Ny i rollen som erfaringskonsulent

Ny i rollen som erfaringskonsulent

Publisert: 18. juni 2014.   Endret: 23. november 2015

Hvordan skal jeg bruke kompetansen min i jobben, og hvordan kan rollen som konsulent i tjenesten utvikles. Dette er spørsmål jeg og arbeidsplassen min gjerne vil diskutere med andre!

Odd Arild Johnsen, erfaringskonsulent i Bodø kommune

ERFARINGSKONSULENT I BODØ: Odd Arild Johnsen er erfaringskonsulent i Oppfølgingstjeneseten psykisk helse og rus i Bodø kommune. Her reflekterer han over rollen og bruken av erfaringskompetansen.

ERFARINGSKONSULENT I BODØ: Od...

Mitt navn er Odd Arild Johnsen. Jeg er en ekte Bodøværing! En ekte Bodøværing er stolt (av og til på grensa til arrogant), frittalende og kan spytte hvor de vil, og vi KAN spytte - nærmest hvor vi vil!

Siden februar i år har jeg vært ansatt som erfaringskonsulent i Oppfølgingstjenesten psykisk helse og rus i Bodø kommune. Det er en motiverende utfordring, og en type stilling som er under utforming. Hvordan jeg skal bruke kompetansen min i jobben, og hvordan rollen som konsulent kan utvikles i tjenesten, er spørsmål jeg og arbeidsplassen min gjerne vil diskutere med andre!

 

Kompetanse og motivasjon

Min personlige historie er selvfølgelig en viktig komponent i min kompetanse. Her i Oppfølgingstjenesten psykisk helse og rus er jeg i et miljø med muligheter til diskusjon og dialog, og jeg må sette ord på kompetansen min. Jeg har hele tiden tenkt sånn at hvis andre kan lære av mine erfaringer gjennom å høre min historie, er dette en god ting. Moralisering har liten effekt. Folk MÅ ta sine valg. Det er ingen som kan velge for deg. Jeg ønsker å formidle hva jeg gjorde for å bli rusfri- og motivere til å oppnå rusfrihet!

Jeg ønsker å inspirere til å kunne tenke lengre enn her og nå, og tilegne seg evnen til å ta mer gjennomtenkte valg, ved å øke kunnskap om dette som har så høy risikofaktor. Erfaringsmessig heter det seg slik; er noe farlig, er det også spennende. Man må lære seg hvorfor og hvordan dette er farlig. Det er her jeg kan bidra. Og det viktigste jeg kan lære bort, er; ALDRI TØR Å GI FAEN! Dette har også vært grunnpilarene i kampanjejobbingen gjennom …OG mot dop kampanjen i alle år.

Bakgrunn i rus

Jeg var nesten 21 år første gang jeg røyka hasj. Etter å ha vært plaget av angst og depresjoner i en periode, fikk jeg nye venner som endelig «forsto» meg. I disse kretsene ble det til stadighet røyket hasj, men jeg hadde alltid hatt en formening om at dette ikke var noe for meg. På feil dag, med en tilfeldig ”gi-faen”-mentalitet var det gjort! Etter et års tid var jeg oppe i et daglig misbruk. Jeg gjorde et ærlig forsøk på å komme meg ut av det, men etter at jeg flyttet til Oslo traff jeg kjente fra miljøet hjemme. Dermed var det på´n igjen med hasjrøykinga. Etter kort tid ble jeg tilbudt ecstasy og amfetamin. Den ”gi-faen”-mentaliteten som opplevde da jeg første gang røyket hasj, kom tilbake.

Atter en gang - feil dag, med en tilfeldig ”gi-faen”-mentalitet. Til slutt hadde jeg prøvd både amfetamin, ecstasy, kokain og LSD. Det gikk også langt hva angår lovbrudd for å finansiere forbruket. Denne perioden varte i underkant av to år.

Sent på høsten da jeg var 23 år fikk jeg melding om at pappa var død. Noen dager senere ble jeg hentet fra barnehjemmet mitt i Bodø og satt på glattcelle. Dødsfallet til pappa og trusler fra mine kontakter i Oslo, gjorde til at jeg så alvoret i det. Påfølgende rettsak resulterte i en dom på to og ett halvt år ubetinget. Disse faktorene betød for meg at min tid som rusmisbruker måtte være over.

Ut av rusen

Jeg avruset meg på egen hånd i forkant av at jeg startet soningen, og har i grunn rehabilitert meg selv uten hjelp, sett bort fra støtte fra familien min. Jeg gjorde dette fordi jeg følte at jeg ikke hadde noe valg. Jeg hadde større ansvar i familien etter at pappa døde, og jeg hadde nå også etablert meg med egen familie. Jeg har nå vært rusfri i snart 15 år.

Forebyggende kampanje mot dop

I samarbeid med politiet i Bodø og LMS (Landsforeningen Mot Stoffmisbruk) i Bodø, har jeg og en kompis etablert kampanjen ”... OG mot dop”. Ved å gå ut med historiene våre og undervise om narkotika, håpet vi at vi kunne få ungdommene til å tenke seg om minst tre ganger når de blir tilbudt hasj eller annen narkotika. Målet var og er fremdeles kompetanseløft i forhold til narkotika, både hos ungdom, foreldre og hos fagfolk. Så de siste 13 år har vi faktisk bokstavelig talt reist i hele Norge og forelest. Vi hadde som mål da vi startet om at hvis vi klarte å nå gjennom til en eneste person, hadde vi gjort en god jobb. Denne tilbakemeldingen fikk vi året etter lansering. En jente hadde debutert med hasjrøyking og etter at hun hadde vært på vår forelesing, tenkte hun på oss neste gang hun ble tilbudt hasj- og takket nei. Denne jenta er i dag en vellykket, voksen mamma og lever et rusfritt liv. Vårt mål var allerede da nådd. Alt etter har vært bonus!

Tok ekstravakter

I tillegg til dette har jeg jobbet som ekstravakt ved ulike avdelinger og møtt mange mennesker med rusavhengighet. Jeg har slik også fått mer oversikt over tjenester og tilbud, og har tanker om hva som mangler.

Ny som erfaringskonsulent

Nå sitter jeg her. Som erfaringskonsulent. Jeg er motivert, jeg er sulten og jeg er ivrig på å få til å oppnå noe riktig, noe kreativt og kanskje noe som kan vare. Det har vært gjennom min tjeneste i kommunens ruspolitiske råd jeg kom i kontakt med Oppfølgingstjenesten psykisk helse og rus, og prosessen mot ansettelse som ruskonsulent startet. Lønnsmidler i tjenesten var vanskelig. Jeg ønsket å være til nytte.  Jeg tok kontakt med NAV for å høre hvordan de stilte seg til idéen om å jobbe som erfaringskonsulent, og siden vi her i Norge vil ha folket ut i jobb, ble jo dette møtt med velvillighet.

Jeg takker bare for muligheten så langt!

Videre jobber vi sammen om å lære gjennom dialog og erfaringer og vi ønsker innspill!

Mer om

Brukeransettelser Brukermedvirkning Brukerkunnskap Faglig kvalitet Brukererfaringer

Les også

Publisert: 22/9/2015

MB-kurset i Hordaland - et eksempel til etterfølgelse?

Publisert: 04/4/2014

Et godt møte[i]

Publisert: 14/7/2014

Hvordan møte pasienter med respekt? Del 3

Publisert: 09/4/2013

Brobyggeren - med livet som kompetanse

Publisert: 20/2/2014

På den andres banehalvdel – en erfaringskonsulents hverdag

Aktuelt
Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!

Publisert: 11/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Marius (23) i friskt driv inn i bøkeskogen og livet

– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.