Publisert: 12. august 2019.   Endret: 14. august 2019
Eirik Damsgaard i NRK (t.v.) og psykolog Ann Birgithe Solheim Eikhom

STORE BARN, STORE UTFORDRINGER: Utfordringer med å være storbarnsforeldre har vært tema i de siste sendingene hos NRK Sørlandets Eirik Damsgaard (t.v.) og psykolog Ann Birgithe Solheim Eikhom. FOTO: Børge Røssaak Nilsen/Kristiansand kommune

Radio-suksess med psykisk helse

Radio-suksess med psykisk helse

-Hva vi angrer på ved dødsleiet, og ferieforventninger, er blant favorittemaene, sier psykolog Ann Birgithe Solheim Eikhom etter ti radiosendinger om psykisk helse.

Siden nyttår har Eikhom sammen med NRK Sørlandets Eirik Damsgaard pratet med og til rundt 50 000 lyttere hver gang om ulike temaer innen psykisk helse. 

-Det er spennende å vite at ordene kommer ut i andres hjem og bil, uten at vi aner hvem mottakeren er, sier Eikhom, som til daglig jobber i Rask psykisk helsehjelp Kristiansand.

-Har gitt mersmak

To sendinger gjenstår av det som hittil er avtalt, og det kan bli mer. 

-Nå skal vi gjøre ferdig serien om problemstillinger for «storbarnsforeldre», så tar vi en tenkerunde etterpå. Ingenting er spikret, men det har jo gitt mersmak, sier NRK-journalist og programleder Eirik Damsgaard. 

-Møter stadig folk som har hørt på

De to har guidet lytterne gjennom temaer som angst, egenverdi og prestasjoner, ensomhet, kroppspress, gaming og utfordringer knyttet til å være foreldre til tenåringer.

-Jeg synes det har vært spennende å få mulighet til å formidle kunnskap og tips om psykisk helse ut til folket. Jeg møter stadig folk som har hørt det på radio, og som synes det er bra tema det snakkes om. Noen forteller at foreldrene har hørt på og syntes det var bra. Så det har bare vært positive tilbakemeldinger, sier Eikhom.

Sitter i bilen for å høre ferdig

På åtte minutter tar de opp store spørsmål. 

-Det er en måte å formidle på som tvinger en til å være kort og konsis. Så kanskje rekkevidden og forsøket på å nå folk der de er, uten at de trenger å oppsøke hjelp, er det som er unikt med dette, mener hun.

-Det gøyeste vi hører er at «jeg ble sittende i bilen for å høre ferdig innslaget», synes Eirik Damsgaard.

For folk flest - ikke psykologkongress

Damsgaard roser Eikhom for at hun som psykolog og fagperson tør å være med på radio.

-Minuttene løper veldig fort på radio, og det er utfordrende å si noe konkret, håndfast og forståelig, på kort tid og med faglig integritet. Jeg veldig fan av fagpersoner som ikke er redde for å mene noe eller bidra, selv om intervjuet fra tid til annen må ut i en slags randsone for faget. For vi er ikke på psykologkongress, vi lager radio for folk flest på morgenkvisten, understreker han.

Hør innslagene

Nå gjenstår to innslag til i august, så vil tiden vise om det blir mer. Hør alle innslagene som har vært så langt.

Kommenter:

Mer om

rask.psykisk.helsehjelp nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen