Endret: 28. mars 2017
Dame som smiler med lukkede øyne

HELE MENNESKET: -Det er viktig å se hele mennesket, og forstå at selv om man har en psykisk lidelse, så kan man også bli fysisk syk, skriver Rigmor Galtung. Illustrasjonsfoto: colourbox.com.

Psyke og kropp må ses mer i sammenheng

Psyke og kropp må ses mer i sammenheng

Helsevesenet er veldig opptatt av dobbeltdiagnosen rus og psykiatri, men snakker sjelden om sammenhengen mellom fysiske og psykiske lidelser.

Nå er det snart påske, og jeg sitter her hjemme og kjenner på masse depresjonssymptomer. Er livredd for å bli syk. Jobber med meg selv hver eneste dag. Har ikke lyst til å bli sittende på et sykehus i helligdagene. Det har jeg gjort før, og kan ikke si jeg lengter tilbake til Lovisenbergs hvite vegger.

Trigget sårbarheten

Så tenker jeg: Når begynte dette? Hva trigget det denne gangen? Jo, jeg tror det er noe så enkelt som et hundebitt. For noen uker siden var det en hund som «forsynte seg» litt av håndleddet mitt. Det kom streptokokker i såret, og jeg endte opp på Ullevål med operasjon og antibiotika «rett i åra». Hva har så dette med symptomene jeg nå opplever å gjøre?

Har man en underliggende psykisk lidelse, slik jeg har, kan somatiske plager og skader gjøre at den psykiske lidelsen trigges. Dette fortalte også en psykiater meg en gang, og jeg tror hun hadde veldig rett. Det at jeg har disse symptomene på depresjon nå, er jeg sikker på at har en sammenheng med at jeg ble skadet. For det første var det en skremmende opplevelse, og jeg ble veldig fysisk satt tilbake av all antibiotikaen og infeksjonen kroppen jobbet på høygir for å kvitte seg med. Disse to tingene tror jeg var nok til også å trigge sårbarheten min.

Når det ikke er så tydelig

Videre har jeg tenkt litt på dette med å ha en psykisk lidelse «i bånn» som man sier. Hvordan møtes dette i helsevesenet når man kommer med somatiske plager? I alle journalene mine kan man se at jeg har noen sykehusinnleggelser på psykiatrisk bak meg. Ved et tastetrykk kan hvem som helst jeg kommer i kontakt med i helsevesenet få vite hvilken diagnose jeg lever med, og de kan gjøre seg tanker om hvorfor jeg kommer for å få hjelp.

I dette tilfellet var det ikke så mye å lure på. Såret og armen så ut som en ballong. Ingen grunn til å bla i noen journal for å få meg inn til undersøkelse på legevakta. Men hva hvis jeg hadde kommet dit med noe mer diffust, som hjerteproblemer, svimmelhet eller lignende? Hvordan ville jeg da bli møtt?

Det er dessverre slik at enkelte lett drar det «psykiske kortet», og bagatelliserer det som måtte være somatisk galt. Man får beskjed om at dette «bare» er psykisk, og derfor ikke noe de kan hjelpe med. Dette er en farlig tenkning, som jeg mener at de som jobber i helsevesenet bør reflektere over.

Glemt område

Det er viktig å kjenne en pasients bakgrunnshistorie. Men vel så viktig er det å se hele mennesket, og forstå at selv om man har en psykisk lidelse, så kan man også bli fysisk syk. Hvis man bare ser på det psykiske, kan noen bli gående med alvorlige fysiske tilstander som egentlig trenger somatisk behandling. En somatisk lidelse kan også gjøre at en kronisk psykisk lidelse trigges, og pasienten ender opp med en «dobbeltdiagnose». At man innenfor somatikk og psykiatri da kan samarbeide om å finne den beste løsningen for pasienten tror jeg er et glemt område. I helsevesenet er man veldig opptatt av dobbeltdiagnosen rus og psykiatri, men det er sjelden man snakker om sammenhengen mellom fysiske og psykiske lidelser. Mitt inntrykk er at dette er et litt glemt felt som det er verdt å ta en nærmere kikk på. Jeg mener det er lurt å tenke på samarbeid mellom somatikk og psykiatri i større grad enn vi gjør i dag. Jeg tror dette ville gjøre at pasienten vil føle seg mer sett og forstått, og det i seg selv er god medisin!

RIGMOR GALTUNG

Kommenter:

Mer om

blogg kropp.i.psykiskhelsearbeid

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen