Et sosialt nettverk - hva er det?

Et sosialt nettverk - hva er det?

Publisert: 25. august 2010

Psykisk helsetjeneste i Sør-Varanger kommune arrangerte et interkommunalt seminar på Rica Hotel i Vadsø i september 2010. Temaet for seminaret var
”Et sosialt nettverk. Menneskenes betydning i nettverket. Relasjoner og kommunikasjon. Pasient - helsepersonell. Fra pasient/ bruker til en aktiv samfunnsdeltaker!”

3612090 nettverk
Å UTVIKLE NÆRE RELASJONER: Personer med psykiske/ sosiale problemer har ofte vansker med dette. (Ill.foto: www.colorbox.com)
Å UTVIKLE NÆRE RELASJONER: Pe...

Målgruppen var brukere, pårørende og ansatte i de kommunale psykiske helsetjenester, sosialtjenester og NAV i Øst Finnmark.

Psykisk helsetjeneste i Sør-Varanger kommune var da i gang med et treårig interkommunalt prosjekt, som startet i 2008. Prosjektet handlet om koordinering av boligsosiale tiltak i Øst Finnmark og var rettet mot kompetanseheving både hos ansatte og brukere. Prosjektet ble finansiert og støttet av Fylkesmannen i Finnmark.

Vi har hatt mange gode interkommunale seminarer siden 2008, men den største suksessen har vært fellesseminarene for brukere og ansatte, hvor vi har fått styrket den faglige kompetansen.

Mange gode tilbakemeldinger

Det har vært arrangert to slike seminarer: I 2008 hadde vi et felles dagsseminar for ansatte og brukere med tema: ”Mestring og kunst” i Vestre Jakobselv, og i 2009 i Neiden med tema: ”Å være sjef i eget liv”. Foreleserne på seminarene var både fagfolk og de som delte med oss med sin egen erfaring om å være syk og om å bli frisk igjen.

Det var henholdsvis 40 og 60 deltakere til sammen, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger med sterke ønsker om å arrangere flere slike seminarer. 

Har lite nettverk

Et av målene for prosjektet har vært å bidra til at psykisk syke og rusavhengige mennesker kan få økt sin sosiale kompetanse og styrket sitt sosiale nettverk for å gjøre et viktig skritt framover fra pasient til en aktiv deltaker!

Personer med psykiske/ sosiale problemer har ofte vansker med å etablere gode, varige relasjoner til andre mennesker. De har gjerne et lite nettverk, og det er ikke sjelden at helsepersonell er det eneste sosiale nettverket de har - der det i mange tilfeller oppstår slitasje.

Behov for å utvikle nære relasjoner

Personen kommer inn i en vond sirkel, der slitasjeproblemene kan være en av årsakene til innleggelse i psykisk helsevern. Etter oppholdet skrives han/ hun så ut til det samme sårbare nettverket. Utvikling av nære relasjoner, med utgangspunkt i den enkeltes interessefelt, er blant utfordringene vi møter i denne sammenhengen.

Relevant bok

Jens-Ivar Nergård – forfatter og professor ved Institutt for pedagogikk fra Universitetet i Tromsø var invitert som foreleser på seminaret som foregikk i september 2010. I januar 2010 lanserte Nergård sin siste bok "Svarte historier om hvite løgner". Boka er basert på en sann historie om hans avdøde sønn, og den handler nettopp om kommunikasjon mellom helsepersonell og pasient. 

Elvira Røst, prosjektleder psykisk helsetjeneste, Sør-Varanger kommune.

Mer om

Familie - og nettverksarbeid Øvrige artikler

Les også

Publisert: 25/6/2013

Pårørende - en viktig samarbeidspart

Publisert: 26/6/2013

Lokalbasert psykisk helsearbeid og hjemmebehandling

Publisert: 25/6/2013

Åpen dialog i nettverksmøter

Publisert: 02/2/2012

Nettverk for pårørendeforskere

Publisert: 03/2/2014

Overgrep mot eldre

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!