RPH-håndboka

RPH-håndboka

Håndbok / Publisert: 29. november 2022.   Endret: 30. november 2022

Her kan du laste ned håndboka for Rask psykisk helsehjelp. Boka inneholder anbefalinger basert på nasjonale retningslinjer og ti års erfaringer med RPH.

RPH-HÅNDBOKA

RPH-håndboka er delt opp i fem hoveddeler med underkapitler:

  • Introduksjon til RPH
  • Forskning og evaluering av RPH
  • Kartlegging og behandling i RPH
  • Samhandling og informasjonsarbeid i RPH
  • Implementering av RPH

Du får en overordnet introduksjon til tjenestemodellen og grunnlaget for den. De forskjellige bestanddelene av arbeid blir grundig beskrevet, og du får verktøy du kan ta i bruk i den daglig driften av en RPH-tjeneste. Den siste delen består av en guide til hvordan du kan etablere RPH og hvilken implementeringsstøtte du kan få fra NAPHA og andre.

Håndboka er ment til å brukes som et oppslagsverk. Det er ikke nødvendig å lese den fra perm til perm, og du kan bruke innholdsfortegnelsen til å finne fram til det du ønsker å vite mer om.

RPH-håndboka er en digital bok, som du kan laste ned her. Det er trykket opp et begrenset antall, som ble delt ut til deltakerne på den årlige nettverkssamlinga for Rask psykisk helsehjelp i november 2022. 

Del 1: Introduksjon til RPH

RPH er en viktig og godt dokumentert kunnskapsbasert tjeneste. Tilbudet er etterspurt og ettertraktet av brukerne, og har vist seg å kunne inngå som en supplerende del av kommunens helsetilbud til sine innbyggere. Helsemyndighetene oppfordrer nye kommuner til å etablere Rask psykisk helsehjelp.

Den første delen av håndboka gir en oversikt over bakgrunn for satsingen, hvem tilbudet retter seg mot, de ulike behandlingstilbudene og kompetansen til de tverrfaglige teamene.

Underkapitler:

  1. Formål og bakgrunn
  2. Målgruppe for RPH
  3. Behandlingstilbud i RPH
  4. RPH-team er tverrfaglige team av selvstendige behandlere

Del 2: Forskning og evaluering av RPH

Forskning er en del av kunnskapsgrunnlaget for RPH. Folkehelseinstituttet har gjennomført to store studier av RPH. Resultatene fra evalueringene tydet på stor nedgang av angst- og depresjonsplager i løpet av behandlingen samt en betydelig forbedret livskvalitet. En slik evaluering har gitt nyttig informasjon til videre utvikling og kvalitetssikring av tilbudet. Samtidig er det behov for mer forskning.

Del 3: Kartlegging og behandling i RPH

Denne delen av håndboka er spesielt rettet mot behandlere i RPH. Noen av temaene som berøres, er «mixed care», tilbakemeldingsverktøy, ulike former for kartlegging, selvmordsrisiko og digital behandling.

RPH skal legge til rette for rett behandling på riktig nivå og gi hjelp som oppleves nyttig for den enkelte.  Ansatte i RPH må kartlegge bredt og grundig, både ved oppstart og underveis i behand­lingen.

Endringsprosessen er som regel allerede i gang når en person velger å søke hjelp. Behandlingen i RPH må ses på som en del av denne prosessen, sammen med mange andre faktorer som spiller inn.

Det overordnede målet i kognitiv  atferdsterapi er hjelp til selvhjelp, og det legger grunnlaget for hvordan hjelpen i RPH gis. Etter behandlingen skal personen ha fått mer kunnskap om sin psykiske helse og kunne ta i bruk flere metoder for å øke sin livskvalitet.

Underkapitler:

  1. Legg til rette for en god informasjons- og kartleggingssamtale
  2. Behandlingsforløp med «mixed care»
  3. Kartleggings- og tilbakemeldingsverktøy i RPH
  4. Frafall i terapi
  5. Kartlegging av arbeidsevne og jobbfokus i behandlingen
  6. Kartlegging og handling ved selvmordsrisiko i RPH
  7. Kartlegging og tiltak i RPH ved ettervirkninger av traumatiske hendelser
  8. Kartlegging av vold i nære relasjoner
  9. Kartlegging av rusmiddelbruk
  10. Digital behandling er et godt supplement i RPH
  11. Alle behandlingstilbud i RPH har journalplikt

Del 4: Samhandling og informasjonsarbeid i RPH

Samhandling er en stor del av jobben i RPH, og terapeutene må være bevisst på hvordan de samhandler, både med dem som trenger hjelp, og med menneskene og tjenestene rundt dem.

RPH er et supplement til de øvrige tjenestene og skal bidra til å styrke det samlede tilbudet innenfor psykisk helse i kommunene. For å bli en del av en helhet, er det viktig å samhandle, både når en jobber på individnivå og på systemnivå. Her handler det om å gjøre RPH kjent og skape gode samarbeidsarenaer mellom ulike tjenester. Ved å samhandle øker kvali­teten på den samlede helsetjenesten til befolkningen.

Arbeidet RPH-teamene gjør i kommunene, har flere gode synergieffekter. Gjennom utviklingen av RPH har det oppstått en delingskultur, der inno­vative løsninger, erfaringer og rutiner har blitt delt både mellom RPH-team og til andre tjenester i kommunene. Da oppstår læring og nye muligheter for utvikling. Mye av innholdet i denne håndboka er et resultat av denne flotte delingskulturen.

Underkapitler:

  1. Gjør RPH kjent
  2. Brukerinvolvering i RPH
  3. Erfaringskompetanse kan gjøre RPH bedre
  4. Pårørende kan være viktige i RPH
  5. Barn som pårørende i RPH
  6. Fastlegene er viktige samarbeidspartnere i RPH
  7. Samarbeid mellom RPH og Nav
  8. Samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og RPH
  9. RPH styrker kommunens samlede helsetilbud
  10. Flere måter å samarbeide på
  11. Samarbeid mellom ulike RPH-team sprer gode løsninger

Del 5: Implementering av RPH

Mye må på plass når Rask psykisk helsehjelp skal etableres i en kommune. Behandling og implementering må ses i sammenheng. Denne delen av håndboken handler om hvordan man kan jobbe i tråd med anerkjent kunnskap om implementering for å etterleve tjenestemodellen for RPH.

Forskning og erfaringer viser at RPH kan gi god hjelp til mange. Å implementere en kunnskapsbasert tjenestemodell som RPH, krever planlegging og systematisk arbeid. En kombinasjon av implemen­terings­tiltak øker sannsynligheten for å etterleve tjenestemodellen for RPH og gi bedre behandlings­resultat for brukerne.

I arbeidet med å etablere og drifte RPH får kommunene helhetlig tjenestestøtte. Ti års erfaringer med RPH og anerkjent implementeringsteori danner grunnlaget for denne støtten.

Underkapitler:

  1. Etabler RPH med helhetlig tjenestestøtte
  2. Fra kunnskapsbasert tjenestemodell til RPH i kommunen
  3. Implementer RPH trinnvis
Temaside

Mer om

Temahefter Rask psykisk helsehjelp

Les også

Publisert: 12/9/2018

God hjelp når det trengs - hefte om lavterskeltilbud

Publisert: 17/11/2016
Spill av video

Helseministeren mottok NAPHAs nye hefte om psykologer i kommunene

Publisert: 02/3/2021

Et sted å bo – med rom for å leve

Publisert: 30/4/2021

Fagfolk spiller hverandre gode med FIT 

Publisert: 03/6/2021

Et godt arbeidsmiljø gjenspeiler seg hos beboerne

Publisert: 02/8/2021

Tips for å ta vare på de ansatte

Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager