.no, men man kan lese alle hans tidligere innlegg her.
Vis tidligere nyheter
Skadet stortå

Med en stortå i graven

Dødsangst, og rare opplevelser av at kroppen ikke fungerer slik den skal, er tema i nytt blogginnlegg fra Rigmor Galtung.

12.05.2015
Thor Heyerdahl Kon-Tiki

Eventyret

Om Thor Heyerdahl hadde riktig eller feil i sine teorier er ikke så viktig for meg. For meg er han en person som turte. Noen ganger tenker jeg at Stangehjelpa er litt som Kon-Tiki, skriver napha.no-blogger Birgit Valla.

07.05.2015
Birgit Valla

Slik folk vil ha det

Kommunepsykolog Birgit Valla vil skape fremtidens psykiske helsetjenester som leder for den nye Stangehjelpa. Følg med på reisen i hennes nye blogg her på napha.no.

10.04.2015
Kurt Lyngved

Lav terskel for hjelp til krigsrammede

Vi må skape psykiske helsetilbud uten byråkrati som lukker dører for mennesker som kommer fra områder med konflikt, krig og ufred, mener NAPHA-blogger Kurt Lyngved.

09.04.2015
Rigmor Galtung ulike rollefigurer

Ikke alltid sunt å bli gående i systemet

Det er faktisk slik at jeg er frisk 95 prosent av tida. Jeg er syk i fem. Så hvorfor i all verden skal jeg da gjøre sykdommen til en viktig del av livet mitt, spør Rigmor Galtung i dette blogginnlegget.

02.04.2015
Sykehus

Tanker rundt en innleggelse

Jeg må si jeg er så glad for at det er 2015 at jeg kan ikke få sagt det. Jula 2014 ble julhorribilis for mitt vedkommende, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

06.02.2015
Mann på sti

Vanskelig å begynne på nytt hver gang

Noe forsvinner når mennesker som trenger oss, stadig må forholde seg til nye mennesker i hjelpeapparatet. Et møte med en venn gjorde NAPHA-blogger Kurt Lyngved tankefull.

27.01.2015
Ung person som sitter med ryggen til kamera, tankefull

Noen ganger nok å snakke med en voksen

Høy psykisk helsekompetanse er viktig for å forebygge psykiske problemer blant barn og unge. Men i en del tilfeller vil bare det å få snakke med en voksen med mer livserfaring hjelpe, mener NAPHA-blogger Kurt Lyngved.

10.12.2014
Meditasjon

Erkjennelse gjennom kontakt med egen kropp

Jeg har begynt å tro på at alt henger sammen med alt. Etter ei uke med bevegelsestrening og meditasjon har jeg nå kommet hjem fra Italiatur til et regntungt Oslo. Lettere i kroppen, og med større tilstedeværelse enn jeg noen gang har hatt.

22.11.2014
Rigmor Galtung

En erfaringskonsulent takker av for å følge en drøm

Napha.no-blogger Rigmor Galtung ser tilbake på et fint år som erfaringskonsulent i FACT-teamet i bydel Gamle Oslo. Nå skal hun forfølge drømmen sin, noe hun håper flere også gjør.

25.09.2014
Oslo

De gode historiene

Recoveryarbeid er en utrolig viktig ingrediens i FACT-modellen. Det har etter bare ni måneder gitt teamet der jeg jobber, FACT gamle Oslo, noen solskinnshistorier.

07.08.2014
Kurt Lyngved

Fra det trygge til det ukjente

Viktigheten av å ikke fjerne et trygt og godt tilbud før et skikkelig alternativ er på plass, er tema i første blogginnlegg fra den nye napha.no-bloggeren Kurt Lyngved.

29.07.2014
Rigmor Galtung (t.v) her i rollen som Gro Harlem Brundtland, sammen med leder ved DPS Stjørdal, Ann Inger Leitrø. (947 x 655)

Vil ikke være «maskot» i et team

Hva vil det egentlig si å være erfaringskonsulent? Hvordan skal man fylle en slik rolle? Hva er viktig og riktig? Skal man kun ha egenerfaring, eller er det fint med faglig kompetanse i tillegg?

27.06.2014
COLOURBOX569619

Vi har alle ulike behov

Det knitrer i bålet vi har tent på stranda. Vi er 22 mennesker som sitter på knærne med lukkede øyne. Det er lørdag morgen, klokka er halv sju. Det er helt stille, bortsett fra lystig fuglekvitter og en rislende bekk som renner ut i det stille vannet vi sitter ved.

23.04.2014
COLOURBOX45391312

Fra lidelse til ressurs

I det som blir siste blogginnlegg fra Odd Volden på napha.no - i hvert fall på en stund - lanserer han ideen om en nasjonal utdanning som skal sikre at brukere av psykisk helsetjenester i større grad brukes som en ressurs.

14.03.2014
Odd Volden6

Notater til en bok om brukerperspektivet

Se hvordan Odd Volden tenker at en bok om brukerperspektivet på psykisk helsefeltet kan se ut. Gi ham dine innspill til hvordan han best kan realisere sin bokdrøm.

03.03.2014
COLOURBOX3563256

Humor bedre enn tårevåt medlidenhet

-Kirsten, kan vi ikke dra hjem nå’a? Jeg står og småtripper, nervene mine er i helspenn og jeg føler jeg er i ferd med å dø… Det er en følelse jeg har levd med lenge nå. Følelsen av at livet er i ferd med å gå helt i stykker.

28.02.2014
COLOURBOX57674512

De fornøyde brukerne

-Er det ”vi-et” jeg ofte postulerer når jeg skriver om brukerperspektivet og brukerbevegelsen godt nok fundert? I hvilken grad kan jeg og mine tekster sies å representere de fornøyde brukerne, spør napha.no-blogger Odd Volden.

27.02.2014
Toppfoto Odds blogg (892 x 491)

Brukerperspektivet på Psykiskhelsearbeid.no

-Jeg har forsømt meg når det gjelder å informere bloggens lesere om ”naboen”, kunnskapsbasen Psykiskhelsearbeid.no, og fanen Brukerperspektivet. Et utslag av hjemmeblindhet?

18.02.2014
Rigmor Galtung

ECT som gjør at jeg ikke husker?

Fra å ha hatt fotografisk hukommelse som komiker, glemmer Rigmor Galtung nå stadig mer. Kan det være ECT-behandlingene hun har vært gjennom, spør hun seg i nytt blogginnlegg.

31.01.2014
Erna Solberg nyttårstale 20132

Arbeid og behandling hånd i hånd

Jeg jubler over at Erna Solberg i sin nyttårstale lovet å styrke tilbudet til mennesker med psykiske helseproblemer, og at hun vektla betydningen av å ha en jobb å gå til. Men hun treffer ikke med rekkefølgen: Man trenger ikke å bli frisk før man kan jobbe. Jobb kan ofte være en del av selve behandlingen.

17.01.2014
2014

Færre nyttårsforsetter - mer til stede i nuet

Nyttårsforsettet til NAPHA-blogger Rigmor Galtung er å være mer til stede i nuet, også når det som skjer der ikke er så lett.

06.01.2014
Rigmor Galtung

Det er FACTA(a)

NAPHA-blogger Rigmor Galtung er ansatt som erfaringskonsulent i Norges første FACT-team i bydel Gamle Oslo. Hun har store forventninger, men også noen fordommer å jobbe med, knyttet til denne rollen.

03.12.2013
Avis og kaffekopp

Vi knytter ikke ”galskap” til psykisk lidelse i samtid

«Forskrudde gærninger». Det smaker vel solid av smør på flesk. Her er journalisten definitivt tilbake i rollen som Tøffe Tom, skriver NAPHA-blogger Odd Volden, som tar et oppgjør med medias språkbruk.

25.11.2013
Schizofrenidagene

Schizofrenidagene - arena for sosialt entreprenørskap eller bidragsyter til multippel reduksjonisme? Del 2

NAPHA-blogger Odd Volden mener Schizofrenidagene har et for ensidig psykologisk og spesialisthelsetjenesteorientert program.

21.10.2013
Ung bekymret jente

Blir ungdom som pårørende sett?

-Hvilke pårørende er det som blir mest «sett»? Jeg har en følelse av at det er foreldre, små barn og ektefeller. Hva med ungdommene, spør napha.no-blogger Rigmor Galtung.

17.10.2013
Ulike retninger

Hvor går sykehuspsykiatrien?

-Det er på tide at vi tar et oppgjør med sammenblandingen av psykisk helsetjenester på den ene siden og utagering, farlighet og kriminalitet på den andre siden, skriver napha.no-blogger Odd Volden.

04.10.2013
Ringer på døren

Om å se kjente fjes

Fra egen erfaring har napha.no-blogger Rigmor Galtung tro på stabile team rundt personer med psykiske helseproblemer, og mener ambulerende team er en riktig satsing.

17.09.2013
Forandringsfabrikken

Schizofrenidagene - arena for sosialt entreprenørskap eller bidragsyter til multippel reduksjonisme? Del 1

Med en bevisst bruk av vanskelige ord skriver Odd Volden om hvordan han mener psykisk helsefeltet ofte kan miste utgangspunktet og helheten av syne. Men han har med noen eksempler på det motsatte også.

11.09.2013
Science fiction

Psykisk helsefeltet 2033

-I 2033 er de fleste psykisk helsetjenestene lokalisert på ordinære arenaer, som barnehager, skoler og arbeidsplasser, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

27.08.2013
Høst

Når høsten kommer

Hver gang NAPHA-blogger Rigmor Galtung har "falt ned i det stummende mørket inni mitt eget hode", har det vært høst. Men nå har både hun og de rundt henne fått bedre verktøy til å møte utfordringene med.

23.08.2013
Folk/samfunn

Samfunnsvitenskap på villspor?

NAPHA-blogger Odd Volden etterlyser samfunnsvitenskapelig forskning som speiler psykisk helsefeltet slik det fremstår i dag, etter internettets revolusjon, den storstilte nedbyggingen av institusjonene og med en mer aktiv brukerrolle.

20.08.2013
Test

Du tester meg, jeg tester deg

-Vi kjenner etter hvert godt til Bruker Spør Bruker (BSB). Men hvorfor ikke også BSA - Bruker Spør Ansatt, spør NAPHA-blogger Odd Volden i et nytt innlegg.

06.08.2013
Skyskrapere New York

New York, New York

-Kanskje er de såkalt gale menneskene man ser i New Yorks gater de menneskene som er minst gale i en gal verden, spør NAPHA-blogger Rigmor Galtung i en sommerhilsen fra New York.

16.07.2013
Solnedgang over vann

Æsj

-Jeg går i motbakke, og har gjort det en stund, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung. I sitt siste blogginnlegg skriver hun om å stanse depresjon.

09.07.2013
Steintavle med ti bud

Ti bud til tjenesteledere og tjenesteutøvere

Etter seksti innlegg på NAPHA-bloggen gir brukeraktivist Odd Volden deg sine ti bud for ledere og utøvere på psykisk helsefeltet.

25.06.2013
Skap som åpnes

Møder du en med det samme blik, skal du vide, han er din venn

NAPHA-blogger og brukeraktivist Odd Volden skriver om fagfolk som kommer "ut av skapet" med sine egne erfaringer med psykiske lidelser.

29.05.2013
Rigmor Galtung

Åpenhetens gevinst og pris

NAPHA-blogger Rigmor Galtung, som er åpen om sin bipolare lidelse, har snakket med en psykiater som anbefaler folk bare å fortelle sine nærmeste at de har denne diagnosen.

22.05.2013
Forside hefte Kaos Mening Underveis

Kaos - Mening - Underveis

Hefter og brosjyrer om lokale forhold, lokale brukere og lokale fagfolk trengs det mer av, på bekostning av generelle diagnose- og rettighetsbrosjyrer og "husordensregler", mener NAPHA-blogger Odd Volden.

08.05.2013
Papir kastes i søppelkasse

«Vi takker for deres søknad, og opplyser om at stillingen nå er besatt!»

-Vi brukere trengs i helsesektoren. Når jeg i tillegg har en relevant utdanning, så håper jeg inderlig at jeg tar feil når jeg har en svak, murrende følelse av at jeg av og til blir diskriminert i det offentlige arbeidsliv. Det skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung, som har bipolar lidelse.

15.04.2013
Sommer og sol

Om å møte pasienter med respekt - del 3

Når personalet ved psykiatriske institusjoner står to meter unna pasientene, og snakker om hvor gjerne de skulle vært i syden heller enn på jobb, så er det et eksempel på at det er noe fundamentalt galt med den strukturelle empatien i institusjonene, mener NAPHA-blogger Odd Volden.

03.04.2013
Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen: Antiheltenes helt!

Lars Saabye Christensen er min forfatterhelt. Han har nesten alltid antihelter som hovedkarakterer i bøkene sine, og disse blir stilsikkert skildret av en forfatter med imponerende menneskekunnskap, skriver psykisk helsearbeider Stig Erlend Midtgård.

25.03.2013
Bibelen

Ingen eier sannheten

De som tror de sitter på den eneste sannheten - enten det gjelder religion eller behandling av psykiske lidelser - kan være de som sprer mest mørke, mener NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

18.03.2013
Puslespill

Ingen er bare det du ser

Fagfolk har en tendens til å gjøre respekt til en egenskap hos den enkelte tjenesteutøver, istedenfor en relasjon mellom tjenesteprodusenten og brukerne, mener NAPHA-blogger Odd Volden.

11.03.2013
Rigmor Galtung

Jeg er ikke bipolar!

Mennesket du er bak diagnosen blir underordnet når du sier at du er bipolar eller en annen diagnose, til forskjell fra å si at du har en diagnose. Det mener komiker, forfatter og blogger Rigmor Galtung.

28.02.2013
Tilbakemelding

Hvordan møte pasienter med respekt?

Psykisk helsetjenester må være like opptatt av tilbakemeldinger fra brukerne, som det hotell er fra sine gjester, mener NAPHA-blogger Odd Volden.

25.02.2013
Plante/blomster

Nozinanen min kan blomstene få

Odd Volden har lyttet til Tormod Bakkes CD "Terapiviser og galeviser". Han fant igjen en gammel tekst om opprør mot medisin, tvang og låste dører i institusjonene, som han mener fortsatt er veldig aktuell.

13.02.2013
Hender

11 år og livredd

Rigmor Galtung takker for den tidlige og gode hjelpen hun fikk da angsten rammet henne som 11-åring. Hun etterlyser flere terapeuter og kloke voksne for å hjelpe de over 4000 barna som i dag venter på psykisk helsehjelp.

07.01.2013
Glass med alkohol på julefest

Nå er det jul igjen!

NAPHA-blogger Rigmor Galtung skriver i dette blogginnlegget om barn og rusavhengige som opplever 24.desember som en av de vanskeligste dagene i hele året.

18.12.2012
Rusbehandlingsinstitusjonen Nybøle i Østfold

Ha to tanker i hodet samtidig, Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre: Følger du Helse Sør-Øst som vil legge ned mitt kjære Nybøle i Spydeberg, eller ser du at de mange med dobbeltdiagnose som står i kø trenger slike tilbud?

05.10.2012
Jonas Gahr Støre

Kjære Jonas

Odd Volden oppfordrer helseminister Jonas Gahr Støre til å se til at de distriktspsykiatriske sentrene "blir de inkluderende psykisk helsesentrene de var ment å være, og ikke eksklusive institusjoner for ”de rette fagfolkene” og ”de rette pasientene” ".

01.10.2012
Kvinne våkner i seng

Fullt lys eller sykelig mani

Rigmor Galtung forteller om gleden ved å komme ut av en psykose, og om smerten ved at endringen ikke blir sett av hjelperne rundt henne.

18.09.2012
To menn leser aviser på ei strand

Fra sommerbunken - del to

Debatten om ondskap eller sykdom er noe av det Odd Volden setter søkelys på i sin gjennomgang av sommerens avisutklipp.

22.08.2012
Bokstabel

Fra sommerbunken

Forskjellen på bruker- og behandlerperspektivet står sentralt i to bøker Odd Volden har gravd fram fra bunken av informasjon som hoper seg opp i løpet av året.

17.08.2012
Kvinne ser på mann

Forelskelse i vanskelighetens tid

«Å være forelsket er den eneste galskapen de fleste mennesker kan akseptere som helt legitim», var det en klok mann som sa en gang. NAPHA-blogger Rigmor Galtung har skrevet om forelskelse og psykisk helse.

15.08.2012
Kvinne i grønn genser, skriver på pc

Erfaringsnettverket på Facebook lever

Sosiale medier gir mange muligheter, på godt og vondt. På den gode siden finner vi økte muligheter for å uttrykke oss og å komme i kontakt med mennesker med liknende erfaringer som oss selv.

09.08.2012
Kjell Elvis og Husbandet

Sommerfest i Kristiansand

-Arrangørene har klart å gjøre festene ved Løkkeveien så attraktive at mange vil komme, og så forutsigbare og trygge at selv de med de alvorligste lidelsene og det høyeste angstnivået klarer å delta.

24.07.2012
Kvinne oppmuntres av trener

Kom igjen, Rigmor!

-Svetten renner, og mine altfor mange kilo er i ferd med å sprenge seg vei ut av treningsbuksa. At det går an. Dette betaler jeg penger for, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

10.07.2012
Sykehus

Den syke normaliteten

Å få en psykiatrisk diagnose kan lette skyldfølelsen og muliggjøre forsoning. Men det kan også gi en varig merkelapp, der man blir avhengig av "utenfraforklaringen" for å få en presis identitetsbeskrivelse, skriver Odd Volden.

20.06.2012
Tre mennesker spiser lunsj sammen

Selvorganisert lunsj?

Systemet må tilpasses individet, ikke omvendt, mener NAPHA-blogger Odd Volden. Han byr på lunsj med brunostbrødskive og fuglesang i hagen for å "koble ut støyen fra systemverden".

11.06.2012
Menn sitter under tre og spiller instrument

Hva kom først - rusen eller psyken?

Dobbeldiagnose kaller man pasientgruppen som både har rusproblemer og psykiske lidelser. Jeg har tenkt mye på hva som egentlig kom først: Rusen eller psyken?

01.06.2012
Piller som ligger på avis

Avisenes makt

På førstesiden i tabloidpressen var det nylig smurt utover hvordan lykkepillen kunne være livsfarlig. At altfor mange står på denne medisinen, og at man egentlig burde holde seg langt unna.

25.05.2012
Taus mann

Menn som ikke vil prate

Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla jobber for å forstå menn bedre, sånn at hun kan gi god samlivsterapi.

21.05.2012
Ung leser i bibliotek

På stand i Kristiansand - Del 2

Den første som kommer bort til meg og sier takk for sist med et fast håndtrykk, er en profilert lege og forfatter. Han spør om jeg har lagt merke til legemiddelreklamen i den andre enden av lokalet. Det har jeg ikke.

15.05.2012
Latter/uformelt samvær

På stand i Kristiansand - Del 1

Økt fokus på erfaringskunnskap, uformelt samvær mellom fagfolk og brukere, samt individuell tilpasning av tjenestene. Alt dette gleder NAPHA-blogger Odd Volden seg over etter å ha stått på stand under en konferanse for psykiatriske sykepleiere.

11.05.2012
Direktørens havefest

Direktørens havefest

Eg Asyl i Kristiansand stod ferdig i 1881. Direktørens frue hadde en egen vakker hage uten adgang for pasienter. Nå har Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) gjort hagen til en boltreplass for alle, til blogger Odd Voldens glede.

09.05.2012
NAV nettside

Lærer NAV?

-Noe av det jeg liker aller minst med jobben min er når jeg må ringe til NAV på vegne av folk som opplever seg dårlig behandlet eller ikke forstått. Det skriver kommunepsykolog og blogger Birgit Valla i et nytt innlegg.

04.05.2012
samtale håp

Et godt møte

Slik jeg husker det, kommer han innom avdelingen palmesøndag om ettermiddagen. Jeg har bedt om å få snakke med en lege, og her er han altså.

04.05.2012
Inga Bejer Engh

Er dialogisk diagnostikk mulig?

-Mange har i månedene før rettssaken pekt på at rettspsykiatrien er i krise. Ingen peker på paradokset i at psykiatrien ser ut til å bli den store vinneren i denne saken, skriver Odd Volden i et innlegg med utgangspunkt i Breivik-saken.

19.04.2012
Løvetann

Å miste et barn

-Det er ikke én måte å sørge på, alle må finne sin måte og sitt tempo. Det er derfor viktig for oss å huske at de berørte kan ha nokså ulike reaksjoner til ulike tider, og at dette er helt naturlig, skriver blogger Birgit Valla.

16.04.2012
Minnesmarkering Oslo Domkirke

Hvem skal man tro på?

-Hvis man ikke kan bli enige om hva slags diagnose Breivik har, hvordan kan man da gi andre, som ikke er så syke, en diagnose, spør NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

12.04.2012
Skitur

Fjellvettregler

Fjellvettregler for "oss som har vært inne en vinternatt før" presenteres her av NAPHA-blogger Odd Volden.

04.04.2012
Barn

Kritiserer kartlegging av barn

Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla retter i et nytt innlegg kritisk søkelys på kartlegginger av barn. Prestasjoner står i fokus, mens god selvfølelse og omsorg for andre ikke vektlegges, mener hun.

30.03.2012
Tvang - som natt og dag? Paneldebatt, Litteraturhuset, 21.mars, 2012

Tvang til kur er dårers tale

-Uten at leger, psykologer og sykepleiere begynner å bry seg om hva som rører seg på psykisk helsefeltet i bred forstand, kommer vi ikke videre.

28.03.2012
Bård Vegar Solhjell

Solidaritet på ny?

-Fortsatt ser vi at fagmiljøene vrir seg unna og fokuserer på utredning, diagnostisering og behandling - uten å tilgodese konteksten, det dialogiske, det sosiale og borgernes preferanser, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

23.03.2012
Pengetrapp

Bekymret for psykologer i kommunene

-Jeg er bekymret. Stimuleringsmidlene til psykologstillinger i kommunene tar snart slutt, og ingen varig finansieringsordning er i sikte, skriver blogger og kommunepsykolog Birgit Valla.

14.03.2012
Sorg, tre mot himmel

Naturlig sorg og gråt som medisin

Å miste noen vi er glad i kan ingen av oss unngå. Det vil skje før eller senere.

12.03.2012
Berit Riise

De nye brukeraktivistene

Musiker Henning Kvitnes, regissør Petter Næss og fotballmamma Berit Riise. Disse tre kjendisene hylles av NAPHA-blogger Odd Volden for å slå et slag for brukerperspektivet på rus- og psykisk helsefeltet.

08.03.2012
Forside ABUP brosjyre

ABUP for små og store

NAPHA-blogger Odd Volden ønsker seg bruker- og kundevennlig informasjon gjennom "IKEA-kataloger" på psykisk helsefeltet. Han har selv gjort et første forsøk på å lage en.

23.02.2012
Arrogant uttrykk

"Verdensmester" i bipolar lidelse

Etter tjue års egenerfaring med bipolar lidelse ble NAPHA-blogger Rigmor Galtung provosert over å møte en ung lege som mente han visste "alt" om henne.

20.02.2012
Fotspor

Et selvmord er ingen privatsak

I blogginnlegget "Et selvmord er ingen privatsak" kommenterer NAPHA-blogger Odd Volden det som har blitt skrevet i sosiale medier og andre medier etter forfatter Stig Sæterbakkens bortgang.

10.02.2012
Barn og voksen

Å bygge selvfølelse

-Mange har vokst opp med foreldre som på en eller annen måte ikke har greid å bygge en god selvfølelse hos dem. Da er det godt å vite at vi gjennom hele livet har muligheten til å utvikle oss i samspill med andre, skriver psykolog og blogger Birgit Valla.

24.01.2012
Overbelastning

En annen sykdomsinnsikt

“Pasienten mangler sykdomsinnsikt” er ofte et argument for tvangsmedisinering. Men folk som har opplevd psykose mangler ikke alltid sykdomsinnsikt - de har kanskje en annen sykdomsinnsikt, mener NAPHA-blogger Odd Volden.

20.01.2012
2012

Verdens undergang eller en «ny jord»?

Selv om Mayaindianerne har spådd verdens undergang innen 21. desember i år velger NAPHA-blogger Rigmor Galtung å se lyst på livet.

12.01.2012
Avisleser

Trenger vi diagnoser?

-Det er uendelig mange aspekter ved diagnosesystemet som burde vært problematisert og debattert, men da må de som sitter med makten både faglig og politisk tørre å ta debatten, skriver kommunepsykolog og blogger Birgit Valla.

09.01.2012
Pizza

Vi som spiser Grandiosa på julaften

-Kanskje skulle vi i større grad innrømme at under gitte forutsetninger kan vi nok alle komme til å spise Grandiosa på julaften, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

28.12.2011
Savn/blomst

-Du er ikke her

-Hvordan skal denne julen bli? Hele familien samlet som vanlig, men du er ikke her, skriver psykolog og blogger Birgit Valla i en juleblogg inspirert av menneskene hun har truffet det siste året.

23.12.2011
Skilt med ord (easy/difficult)

Språk skaper virkelighet

-Når man skriver om pasienter, klienter eller brukere tror jeg man skal tenke på om det er greit for personen å lese det som skrives, skriver kommunepsykolog og blogger Birgit Valla.

16.12.2011
Minnesmarkering Oslo

Ondskapsfull eller «bare syk»?

De med en paranoid schizofren diagnose er like rystet som alle andre, og kanskje har mange av dem fått en voldsom ekstrabelastning i tillegg til sykdommen, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung.

13.12.2011
Lærer og elever

Man lærer så lenge man har elever

-De siste årene har det kanskje vært mer fokus på brukertekster, brukeransettelser og medforskning på psykisk helsefeltet, men vi må ikke glemme undervisningen, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

08.12.2011
Puslespill

Anders Behring Breiviks diagnose

-Er Anders Behring Breivik psykisk syk eller er han det ikke? For å besvare det spørsmålet må man være enige om en gyldig måte å forklare psykisk sykdom på. Og det er vi dessverre ikke, skriver blogger og psykolog Birgit Valla.

06.12.2011
Konsert/kultur

Kultur som innfallsport til psykisk helsearbeid

-Historien viser oss at mange kunstneriske verk av varig verdi er skapt av mennesker som har hatt psykiske utfordringer, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

29.11.2011
Hjerne

Ønsker mer forskning

Det er tross alt 25 prosent av oss nordmenn som får en psykisk lidelse, skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung. Hun ønsker mer forskning på feltet.

24.11.2011
Kunderelasjon

Hvordan vil brukerne bli møtt?

Ydmykhet, service, god informasjon og fokus på nettverk er stikkord når Odd Volden svarer på dette spørsmålet i del to av totalt tre deler som utgjør serien “NAPHA-bloggen SPESSIAL”.

21.11.2011
håp - hjerte som lyser i skyggen

Hva er godt psykisk helsearbeid?

Tidskrift for psykisk helsearbeid er blant dem som byr på et kort og forstandig svar, mener Odd Volden.

04.11.2011
Voksen og barn holder hverandre i hånden

Lett å glemme barna

Jeg håper at flere psykisk helse-aktører interesserer seg for psykisk helse-utfordringer som knytter seg til barn og unge, skriver NAPHA-blogger Odd Volden.

28.10.2011
Løvetannbarn

Møte med et «løvetannbarn»

NAPHA-blogger Rigmor Galtung forteller om et sterkt møte med en ung jente, som har måttet ta mye ansvar både for sin psykisk syke mor og småsøsknene.

26.10.2011
Businessmann på toppen av trapp

Oss arbeidsføre i mellom

For første gang siden nittitallet er NAPHA-blogger Odd Volden ikke regnet som arbeidsufør. Mindre byråkrati er en enda større lettelse enn mindre stigmatisering.

19.10.2011
NAPHAs twitterside

Psykisk helse på twitter

På twitter finner NAPHA-blogger Odd Volden både psykisk helserelaterte saker han ellers ikke ville funnet, og kommer i kontakt med beslutningstakere.

10.10.2011
Puslespill

Fra Lundekvam til Handikapforbundet

Fra eks-fotballspiller Claus Lundekvams arbeid for andre med rusproblemer, til Norges Handikapforbunds likemannsstrategi: Brukererfaring står sentralt i Odd Voldens nyeste blogginnlegg.

04.10.2011
Rigmor Galtung

-Et univers jeg aldri har vært i

Det er mandag, og for første gang skal jeg blogge. Hvis alt går etter planen vil dere høre fra meg en gang i måneden. Selv gleder jeg meg til å innta et univers jeg aldri har vært i, skriver komiker Rigmor Galtung i sin første NAPHA-blogg.

26.09.2011
Sosial kontakt

Den tredje spesialiteten

Legene tar kroppen. Psykologene tar sjela. Det sosiale er overlatt til tilfeldighetene.

15.09.2011
Skagen, Danmark

Reisebrev fra danskebåten

Har du en psykisk lidelse og ikke er kunstner, kommer du sjelden lenger enn til Hirtshals. Eller?

12.09.2011
Seksualitet

Har mennesker med psykiske lidelser et seksualliv?

En australsk undersøkelse, gjengitt i Namsosposten 1. april i år, viser at mennesker med psykiske lidelser med minst ett institusjonsopphold bak seg er fullstendig aseksuelle.

26.08.2011
Rusmidler

Flere holder seg friske med metadon

Mens man i Norge på nittitallet fikk inntrykk av at metadon var noe nytt, gikk Chet Baker på metadon i USA allerede på 1960-tallet, skriver blogger Odd Volden.

17.08.2011
Labyrint

Strategi, strategi, strategi

Kompetansesentrene og de interessepolitiske organisasjonene bør samarbeide om å sette dagsorden for psykisk helse-debatten, mener NAPHA-blogger Odd Volden.

10.08.2011
Galskap bokstaver

Galskap i Norge

Det er tid for galskap. Det er fritt fram for alle til å snakke om galskap, galninger, sprø folk, sinnsyke mennesker, monster, psykopater og psykiatriske pasienter.

03.08.2011
Rosehav i Oslo

Å blogge etter Utøya

Det har vært vanskelig å puste. Det har vært vanskelig å tenke. Det finnes lommer av luft og glimt av lys. Men dagene er kortere enn de pleier å være...

27.07.2011
Håndholdt mikrofon

Teamarbeid eller idoldyrking?

I avisdebattene i sommer har det vært et stridstema i seg selv hvem som kan uttale seg om hva i psykisk helsevern.

21.07.2011
Patricia Deegan, bakgrunn sykkel

Patricia Deegan i den gule ledertrøya

Den første uka av årets Tour de France var gigantisk for Thor Hushovd og Norge, men en katastrofe for undertegnede.

14.07.2011
Sykling

Tour de Mental Health - 1. etappe

Tvang og en mye diskutert masteroppgave er røde tråder når Odd Volden girer om til sommermodus og Tour de France.

01.07.2011
NRK P2 Verdibørsen

Verdiløs verdibørs?

-Her er det de behagelig taleføre, fra de samme segmentene som redaksjonene springer ut fra, som råder grunnen, skriver Odd Volden om NRK P2s “Verdibørsen”.

22.06.2011
Odd Volden 4

Råtekst psykisk helse

Odd Volden ønsker seg en bok med personlige beretninger fra mennesker med psykisk lidelse.

03.06.2011
START-LOGO: Start-hymnen er blant mange musikalske godbiter du får tips om i dette blogginnlegget.

Ingen kommer utenom musikken

Forsvant musikkterapeutene sammen med ergoterapeutene under nedbyggingen av institusjonene? Hvor er de i så fall nå, spør Odd Volden i dette blogginnlegget.

25.05.2011
Anne-Lene Brattvåg intervjuer Odd Kenneth Hillesund under talkshowet Nesten Helg i Kristiansand 2011

“Nesten helg” er Norges eneste sykehustalkshow

I grenselandet mellom folkeopplysning og underholdning, fagkunnskap og kunstneriske utrykk kan talkshow fungere som forebyggende psykisk helsearbeid.

26.04.2011
Odd Volden6

Tvang, forskning og følelser

Odd Volden hadde det vondt på konferanse om tvangsforskning

08.04.2011
Odd Volden 4

NAPHA-bloggen har fått brev!

Odd Volden tar en "knausgård"

01.04.2011
Odd Volden3

Kulturalliansen

Odd Volden har lenge vært opptatt av forholdet mellom kulturlivet og mennesker i utsatte grupper

23.03.2011
Ill.foto: Tro

Ka du trur?

En relativt ateistisk, anarkistisk, human-etisk, darwinistisk og kulturradikal Odd Volden skriver brev til Gud.

17.03.2011
Trond H + Bengt Karlsson

Heia, Bengt! Heia, Christine!

Odd Volden heier fram flere stemmer i den offentlige samtalen om psykisk helse

10.03.2011
Ill.foto: Ferie

Odd Volden er i feriemodus

En blogg med feriefjas, Psykisk helse-e-postlista og - jo, du leser rett - fotnoter!

02.03.2011
Ill.foto: Smørbrød

Høye satser og høye smørbrød

Odd Volden skriver om sitt arbeid i kontrollkommisjonen.

17.02.2011
Odd Volden 5

Fløyelsrevolusjon?

Odd Volden beveger seg inn i utrygt farvann. Han blogger om politikk.

07.02.2011
Odd Volden2

Typisk sosialdemokrati! (Bloggpost på nivå 5)

"Nei, nei, nei, Arne Holte," skriver Odd Volden og tar fra Folkehelseinstituttets direktør stjerna han nettopp har gitt ham.

24.01.2011
Odd Volden

Hvem kan mene hva om psykofarmaka?

Odd Volden har ryddet i e-postinnboksen og funnet aktuelt debattstoff

04.01.2011
Odd Volden 4

Tasjlåt? NAPHA? Nei, panzer!

"Stinn av inntrykk, full av arbeidslyst og breddfull av meddelelsestrang og ideer," skriver Odd Volden etter første arbeidsdag i NAPHA.

10.12.2010
Berit og ulver

Vær utålmodig menneske!

Trenger vi en medvirkningsrevolusjon? spør Berit Rustand i den aller første bloggen på Napha.no.

12.09.2010