Levekår for lhbt-personer i Norge kartlagt

Levekår for lhbt-personer i Norge kartlagt

Bakgrunn / Publisert: 17. juni 2016.   Endret: 30. juni 2016

Mange lesbiske, homofile, bifile og transpersoner opplever ubehag ved å stå fram. Et mindretall har det vanskeligere enn heterofile, men særlig transpersoner møter negative holdninger.

Seksuell orientering og levekår i Norge - kartlagt i prosjekt i 2013
Lhbt-personer

Med lhbt- personer menes personer som ser på seg selv som lesbisk kvinne, homofil mann, bifil kvinne eller bifil mann, eller transperson.

Transpersoner er et begrep som brukes om en gruppe av personer som på en eller flere måter bryter med den rådende to-kjønnsmodellen i samfunnet. Transpersoner er et paraplybegrep som innbefatter blant annet transvestitter, transkjønnede, crossdressere, drag kings/queens mv. En typisk definisjon er individer hvis kjønnsidentitet og/eller kjønnsuttrykk, tidvis eller alltid, skiller seg fra samfunnets normer for kjønn. I internasjonale fagmiljøer benyttes ofte begrepet «the transgender specter» for å beskrive mangfoldigheten blant mennesker som definerer seg som transpersoner. (Se Regjeringens handlingsplan)

 

1. juli 2016 blir det enklere å endre juridisk kjønn

Fra 1. juli 2016 kan man selv bestemme hvilket juridisk kjønn som skal framgå av folkeregisteret og personnummeret.

Juridisk kjønn skal nå være basert på egen opplevelse av kjønn og kjønnsidentitet. Det skal ikke lenger stilles krav om en bestemt diagnose eller medisinsk behandling for å få endret hvilket kjønn man er registrert med.

Kilde: Helsedirektoratet

Mer om

kjønn minoriteter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen