– Én ting er tiden dette arbeidet tar, men det verste er at det stjeler fokus fra det som faktisk bør være jobben: å gi pasienter best mulig behandling, sier psykolog Jørgen Flor.
KRITISERER SAMLEBÅNDSFOKUS: En konsekvens er manglende skreddersøm. -Noen pasienter trenger 40 timer, andre 10. Nå blir mange avspist med for korte behandlingsforløp, mener psykolog Jørgen Flor.
KRITISERER SAMLEBÅNDSFOKUS: En konsekvens er manglende skreddersøm. -Noen pasienter trenger 40 timer, andre 10. Nå blir mange avspist med for korte behandlingsforløp, mener psykolog Jørgen Flor.
I kronikken Bærebjelken i psykisk helsevern er råtten i Aftenposten 19. august tar psykologen et knivskarpt oppgjør med den politiske styringen av psykisk helsevern med overdreven bruk av tellekanter som middel for å sikre pasientenes rettigheter.
Jørgen Flor tror flere enn ham selv vil skaffe seg jobb andre steder enn ved DPS om tendensen fortsetter. Problemet er mangel på fokus på innhold og kvalitet i behandling.
– Nå er det tilfeldigheter som rår, pasienter blir avspist med for korte behandlingsløp og noen får terapeuter de ikke matcher godt nok med, sier Flor.
– Korte behandlingsforløp tvinger seg frem, fordi det kommer én til to nye pasienter inn hver uke. Dette skjer helt uavhengig av hvor mange pasienter man allerede har, eller hvor syke disse pasientene er, skriver Flor.
Når 1-2 ny pasienter skal inn, må 1-2 ut. En konsekvens er at utskrivinger skjer av hensyn til kapasiteten, ikke fordi det er riktig for pasienten. Mål er satt om et høyt antall konsultasjoner pr. uke og kravene til rapportering stjeler både tid og fokus.
Det er halvannet år siden innføring av pakkeforløp innen psykisk helse og rus med detaljert registrering i form av koder for hendelser i et behandlingsforløp startet. Intensjonene med rapportering og måling er gode. Det skal gi oversikt og like rammer for behandling i hele landet - og det skal bidra til forutsigbarhet, kortere ventelister - og kvalitet.
Men, i praksis stjeler kodingen både tid og ikke minst oppmerksomhet fra det vesentlige, nemlig behandling som virker for den enkelte, mener Flor.
– Én ting er tiden dette arbeidet tar (det er begrenset hvor mye tid det tar å skrive inn en kode i et journalsystem), men det verste er at det stjeler fokus fra det som faktisk bør være jobben: å gi pasienter best mulig behandling, sier psykolog Jørgen Flor.
Flor setter ord på en frustrasjon mange deler og har fått mye støtte etter utspillet sitt.
SINTEFs evaluering av pakkeforløp etter et år, viser at det virker inn på tidsbruk og arbeidsbelastning for behandlere i spesialisthelstetjenesten.
90% av behandlerne svarer at de opplever økt arbeidsbelastning. Blant ansatte i poliklinikk svarer 60 prosent at arbeidsbelastningen er økt i stor grad.
40 prosent opplever at tiden de bruker på utredning og behandling er endret. Halvparten av disse igjen, mener at de bruker mindre tid på pasientene. Det kommer fram at åpne spørsmål med fritekstsvar at behandlere bruker mye tid på registrering og koding.
– At logistikken fungerer, er kanskje et viktig premiss for god behandling, men det er ikke behandlingen, skriver Flor.
Denne uken møtte han stortingsrepresentantene Sveinung Stensland (Høyre) og Tuva Moflag (Arbeiderpartiet) til debatt i Dagsnytt 18 tirsdag 25. august (Store utfordringer i DPS).
– Jeg er bekymret for at politikerne har laget et system som er opptatt av logistikk. For å kunne hjelpe pasientene som kommer, må jeg ha litt fleksibilitet og mulighet til skreddersøm. Noen trenger 40 timer, noen 10 og noen kanskje flere år, sier han.
-Vi har ikke kommet helt i mål med alt, spesielt når det gjelder DPS'ene og den delen av psykiatrien, samtidig har vi sett at en del bør få hjelp før, og en viktig statsing for oss har vært å bygge opp psykologer i kommunenene, sier Sveinung Stensland (H).
Han kommenterer at pakkeforløpene er et ganske nytt tiltak, som handler om å gi pasienten forutsigbarhet og vise pasienten hvor han er i systemet.
Tuva Moflag (AP) referer til SINTEFs evaluering og arbeidspresset som blir dokumentert.
– Vi må ha færre av disse målepunktene. Det beste alternativet er å sørge for at de som jobber der ute har kompetanse og nok tid til pasientene. Det er utrolig viktig at vi gir tillit, tid og rom til å bygge gode relasjoner og god behandling, sier hun.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?