Vi deler Helseministerens bekymring for at bruken av tvang i det psykiske helsevernet ikke går ned, og mener ett viktig svar er å styrke eksisterende tilnærminger som har vist seg å forebygge behovet for tvang. ACT-team er blant dem.
I STEDET FOR TVANG: Psykiskhelsefaglige tjenester og tilnærminger som reduserer behovet for innleggelser og medisinering ved tvang eksisterer i Norge i dag. NAPHA mener disse bør stases på og styrkes. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)
I STEDET FOR TVANG: Psykiskhelsefaglige tjenester og tilnærminger som reduserer behovet for innleggelser og medisinering ved tvang eksisterer i Norge i dag. NAPHA mener disse bør stases på og styrkes. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)
I en kronikk i Aftenposten 21. april, skriver Helse- og omsorgsminister Bent Høie om at tvangsbruken i det psykiske helsevernet ikke går ned. Han vil gjøre det vanskeligere å bruke tvang og bebuder en gjennomgang av tvangsregelverket.
I påvente av dette arbeidet, mener NAPHA at tilnærminger som vi vet reduserer bruken av tvang, bør styrkes.
NAPHA har siden 2009 vært involvert i opplæring, etablering og utbredelse av Assertive community treatment (ACT) som metode i Norge. ACT-team er en tjeneste rettet mot brukere med alvorlige psykiske lidelser som har utfordringer knyttet til å nyttiggjøre seg eksisterende tjenester, eller som ikke ser eget behov for hjelp. Teamene etableres med personell fra både primær- og spesialisthelsetjeneste, er tverrfaglig sammensatt og aktivt oppsøkende.
Til nå er 20 ACT/FACT-team i drift eller etablering, og fire-fem er under planlegging.
Erfaringene fra etableringen av ACT-team i Norge viser at tilbudet stimulerer til økt frivillighet. Evalueringsrapporten om ACT-teamene viser både reduksjon i antall tvangsinnleggelser, og at antall oppholdsdøgn på tvang ble redusert fra ca 11500 til 5200, sier Hatling. ACT som arbeidsform bidrar til dette ved at brukerne fanges opp tidligere fordi ACT følger dem opp tettere. Slik får brukerne tidligere hjelp, de trenger ikke like lange innleggelser for å oppnå bedring, og dermed mindre behov for å bruke tvang. brukerne følges tett opp av Når ACT-teamet følger opp brukerne tett, kan de også skrives ut tidligere.
Forebygging av tvangsinnleggelser, som igjen er en forutsetning for den øvrige tvangsbruken i Norge, skjer særlig når en får til et tettere samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og det kommunale tilbudet. Framover vil vi foreslå følgende:
Den relative reduksjonen i det kommunale tilbudet vi har sett siden opptrappingsplanen gir derfor grunn til bekymring, også med tanke på arbeidet med å redusere bruken av tvang.
Hva med bruk av tvang innenfor de kommunale tjenestene? På oppdrag fra Helsedirektoratet undersøker NAPHA nå hvilke former for rettighetsinngripende tiltak kommunene anvender. Selv om kommunene har liten formell adgang til bruk av tvang overfor mennesker med psykiske lidelser har det i lang tid vært en bekymring for hvilken praksis man har.
Vi vil derfor anbefale at en i den kommende gjennomgangen av tvangsregelverket også ser på denne siden av lov- og regelverket.
– Det nye med disse rådene er at vi setter de ulike nivåene av medvirkning i en direkte sammenheng.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?