Bedre samhandling med geografisk nettverk

Bedre samhandling med geografisk nettverk

Publisert: 04. januar 2013.   Endret: 18. januar 2024

Gjennom kommunenettverket i Romsdal får fagfolk innen psykisk helsefeltet både økt og mer lik kompetanse. Sammen står vi også sterkere i kampen for å bevare et godt tilbud etter Opptrappingsplanens tid.

høst 2012 089

KOMMUNENETTVERKET I ROMSDAL: Deltakere som engasjerer seg i samarbeidet om psykisk helsearbeid.

KOMMUNENETTVERKET I ROMSDAL: ...

I snart fem år har romsdalskommuner, Høgskolen i Molde, Helse Møre og Romsdal og Fylkesmannen møttes jevnlig for å skape et bedre og mer likt tilbud til mennesker med psykisk helsesvikt i regionen.

At kommunestørrelsen varierer fra i underkant av 2000  til 25 000 innbyggere skaper et mangfold av løsninger og ulike synsvinkler. Dette gir stor læringsgevinst for deltakerne.

Nyttig

Deltakernes hyppige bruk av nettverket er et uttrykk for at vi gjør noe riktig. Det oppleves også som en anerkjennelse for deltakerne når egne problemstillinger blir grundig drøftet.

Som en konsekvens av de mange interne diskusjonene har vi fått til flere spennende seminarer med store navn. Blant annet har vi hatt besøk av Alain Topor, med sitt fokus på bedringsprosesser, og Helge Ramsdal med et blikk på hva Samhandlingsreformen vil bringe for psykisk helsefeltet.   

Står ofte alene

Å bli bedre kjent med hverandre åpner muligheten for samhandling også utenfor møtene. Deltakerne fra de minste kommunene står ofte alene i hverdagen med sine utfordringer. Nettverket gir mulighet for å diskutere med en gruppe personer med relevant erfaring og kompetanse.

Oftest får man svar fra nettverket til å løse utfordringer, men vi ser også at noen tema gir behov for kompetansetilførsel. Det løses ved å be inn ressurspersoner til nettverket, eller å arrangere åpne seminarer. Det bør nevnes at høsten 2012 ble det arrangert skrivekurs i regi av NAPHA, og det planlegges introduksjonskurs i gruppeterapi vinteren 2013 i regi av Institutt for gruppeanalyse (IGA).

Kartlegger for å bevisstgjøre

Kommunenettverket har gjennom lang tid fokusert en del på organisering av psykisk helsearbeid og betydningen i tjenesteutøvelsen. Det har ført til kartlegging av fagfeltets organisering i deltakerkommunene.

Målsettingen er at fagfeltet skal få mer fokus hos kommunens ledelse og politikere, samt å øke bevisstheten om hvor vi befinner oss i kommunehierarkiet. Kunnskapen kan føre til en bevisstgjøring om at psykisk helsearbeid også handler om administrativt og politisk engasjement. Vi håper kartleggingen skal legge grunnlag for videre forskning på området.

Tar opp utfordringer

I tiden etter Opptrappingsplanen er det en utfordring å opprettholde de tjenestene som er etablert. Ressursøkningen til feltet ble stanset i 2009, og deltakerne er nå mer opptatt av å begrense kravet til nedskjæringer og omprioriteringer. Hvordan man skal argumentere for fagfeltet er et sentralt tema i nettverket.

Samhandlingsreformen har skapt nye utfordringer gjennom kommunenes fokus på å betale for ferdigbehandlede pasienter i somatisk sykehus, og medfinansiering av somatisk behandling. Kommunenettverkets deltakere må derfor forholde seg til kommunenes forskyvning av ressurser fra psykisk helse til somatikk.  

Samarbeid og likeverd

Nettverket er opptatt av å få etablert nyttige modeller for samarbeid mellom kommuner, spesialisthelsetjeneste og høyskole. Da vårt kommunenettverk startet var samarbeidet med helseforetaket og spesialisthelsetjenesten den sentrale utfordringen.

Problemstillingene har ofte hatt bakgrunn i ulik forståelse, og følelsen av at likeverd manglet i samarbeidet. Gjennom en lengre prosess ble det åpnet for at sjefen for den voksenpsykiatriske spesialisthelsetjenesten ble deltaker i nettverket. Det har ført til at deltakerne kan henvende seg mer direkte. Dette tror jeg er med på å skape et bedre klima for to sentrale samarbeidsparter.

Hvordan lykkes?

Suksessfaktorer for vårt nettverk kan ha å gjøre med god struktur og kontinuitet. Undertegnedes ledelse av nettverket er med på å ivareta driften. Faren er at nettverket blir for personavhengig. Å delegere ulike oppgaver til deltakerne vil kunne øke eierskap og ansvarsfølelse hos deltakerne. Vårt valg er gjort for å unngå å ta ressurser fra klinisk virksomhet.

Vi har satt av tre klokketimer hver fjerde uke, noe de fleste opplever som passende. Det sendes ut møteinnkallelser med saksliste, og det blir skrevet referat fra møtene. Det har betydning for deltakerne å kunne distribuere referat til kolleger, ledelse og organisasjon for å legitimere nettverket.

Kraft til å påvirke

Gjennom deltagelse fra små og større kommuner, utdanningsinstitusjoner, helseforetak, fylkeslegen og NAPHA representerer nettverket til sammen en god oversikt over fagfeltet. Denne samlede erfaringen gjør at nettverket av og til blir brukt som høringsinstans eller referansegruppe. På denne måten kan vi være med å påvirke.

Nettverkets samarbeid med Høgskolen i Molde gjør at vi også kan påvirke utdanningsbehov, utforming av fagplaner og studieplaner. Det er ønskelig at både administrativ ledelse og politisk ledelse i kommunene, helseforetaket og fylket skal oppdage mulighetene som ligger i Kommunenettverket i Romsdal.

Kommunenettverket i Romsdal
  • Representanter fra psykisk helsearbeidet i kommunene Vestnes, Midsund, Aukra, Fræna, Molde, Eide, Gjemnes, Nesset og Rauma deltar.
  • Et par kommuner, som har for lang reisetid, prioriterer ikke deltakelse, men får tilsendt saksliste og referat.
  • I tillegg består nettverket av representanter fra Høgskolen i Molde, Helse Møre og Romsdal og rådgiver hos Fylkesmannen. Disse gir viktige bidrag i form av generell oversikt i fagfeltet.
  • NAPHAs besøk hvert semester inspirerer oss til å «holde trykket oppe».
  • For mer informasjon om Kommunenettverket i Romsdal, send e-post til: thore.folland@molde.kommune.no.
NAPHAs skrivekurs
Thore Folland leder Kommunenettverket i Romsdal. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Mer om

Kompetanseutvikling Samhandling Praksiseksempler Møre og romsdal Vestnes Molde Aukra Gjemnes Nesset Fræna Rauma Eide Midsund

Les også

Publisert: 20/4/2023

Små kommuner drar nytte av nettverksarbeid innen psykisk helse og rus i Møre og Romsdal

Publisert: 15/4/2013

Faste rutiner fikk ned vold og trusler

Publisert: 17/4/2013

Mekkegruppe - fellesskap og mestring

Publisert: 20/2/2013

Magiske øyeblikk

Publisert: 11/2/2013

Små ting utgjør en forskjell

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss