En takk for jobben dere gjør!

En takk for jobben dere gjør!

Julehilsen fra NAPHAs leder / Publisert: 22. desember 2021.   Endret: 06. februar 2022

Mange har stått på for godt psykisk helsearbeid der folk bor, uansett hvor i landet. I noen oppsummerte tilbakeblikk på 2021, er det mye som gir håp i en utfordrende tid.

Ellen Hoxmark, leder i NAPHA, desember 2021

FÅR MYE UT AV LITE: Vi vet at psykisk helse- og rus tjenestene i mange kommuner små, sårbare og avhengige av enkeltpersoner, og at det kan være lite tid og penger til faglig utvikling. Her skal NAPHA bidra, skriver Ellen Hoxmark, leder i NAPHA. 

FÅR MYE UT AV LITE: Vi ...

Det nærmer seg jul for alvor, og vi i NAPHA vil gjerne takke alle dere som har bidratt til godt psykisk helsearbeid i 2021!

Det gjelder deg 

Det gjelder deg som daglig jobber med å få knappe ressurser til å strekke til i arbeidet i kommunale psykisk helse- og rustjenester, deg som bruker dine egne erfaringer til å hjelpe andre, deg som jobber frivillig, deg som støtter en av dine nærmeste - og mange, mange flere.

Vår felles innsats kan bidra til bedre livsbetingelser og meningsfylt hverdag for de av oss som har psykisk helse- og rusproblemer.  

Vi står i det!

Vi har alle kjent på at et virus gjorde hverdagen vanskeligere - i år også. Det er forståelig at det tærer på! Det som kjentes som en unntakstilstand for knapt to år siden, er blitt en del av hverdagen. Å holde meteren eller stenge ned lokaler har direkte konsekvenser for måten å drive tjenester på.  Evnen til å strekke seg og finne nye løsninger er blitt prøvd. Vi i NAPHA har sett de kommunale helse- og rustjenestene ta ansvar for å opprettholde et godt tilbud til brukerne på tross av utfordrende begrensninger. Mye av planlegging- og fagutvikling i annen forstand har måttet vente.

Men, det er mye å glede seg over - og reflektere over:

Digitalt eller fysisk?

For et kompetansesenter som skal nå bredt ut, har endringen mot å jobbe mer digitalt gjort det mulig å møte folk vi ellers ikke ville møtt. Samtidig ser vi hvordan gode fagfolk nyter å treffes igjen, etter over et år uten å se andre enn de en jobber tettest med. I høst har vi hatt mulighet til å arrangere og delta på enkelte samlinger fysisk. Når pausetidene sklir ut, fordi praten går, er det et sunnhetstegn.

Brukermedvirkning i fremdrift

NAPHA skal bidra til økt brukermedvirkning i tjenestene, og vi opplever stor interesse for dette. Et godt eksempel er arbeidet med brukerpanel i Trøndelag. Her samarbeider kommunalt ansatte, brukermiljø, statsforvaltere og kompetansemiljø. De løser det på en måte inspirert av Bydel Gamle Oslo, og dermed et eksempel på hvordan vi kan lære av hverandre på tvers. 

Nasjonal recovery-konferanse

I nettverket Recoveryknutepunkt samarbeider NAPHA med de brukerstyrte sentrene Sagatun, KBT, Vårres, Rom Agder og Bikuben. 16.-17. februar 2022 arrangerer vi en nasjonal recovery-konferanse for aller første gang, og er stolte over å ha fått dette på plass sammen. Konferansen har tittelen Ingen ting om oss uten oss, og vi håper mange av dere finner veien dit.

Muligheter med tilbakemeldingsverktøy

Tjenestene viser stor interesse for å ta i bruk tilbakemeldingsverktøy! I 2021 besøkte vi Fredrikstad kommune, som jobber systematisk og målrettet med FIT. Vi lanserte også en ny temaside om tilbakemeldingsverktøy i år. 

Rask psykisk helsehjelp styrkes

Omleggingen av tilskuddsordningen for Rask psykisk helsehjelp (RPH) preget arbeidet i året som gikk. NAPHA fikk økte midler til å yte etableringsstøtte til allerede etablerte team, og til team i oppstartfasen. Jeg håper (og tror!) det har vært merkbart at vi har jobbet mer med denne satsingen i året som gikk – i form av nettverksetablering, nasjonal konferanse, kartlegging av teamene og møter mellom oss og det enkelte team. Om ikke lenge vil en håndbok være klar, og vi vil i året som kommer også intensivere kontakten med teamene.

FACT for unge

FACT ung er en annen viktig politisk satsing. Modellen er rettet mot utsatte barn og ungdom fra 12 år og oppover, som faller utenfor andre hjelpesystemer. I året som gikk samarbeidet NAPHA med andre kompetansesenter om en utredningsrapport, med anbefalinger, som ble levert før sommeren. Neste år vil en håndbok bli lansertog et opplæringsprogram starte opp. Vi vil gjøre vårt for at det blir en vellykket satsing!

Vanskelig for små kommuner

Det er stor politisk oppmerksomhet knyttet til implementering av evidensbaserte tjenestemodeller og andre helsepolitiske satsinger. Det er mye som er bra med det.  Kunnskapsbaserte hjelpetilbud treffer målgruppene med gode tjenester.  

Men, en av NAPHAs oppgaver er også å identifisere behov for kompetanse i kommunene. Vi har tett kontakt med tjenestene i kommunene og i nettverk med andre kompetansemiljøer regionalt. Vi ser at små kommuner sjelden har ressurser til å ta i bruk tjenestemodeller som Rask psykisk helsearbeid og FACT. Hvordan kan vi bidra til å styrke det psykiske helsearbeidet der?

Et område som trenger økt helsepolitisk oppmerksomhet er:

Tilpassete botilbud

Minst 40 % av årsverkene i kommunene brukes til å bemanne boliger. Manglene er store når det gjelder kapasitet, kompetanse og kvalitet i botilbudet med tilhørende tjenester for personer med omfattende behov. I 2021 lanserte vi i NAPHA Et sted å bo - med rom for å leve, et faghefte om boligsosialt arbeid, og vi arrangerte en konferanse med mange interessante innlegg som du kan se i NAPHA-TV.

Inn i folkehelsearbeidet

Det er også behov for å integrere psykisk helsearbeid i folkehelsearbeidet. Det trengs et mer utstrakt samarbeid mellom kommunens tjenester, innbyggerne og frivilligheten, for at flere skal kunne inkluderes i arbeidslivet, få et trygt sted å bo, oppleve tilhørighet og felleskap – en meningsfylt hverdag. På Folkehelsekonferansen 2021 ble vi kjent med mange nyttige måter kommunene kan jobbe med folkehelsearbeid på. Bærum har for eksempel gjort en stor innsats for bomiljøet i Skytterdalen.

Få kunnskap i farten!

Vi vet at psykisk helse- og rus tjenestene i mange kommuner små, sårbare og avhengige av enkeltpersoner, og at det kan være lite tid og penger til faglig utvikling. Det siste året har vi derfor lagt vekt på samlet og lett tilgjengelig kunnskap på viktige områder: Vi har relansert flere temasider, som vi håper vi komme til nytte. Recovery-siden er for eksempel mye lest. For å holde deg oppdatert om hva som skjer på området psykisk helsearbeid anbefaler vi deg å melde deg på det ukentlige nyhetsbrevet vårt! 

Du er invitert

I mars 2022 arrangerer vi NAPHA-konferansen, for mange av dere tidligere kjent som forskningskonferansen. Årets tema er «Meningsfull hverdag». Du lese mer og allerede nå melde deg på konferansen via napha.no. 

Til slutt vil jeg benytte anledningen til å ønske dere alle en riktig god jul. Vi i NAPHA ser frem til et godt og utviklende samarbeid med alle dere som bidrar til å utvikle og forbedre det lokalbaserte psykisk helse- og rusarbeidet  i året som kommer, og alle dere andre som bidrar til at folk får bedre liv.  

Tusen takk for jobben du gjør!

God jul!

 

Mer om

Kommentar Psykisk helsearbeid Napha Rask psykisk helsehjelp Act- og fact-team Bolig Brukermedvirkning når tjenester utformes Recovery Tilbakemeldingsverktøy Kompetanseutvikling Napha Lavterskeltilbud

Les også

Publisert: 30/3/2021
Hjelpe- og krisetelefoner

Trenger du noen å snakke med i påska?

Publisert: 08/12/2021
Nyhet

Minimal oppgang i antall årsverk i psykisk helsearbeid i 2021, samtidig omdisponeres ansatte til smittevern

Temaside
Publisert: 28/5/2021
Verktøy

Konkrete verktøy for brukermedvirkning i tjenesteutvikling

Publisert: 21/4/2021
Nyhet

Marit Helene Hem skal lede forskning på psykisk helsarbeid

Publisert: 23/12/2022

NAPHA ønsker god jul og takker for 2022

Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager