Stortingspolitiker Cecilie Myrseth (Ap) og Oslo-politiker Hassan Nawaz (H) deltok engasjert i politisk panelsamtale om erfaringskonsulentenes rolle i fremtidens helsetjenester i Arendal. Se opptak av debatten.
Se opptak av debatten her. Spol til 10:50.
TAR DET MED VIDERE: – Debattens spørsmål er om erfaringskonsulenter har en plass i tjenestene. Dette har vi politikere ikke visst nok om! Vi må absolutt jobbe videre med hvordan erfaringskompetansen skal brukes tjenestene, sa en inspirert stortingspolitiker Cecilie Myrseth i Arendal tirsdag.
Se opptak av debatten her. Spol til 10:50.
TAR DET MED VIDERE: – Debattens spørsmål er om erfaringskonsulenter har en plass i tjenestene. Dette har vi politikere ikke visst nok om! Vi må absolutt jobbe videre med hvordan erfaringskompetansen skal brukes tjenestene, sa en inspirert stortingspolitiker Cecilie Myrseth i Arendal tirsdag.
Selv om erfaringskonsulenter er et hett tema innen psykisk helse og rus, er det relativt ukjent i politikken, for ikke å si blant befolkningen for øvrig.
– Jeg kommer til å ta dette med meg inn i den daglige politikkutviklingen, i oppfølgingen av Hurdalsplattformen, sa Cecilie Myrseth, stortingspolitiker for Arbeiderpartiet.
Hassan Nawaz, som sitter i kommunestyret i Oslo, vil oppfordre fylkeslagene rundt i landet til å bake inn erfaringskonsulentene i det helsepolitiske partiprogrammet fremover.
– De er med på å bedre arbeidsmiljøene i kommunale instanser. Samtidig skal vi ta med oss flere perspektiver enn bare det offentlige. Vi har f.eks. Fontenehuset og skolen som er bygget opp for erfaringskonsulenter, sa Nawaz.
Se opptak av debatten om fremtidens helsetjenester som foregikk midt i den sydende Arendalsuka. Den ga anledning til både folkeopplysning og til å sette på dagsorden noen av problemstillingene rundt det nye yrket det er knyttet så mange forventninger til.
Hassan Nawaz (H), Oslo kommunestyre.
De er fortsatt en liten yrkesgruppe. Halvparten av de 62% av kommunene som enda ikke har ansatt noen erfaringskonsulent har heller ingen planer om det, ifølge en rapport. Dette trakk debattleder Bjørn Lydersen frem.
NAPHA-leder Ellen Hoxmark innledet debatten med veiskillet vi står ved.
–Tiden er forbi da vi stilte spørsmålet om vi skal ansette erfaringskonsulenter eller ikke. Vi er kommet videre til hvordan og hvordan erfaringskompetansen skal fungere best mulig, videre til utvikling av tydeligere rammer og roller, sa hun blant annet.
Usikkerhet om lønn og mangelen på faglig støtte der de jobber, er særlige utfordringer som Andrea Holst, organisasjonssekretær i Erfaringssentrum, får melding om i telefonsamtaler med erfaringskonsulenter landet rundt.
Rune Lundquist, erfaringskonsulent og representant for De regionale brukerstyrte sentrene pekte på at mange blir veldig alene i jobben.
–Vi er ikke så mange enda. De regionale brukerstyrte sentrene kan være et nettverk – et sted å finne andre i samme type jobb, sa han.
Rune Lundquist, erfaringskonsulent, De regionale brukerstyrte sentre
Torbjørn Mohn-Haugen i Erfaringssentrum har tatt til orde for en skikkethetsvurdering av erfaringskonsulenter, og fikk støtte av Espen Gade Rolland fra Sykepleierforbundet.
Gade Rolland refererte til at dette jo er praksis for andre yrker i helsetjenestene.
– Når vi utdanner sykepleiere har vi alltid en skikkethetserklæring for å avgjøre om studenten er egnet for yrket. Motivasjon, egnethet og skikkethet blir vurdert. Så dette vil være naturlig å ha også for erfaringskonsulenter, mente han.
Espen Gade Rolland, leder i NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus
– Hvordan skal vi få hentet frem erfaringskompetansen til det fagutdannete helsepersonellet, spurte Tormod Klovning, spesialrådgiver ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse.
Nasjonalt senter for erfaringskompetanse har forsket på helsepersonellets egenerfaringer og vet at mange psykiatere, psykologer, sosionomer og andre har en drivkraft i yrket nettopp på grunn av personlig erfaring.
Espen Gade Rolland syntes også dette er viktig når yrkesrollene utvikles.
– Her står vi sykepleiere ofte i et dilemma. Vi har også en egenerfaring, men er oppdratt til grenseoppgang, ofte tydelig mellom yrkesrollen og det private. Når kan jeg bruke min erfaring og når er det skadelig å gjøre det? sa Gade Rolland.
Tormod Klovning, spesialrådgiver, Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse
Politisk kan det være mye å ta tak i når det gjelder erfaringskompetansen i fremtidens helsetjenester. De to inviterte politikerne lot seg engasjere. Men, samtidig understreket de at de fortsatt har mye å lære om temaet, var glade for å lytte, og mente at fag- og erfaringsfeltet selv bør fortsette å diskutere og skissere krav og forventninger. Hva som skal til for å lykkes med erfaringskonsulenter i fremtidens helsetjenester.
Deretter kan politikerne komme på banen med konkrete politiske virkemidler, mente de to.
– Det nye med disse rådene er at vi setter de ulike nivåene av medvirkning i en direkte sammenheng.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?