Hvordan skal kommunale psykiske helsetjenester møte den store bølgen av angst, depresjon og søvnproblemer fremover? Det fikk helseminister Bent Høie høre om da han besøkte Rask psykisk helsehjelp i Sandnes 13. april.
Kirsten Sleveland Johnsen forteller helseminister Bent Høie om nytten hun har hatt av Rask psykisk helsehjelp. FOTO: Stig Erlend Midtgård.
Kirsten Sleveland Johnsen forteller helseminister Bent Høie om nytten hun har hatt av Rask psykisk helsehjelp. FOTO: Stig Erlend Midtgård.
Rask psykisk helsehjelp-teamet i Sandnes. FOTO: Fredrik Refvem.
Med sine om lag 73 000 innbyggere er Sandnes den nest største av totalt 18 kommuner og bydeler som prøver ut Rask Psykisk Helsehjelp (RPH). Siden oppstarten 1.september 2014 har over 300 klienter henvent seg for å få ”mixed care” i form av kurs, veiledet selvhjelp og individuell samtaleterapi.
Allerede før Sandnes får startet opp, uttaler prosjektleder for RPH i Napha, Trond Asmussen at – «…spørsmålet er ikke om dere får ventelister, men når». En utfordring blir som kjent sjelden stor nok. Derfor blir det laget et skreddersydd kurskonsept, hvor klienter med mild til moderat angst, depresjon og/eller søvnproblem skal få hjelp raskt. Dette er et samlingsbasert kurs, over fire ganger over like mange uker, som hjelper kursdeltakerne i gang med kunnskap og ferdigheter om kognitiv terapi slik at de skal kunne bli sin egen terapeut. Frem til nå har 144 personer gått på ”Introkurs - Tankens kraft” og kurset for kull 10 er kommet halvveis. Mange av deltakerne får de verktøyene og teknikkene de trenger for å gå videre i livet på dette kurset. Andre trenger litt mer hjelp for å komme i gang og går videre til individuell samtaleterapi eller veiledet selvhjelp.
Hvor nyttig hjelp i RPH kan være, forteller Kirsten Sleveland Johnsen til stor applaus for alle de fremmøtte. Hun gikk på det aller første kurset og fikk deretter samtaleterapi for søvnproblemer. Da Kirsten en periode av livet hadde mange belastninger og ble tilbudt sovemedisiner og «lykkepiller» av fastlegen, valgte hun RPH og jobbet godt med seg selv, blant annet ved å bruke ABC(DE) modellen og ha kontortid for bekymringer. I dag er hun frisk og rask og deler sine erfaringer om hvordan det er å være langt nede, for så å reise seg igjen uten å «bare tenke positivt», som hun sier.
Helseminister Bent Høie er interessert i å høre om hvor langt og bredt en når ut til befolkingen med et prosjekt som RPH. Et viktig suksesskriterie er å ha tett dialog med samarbeidspartnere som fastleger, Nav, Frisklivssentralen, spesialisthelsetjenesten og andre tjenester innen psykisk helse. Med tett dialog blir henvendelsene mer treffsikre og en får langt færre personer utenfor målgruppen blant de som tar kontakt. Helseministeren var også opptatt av om kurskonseptet vil kunne fungere for ungdom under 18 år, noe som verken Sandnes eller noen av de andre pilotkommunene har prøvd ut enda. Kanskje vil man prøve ut samme kurskonseptet for et yngre publikum?
Frem til nå har det vært ingen ventelister hos RPH Sandnes og slik ønsker man også å ha det fortsettelsen. Sandnes-gjengen ønsker å bli bedre på veiledet selvhjelp fremover slik at det også blir mulig å tilby råd og veiledning over telefon for å komme i gang med selvhjelpsbøker og internettbaserte programmer.
Rask psykisk helsehjelp-teamet i Sandnes. FOTO: Fredrik Refvem.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?