Med sin nylig fullførte doktorgrad om erfaringskonsulenter har Kristina Bakke Åkerblom lagt et fundament for videre utvikling innen psykisk helse- og rusfeltet. Nå oppfordrer hun til at spiren hennes forskning representerer, blir videreutviklet av flere.
DISPUTAS: Det var over 70 personer i salen, og over 90 personer som fulgte streamen til disputasen Kristina Bakke Åkerblom live fredag 27. september 2024, her sammen med hovedveileder Ottar Ness. (Foto: Torbjørn Mohn-Haugen)
DISPUTAS: Det var over 70 personer i salen, og over 90 personer som fulgte streamen til disputasen Kristina Bakke Åkerblom live fredag 27. september 2024, her sammen med hovedveileder Ottar Ness. (Foto: Torbjørn Mohn-Haugen)
Fredag 27. september 2024 ble en merkedag for den nyutnevnte doktoren Åkerblom. Hun forsvarte sin avhandling og fullførte sitt ph.d.-løp ved Institutt for velferd og deltaking på Høgskulen på Vestlandet. Med en kombinasjon av lettelse og vemod markerer hun slutten på en meningsfull reise, og reflekterer over veien hit.
– Det er selvfølgelig godt å være ferdig, men også vemodig, fordi jeg har kost meg så mye på veien, sier Åkerblom.
Hun deler sine refleksjoner og tips for andre som står i startgropen eller midt i sitt eget ph.d.-løp, og understreker viktigheten av et godt team og gode pusterom underveis.
For Åkerblom er ikke slutten på ph.d.-løpet en avslutning i seg selv, men snarere en begynnelse. Hun beskriver doktorgraden sin som en spire som er sådd, en metafor for arbeidet hun har lagt ned, og håper flere vil bidra til å videreutvikle forskningen.
– Jeg håper at mange vil bidra til å vanne og stelle den spiren som er sådd med min avhandling i årene som kommer, sier hun.
Denne doktorgraden handler ikke bare om å fullføre et løp, men om å skape endringer i psykisk helse- og rusfeltet gjennom erfaringskompetanse. Det krever samarbeid og innsats fra mange aktører i fremtiden for at de nye ideene og perspektivene skal blomstre.
Kristina Bakke Åkerblom under sin disputas 27. september (Foto: Torbjørn Mohn-Haugen)
I sitt arbeid har Kristina hatt et bredt støtteapparat. Hun fremhever sine med-forskere Anne Eriksen og Torbjørn Mohn-Haugen, hovedveileder Ottar Ness, og biveiledere Jacob Torfing og Rita Agdal.
– Hverdager er det flest av som ph.d.-stipendiat. Da er det viktig å ha et godt team. Min reise hadde ikke vært den samme uten dem, sier hun.
Videre trekker hun fram et utvidet nettverk som har vært uvurderlig. Dette inkluderer samarbeidspartnere fra tjenestene, brukerorganisasjoner, stiftelser, politikkutviklere, studenter innen helse- og sosialfag, samt erfaringskonsulenter. Disse har alle hatt en viktig rolle i hennes forskning.
Hennes hovedveileder, professor Ottar Ness, uttrykker stor tro på avhandlingens betydning for feltet:
«Denne doktorgraden vil bidra til å gjøre at vi finner gode veier videre for hvordan vi skal ta i bruk erfaringskompetansen. Jeg er overbevist om at denne avhandlingen vil skape positive ringvirkninger for hele psykisk helse- og rusfeltet i Norge fremover. Det at vi nå har den første avhandlingen om erfaringskonsulenter i norsk kontekst vil også bidra til å styrke legitimiteten til denne nye, viktige yrkesgruppen, erfaringskonsulentene.»
For Kristina har det vært en fordel å kombinere ph.d.-arbeidet med undervisning og formidling.
– Å undervise i temaer som var relatert til mitt arbeid, og å formidle om tjenesteinnovasjon og erfaringskompetanse for ulike målgrupper, har gitt meg nye perspektiver og energi i arbeidet, forteller hun.
Kristina Bakke Åkerblom (Foto: Torbjørn Mohn-Haugen)
Til tross for et hektisk program, har Kristina sørget for å ta seg gode pusterom.
– De små pausene i hverdagen, særlig på og rundt fotballbanen, har vært uvurderlige, deler hun. Hun understreker at å finne tid til å slappe av og koble av er viktig for å bevare motivasjonen gjennom et så omfattende prosjekt.
Som Kristina reflekterer over sin disputas, nevner hun hvor takknemlig hun er for å ha fått muligheten til å avslutte med «den rette» bedømmelseskomiteen. Komiteen besto av forskerne Ann Karin Tennås Holmen, Malene Terp og Kjetil Lundberg, som alle bidro til en verdig avslutning på en lang og læringsrik reise.
– Jeg håper at mange vil bidra til å vanne og stelle den spiren som er sådd med min avhandling i årene som kommer, avslutter hun med et smil.
Det mener ledere fra Nav-kontorer og helsetilbud i Askøy kommune og Øygarden kommune.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?