Dette trenger vi - om forskning skal kunne endre praksis til det bedre, mener Tor-Johan Ekeland, professor ved Høgskolen i Volda.
Det er et langsiktig arbeid å integrere erfaringskunnskapen i utviklingen av ny kunnskap om psykisk helsearbeid, mener Tor-Johan Ekeland, professor ved Høgskolen i Volda.
I dag holdt han foredraget Ny kunnskap - ny praksis under forskningskonferansen Dialog og fellesskap styrker forskningen i Trondheim.
-Det eksisterer et misforhold mellom helse- og sosialpolitiske visjoner om utviklingen av et nytt psykisk helsevern, og det som er hegemonisk kunnskapsyn innen ledende profesjoner i feltet. Ny praksis krever ny kunnskap, og utvikling av en kunnskapsplattform for psykisk helsearbeid som i større grad legitimerer erfaringskunnskap, bør ha som ambisjon å utfordre denne dominansen, sa Ekeland.
Ekeland mener forskningen er nødt til å overstige barrierer, være mer sensitiv og tenke nytt.
-Jeg er kritisk, men det er jo en del av jobben min som akademiker, sa han.
Store deler av forskningen om psykisk helse i Norge i dag, konsentrerer seg om å finne biologiske mekanismer. Det utvikles stadig mer treffsikre måleinstrumenter, og dette er nyttig. Likevel klarer den samme forskningen i stadig mindre grad å gi interessante svar og forklaringer på andre minst like viktige spørsmål, mente Ekeland.
-Forskning innenfor feltet psykisk helse må søke relevans og praksisnærhet, sa han.
Forskningen bør mindre grad abstrahere og fjerne seg fra det det handler om, og i stedet nærme seg fenomenene, være sensitiv for menneskers erfaringer og opplevelser. Med andre ord: Forholde seg til virkeligheten, og ta utgangspunkt menneskers livsverden. Psykose, definert av en som har opplevd det, kan tjene som et illustrerende eksempel: Psykose er sinnets flukt fra en virkelighet som er for vanskelig å bære.
-Hva slags forskning fanger opp dette, og kan utvikle kunnskap som blir relevant i praksis? spurte Ekeland.
Forskningen bør i større grad ta hensyn til sammenhengene psykisk helsearbeid foregår i :
- Mange forskere på individer, noen forsker på forholdet mellom terapeut og individ, noen forsker på rammevilkårene, men få forsker på hvordan rammevilkårene virker inn på den enkelte relasjonen! Hvordan nedfeller kulturell uorden seg i sinnets uorden? Forskning på tvers av disiplinene derfor blir viktig, og den må foregå på flere nivåer! forklarte Ekeland.
Fri forskning?
Tor-Johan Ekeland er en varm tilhenger av fri forskning. Han stilte spørsmål ved økt strategisk styring fra myndighetene og stadig større instrumentelle krav til forskningen.
-Hvem studerer strategiene? spurte han utfordrende.
Neste foredragsholder ga konferansen et innblikk i Helse- og omsorgsdepartementets strategier!
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?