Lær pasientene å fange øyeblikket

Lær pasientene å fange øyeblikket

Blogg / Publisert: 29. juni 2018.   Endret: 29. juni 2018

Ikke sjelden møter vi pasienter som gjør alt de kan for å rekke over alt de hadde tenkt å gjøre, samtidig som de stiller skyhøye krav til hvordan de skal gjøre alle disse tingene.

Baking

NÆRVÆR I DAGLIGE AKTIVITETER-Vi terapeuter kan bevisstgjøre de vi hjelper på å være til stede i de daglige aktivitetene. For eksempel be dem kjenne etter duftene når de baker, lure seg til en liten smaksprøve, skriver Stig Erlend Midtgård. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

NÆRVÆR I DAGLIGE ...

Vi lever i en tid hvor den såkalte «tidsklemma» klemmes hardere og hardere. Så hardt at vi nesten ikke klarer å puste lengre, og får angst, depresjon og søvnplager fordi vi ikke henger med i prestasjonskarusellen. Det er da noen må dra i håndbrekket. Ikke sjelden er det fastlegen som gjør dette ved hjelp av en sykemelding, og deretter ber pasienten kontakte oss i Rask Psykisk Helsehjelp.

Å akseptere seg selv

Når vi er stresset i kropp og sinn, lar vi oss lett styre av negative følelser som angst, sinne og tristhet. Vi begynner ofte å tvile på oss selv og egen evne til å mestre de utfordringer og oppgaver vi står overfor. Som terapeuter kan vi hjelpe pasienten som er midt i en slik vanskelig situasjon, til å vende oppmerksomheten bort fra å la seg styre av negative følelser og selvkritikk, til en holdning av selvmedfølelse og aksept.

Øst møter vest

Stadig flere har begynt å se østover mot Buddhisme, meditasjon, yoga og mindfulness. For å være mer tilstede i våre egne liv, være oppmerksomme, konsentrerte og i stand til å lære må vi stoppe opp, bruke sansene, og puste med magen.  La tanker og følelser komme og gå, uten at vår mentale lyskaster bruker all oppmerksomheten på negative bekymrings- og grubletanker.

Vi terapeuter kan bevisstgjøre de vi hjelper på å være til stede i de daglige aktivitetene. For eksempel be dem kjenne etter duftene når de baker, lure seg til en liten smaksprøve, og nyte det estetisk vakre resultatet som lyser mot dem fra kakefatet til slutt.

Mindfulness som fast ritual

Det finnes yogasenter, apper som Headspace, Mindfulness Nor, Pust som kan hjelpe med å være mer tilstede i øyeblikket. I et buddhistisk ordtak heter det: «You should sit in meditation for twenty minutes every day – unless you´re too busy. Then you should sit for an hour.» Andy Puddicombe, som er opphavsmannen bak Headspace, sier at hvis man skal lykkes med å få inn mindfulnessøvelser i hverdagen, så er et tips å sette av 3-5 minutter om morgenen og ha det som et ritual på samme måte som man spiser frokost, drikker kaffe og pusser tenner.

«Ta» mentale bilder

Også på andre områder kan vi råde de vi skal hjelpe til å være mindful, som å være tilstede i seg selv når de går tur i naturen. Capturing mindfulness kaller Matthew Johnstone det. Det vil si at man fokuserer og fanger et øyeblikk med å «ta» mentale eller virkelige bilder som er helt unike for akkurat deg, at du lytter til musikk med headset og legger merke til vokal, gitar, synthesizer og trommer hver for seg og sammen.

Styr unna stress-køen

I Erling Kagges bok Å Gå – et skritt av gangen forteller han om alt fra korte spaserturer til lange ekspedisjoner til Nordpolen, opp til Mount Everest og ned i New Yorks underverden og kloakksystem, som alle har fungert som en form for terapi for ham. Han velger å gå til jobb fremfor å sitte i lang, saktegående bilkø full av andre sinte og stressede sjåfører som alle skal samme vei. Og selv om det tar lengre tid å gå enn å kjøre, så er det ikke så stor tvil om hva som er best for helsen på både kort og lang sikt.

Terapeut som rollemodell

For at du som terapeut skal kunne hjelpe pasienter med å være mer tilstede i øyeblikket, og få en mer selvmedfølende- og aksepterende holdning til seg selv, har jeg laget en liste med forslag til hva man kan gjøre i og utenfor terapirommet. Som med all annen bruk av selvhjelpsmetoder, er det viktig at terapeuten selv har erfaring med bruken, kan vise og demonstrere i terapitimer og kurs slik at man blir en troverdig rollemodell. Her er mine forslag:

  • Ha yogamatter tilgjengelig, og bruk disse enten på terapeutkontoret eller i gruppe- og treningsrom i samtaletimer og kurs. Forbered pasienten i forkant på hva dere skal gjøre i terapien neste gang.
  • Demonstrer yoga- og mindfulnessøvelser med varighet fra 5-30 minutter med fokus på avspenning og pust fra Mindfulness Nor, Headspace, Pust eller andre app’er.
  • Send terapeuter på yoga- eller mindfulnessinstruktørkurs, og la de være en ressurs i avdelingen som har egne kurs for pasientene.
  • Bruk oppmerksomhetsøvelser i terapien med for eksempel musikk, eller gå en tur ute.
  • Bruk hjemmeoppgaver hvor pasienten skal øve på å legge merke til lyder, smaker, det en ser – fange øyeblikk. Her kan man godt bruke fotoapparat.
  • Oppfordre pasientene til å gå eller sykle rolig ute i naturen, enten det er til jobb eller andre steder, og kjenne på duftene, lydene og nyte det de ser.
STIG ERLEND MIDTGÅRD

Mer om

Blogg Mindfulness

Les også

Publisert: 10/12/2010

Tasjlåt? NAPHA? Nei, panzer!

Publisert: 04/1/2011

Hvem kan mene hva om psykofarmaka?

Publisert: 24/1/2011

Typisk sosialdemokrati! (Bloggpost på nivå 5)

Publisert: 07/2/2011

Fløyelsrevolusjon?

Publisert: 17/2/2011

Høye satser og høye smørbrød

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss