Endret: 10. oktober 2016
Stefan Nilsson

-Jeg vil gi folk en forståelse av hvordan det var å vokse opp i Nord-Sverige, i en søskenflokk på ni og en far som var avhengig av alkohol, sier den kjente svenske komponisten Stefan Nilsson.

Forestilling om å vokse opp i hjem med alkoholproblem

Forestilling om å vokse opp i hjem med alkoholproblem

En av Sveriges fremste filmkomponister, Stefan Nilsson, besøker 9. og 10. oktober Trondheim og Stjørdal med sin forestilling om å vokse opp med en far som var alkoholiker.

-Pappa kjøpte et piano, satt oppe på nettene når han hadde drukket og spilte helt fritt og uten hemninger. Det skapte en skamfølelse i oss i familien. Det var som en katt som sprang over pianoet. Han drømte om å kunne spille Strauss. Det ble aldri snakket om nattespillingen på dagtid da han var edru, sier Stefan Nilsson til napha.no.

-Det fantes en kjærlighet

Farens lengsel etter å uttrykke seg, men ikke ha verktøyene til å kunne gjøre det, virket sterkt på Nilsson.

-Det fantes en kjærlighet som han ville gi meg og søsknene mine, men som jeg ikke kunne forstå før jeg ble voksen, sier han.

En hyllest til faren

Selv har han komponert musikken til filmer som Pelle Erobreren, Så som i himmelen med slageren Gabriellas song, og tv-serien Skjærgårdsdoktoren. I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse får publikum i Trondheim og Stjørdal oppleve forestillingen «Min pappa kunde också spela piano». Nilsson omtaler forestillingen som en forsoning med sin barndom, og som en hyllest til faren.

-Jeg vil gi folk en forståelse av hvordan det var å vokse opp i Nord-Sverige, i en søskenflokk på ni og en far som var avhengig av alkohol. Ikke bare si at han ødela mitt liv, men vise flere sider av dette for å skape en større helhet og forståelse, sier han.

-Krav om ikke å forlyste seg

På 60-tallet skjedde en stor folkeflytting fra bygdene i nord til de store byene. Mange av dem som ble igjen levde under harde vilkår, og alkoholmisbruk var utbredt.

-Pappa vokste opp med steinhardt arbeid i skogen. De fikk ikke gå ut og ha det gøy, og familien var i den religiøse retningen. Det var et sterkt krav om ikke å forlyste seg. Det skulle arbeides. Jeg tror dette skapte en motstand i ham mot noe som han ville sprenge, sier Nilsson.

-Vil vise at det er håp

Selv ble han opptatt av å «bryte arvesynden».

-Jeg ville ikke gi dette videre til mine barn og barnebarn. Jeg har to barn selv. Med forestillingen vil jeg vise andre som vokser opp i hjem med alkoholmisbruk at det er håp, sier han.

-Prate åpent

Det å være åpen, og ikke skjemmes av å ha avhengighetsproblem i familien, ser han på som viktig.

-Jeg mener hjelpeapparatet bør hjelpe folk til ikke å gjemme det, men prate åpent om det. Det skaper så mye skam å gjemme det bort, mener Nilsson.

Han har også tro på at det å uttrykke seg kunstnerisk kan hjelpe mange.

-Man kan forsøke å gjøre tater, gestalte og vise med kroppen hva man føler, ikke bare prate. Ikke skjemmes over at man ikke er profesjonell, men forsøke å gjøre noe for å illustrere dette her, og uttrykke seg i grupper gjennom gruppeterapi, sier han.

Kjendisskuespiller med på scenen

Nilsson sier at forestillingen byr på både humor, alvor og voldsomhet, og at den uttrykker en lengsel etter lys og kjærlighet. På scenen har han med seg skuespilleren Mikael Rahm, kjent fra filmer som «Menn som hater kvinner», «Så som i himmelen» og TV-seriene «Insider» og «Saltön».

-Mikael leser tekster som berører dette temaet, mens jeg spiller og beskriver hvordan min musikk ble utviklet som en kontrast til det kaoset jeg vokste opp i, sier Nilsson.

Verdensdagen for psykisk helse

De to har turnert sammen en stund i Sverige, og fått gode kritikker. Som en bonus i Trondheim får publikum også høre «Syng-deg-friskere-koret» før og etter forestillingen. Det er et kor som består av medlemmer som selv har eller har hatt psykiske helseproblemer. I Stjørdal spiller bandet Placebo fra Stjørdal DPS, før og etter forestillingen.

9. oktober kl 19 går forestillingen i Vår Frues kirke i Trondheim, og 10. oktober kl 19 i kulturhuset Kimen i Stjørdal, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. I Stjørdal synger Siri Bones Gabriellas song.

Stefan Nilsson spiller piano.
MIN PAPPA KUNDE OCKSÅ SPELA PIANO
  • Forestilling laget av den svenske komponisten og pianisten Stefan Nilsson.
  • Handler om Nilssons oppvekst i en storfamilie i Nord-Sverige, der faren var alkoholiker.
  • Med seg på scenen har Nilsson skuespilleren Mikael Rahm, kjent fra kjent fra bl a filmer som «Menn som hater kvinner», «Så som i himmelen» og TV-serien «Insider».
  • Forestillingen vises i Vår Frues kirke i Trondheim 9. oktober kl 19, og i Kimen kulturhus i Stjørdal 10. oktober kl 19, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

Kommenter:

Mer om

nyheter kunst.og.kultur rusproblem.og.psykisk.lidelse

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen