Barn trenger å bli sett, hørt og involvert, når noen av deres nærmeste sliter med den psykiske eller fysiske helsa. BarnsBeste har utviklet et verktøy som skal hjelpe voksne i samtaler med og om barn som er pårørende.
NYTTIG: "Snakketøyet" er et verktøy for voksne som møter barn som har foreldre eller søsken med psykiske vansker, rusvansker eller som er somatisk syke. (Ill.foto: BarnsBeste.)
NYTTIG: "Snakketøyet" er et verktøy for voksne som møter barn som har foreldre eller søsken med psykiske vansker, rusvansker eller som er somatisk syke. (Ill.foto: BarnsBeste.)
«Snakketøyet» er et digitalt verktøy for fagfolk og privatpersoner som ønsker å støtte og ivareta barn som har foreldre og/ eller søsken med psykiske eller somatiske plager. Det er utviklet av BarnsBeste i samarbeid med psykiater Anne Kristine Bergem og barnepsykolog Svein Øverland.
Gjennom verktøyet kan en finne konkrete tips om hvordan en kan snakke med barna, hvordan en kan veilede foreldre til selv å snakke med barna og hvordan en kan snakke med foreldrene om barna.
Verktøyet gir klare forslag til spørsmål man kan stille, tilpasset barnets alder, noe som kan være svært nyttig. Skal en snakke med et barn som har en forelder med psykiske vansker, kan en gå inn i verktøyet å få konkrete tips til hvordan en kan forberede og legge opp samtalen med barnet.
En kan også få tips til måter å stille barna spørsmål på, som en kan bruke i sin helhet, eller tilpasse til det konkrete barnet en skal snakke med.
Siri Gjesdahl, leder i BarnsBeste, er opptatt av ansvaret fagfolk har ovenfor barn som er pårørende, og trekker frem at mange ikke vet hvordan de skal snakke med barna i vanskelige situasjoner.
-Mange sier at de vet ikke hvordan de skal snakke med barna om dette, og mange behandlere og andre vi har vært i kontakt med sier at de ikke snakket med foreldre og barn om den voksnes sykdom, da de ikke visste hva de skulle si, påpeker hun.
Fagfolk har utfordringer når det gjelder å snakke med barna om at deres foreldre er syke, men også i å snakke med foreldrene om deres barn, og hvordan de opplever situasjonen. Gjesdahl viser til Niklas fra Skavlan. Hun synes det er en flott måte å snakke med barn på.
-Han setter seg på barnas nivå, setter seg ved siden av dem og spør om alt mulig. Og se så mange svar han får! Han er et godt eksempel på hvordan man kan snakke med barn, også i vanskelige situasjoner, sier Gjesdahl.
Bakgrunnen for ”Snakketøyet” er at BarnsBeste over lang tid fikk mange forespørsler etter konkrete samtaleverktøy for helsepersonell, og etter kurs og informasjon. De opplevde imidlertid ikke å ha kapasitet til å nå alle, så da ble løsningen et elektronisk verktøy, "Snakketøyet".
Gjesdahl har fokus på at foreldre selv som regel er de beste til å informere egne barn, men at de også kan ha behov for informasjon, støtte og veiledning på hvordan de kan snakke med barna sine på best mulig måte.
Les mer: Snakketøyet.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?