I samarbeid med Minecraft-samfunnet Skogliv, har Verdensdagen for psykisk helse tatt et skritt for å nå barn og unge – spesielt gutter og unge menn. Med Verdensdalen vil de skape et trygt digitalt miljø som gjør det lettere å snakke om vonde følelser. Napha.no tok en tur for å prøve det ut.
BEKJEMPER MONSTER: Minecraft-eksperten Theodor (6 år) viser hvordan man spiller. Sammen med pappa besøker han Verdensdalen (FOTO: Privat).
BEKJEMPER MONSTER: Minecraft-eksperten Theodor (6 år) viser hvordan man spiller. Sammen med pappa besøker han Verdensdalen (FOTO: Privat).
Minecraft-serveren er åpen til 20. oktober. For å bli med, skriv inn IP-adressen verdensdagen.skogliv.no. Serveren fungerer på alle plattformer.
– Gutter har ofte høyere terskel for å søke hjelp, så vi ønsket å skape et trygt digitalt miljø som gjør det lettere for dem å åpne seg, sier Kenneth Pedersen, teamleder i Sidetmedord.
Sidetmedord.no, Mental Helses hjelpetelefon og Mental Helse har i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, som markeres over hele landet 10. oktober og i tiden før og etter, utarbeidet et digitalt tiltak for å nå barn og unge - særlig gutter og menn.
I samarbeid med landets største Minecraft-samfunn, Skogliv, åpnet de lørdag 5. oktober Verdensdalen.
For å oppleve denne nye digitale verdenen, har jeg besøkt Verdensdalen sammen med den seks år gamle Minecraft-eksperten, Theodor Ranem Mohn-Haugen.
«Pappa, du må huske å ‘mine’ stone,» sier Theodor. Jeg griper øksen min, men blir møtt med latter fra min lille veileder. «Du må bruke pickaxe for å grave stone, ikke axe!»
Etter hvert bygger vi et lite hus av tre og utforsker Verdensdalen. Dalen har blant annet et bibliotek hvor man kan lære om psykisk helse, et leirbål for samtaler, og et område der spillere kan tenne lys for noen de tenker på. I tillegg kan man reise ut i verden for å bygge, utforske eller kjempe mot en stor, grønn slimfirkant kalt «vonde følelser». Den var langt tøffere enn forventet! Skal man bekjempe dette monsteret trengs samarbeid.
I Verdensdalen kan man slåss med monsteret «vonde følelser». FOTO: Skjermdump fra spillet.
Minecraft er et populært videospill der spillere utforsker en åpen verden av blokker. Spillet har to hovedmoduser: Survival Mode for ressursinnsamling og overlevelse, og Creative Mode for å bygge fritt uten begrensninger. Med sin enkle blokkbaserte grafikk og friheten til å være kreativ, appellerer Minecraft til både barn og voksne.
Selv om Sidetmedord er en døgnåpen chat-tjeneste, utgjør gutter og menn kun 30 prosent av de som tar kontakt. Dette understreker behovet for målrettede tiltak.
– Minecraft er et trygt sted for unge, og vi ønsket å kombinere spillglede med økt bevissthet rundt psykisk helse, sier Anura Sankholkar, kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse.
Jeg tror dette kan være et tiltak som treffer mange unge gutter, tenker jeg, mens jeg sitter i sofaen på hytta med Theodor ved siden av meg. Klokken nærmer seg 18:00, lørdag kveld, og vi blir med på en streaming med den kjente Youtuberen Chris Omdahl. Etter hvert fylles verdenen opp, og vi er over 30 spillere som følger Chris rundt i Verdensdalen. Det hele er både kaotisk og gøy!
Utviklingen av Verdensdalen har vært et omfattende prosjekt som startet tidlig i vår.
– Vi har jobbet tett sammen med Skogliv og Sidetmedord for å lage en verden som ikke bare er morsom og engasjerende, men også meningsfull og lærerik, forklarer Anura Sankholkar, kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse.
Etter flere måneders utvikling er verdenen nå klar til å tilby et trygt og spennende sted hvor barn og unge kan utforske psykisk helse på deres egne premisser.
– Målet har vært å skape en opplevelse som både engasjerer spillerne og gjør det enklere å snakke om vanskelige temaer, sier Sankholkar.
Lanseringen av Verdensdalen har allerede ført til stor interesse blant unge spillere.
– Vi har fått svært positive tilbakemeldinger etter lanseringen, og ser at flere og flere logger seg på og deltar i aktiviteter som bygging, konkurranser og samtaler med våre veileder, forteller Pedersen.
Han forventer en økning i aktiviteten fram mot Verdensdagen for psykisk helse, ettersom flere blir kjent med tilbudet og mulighetene i verdenen.
– Vi planlegger også flere aktiviteter for å tiltrekke enda flere spillere, legger han til.
Sikkerhet og veiledning er sentrale elementer i Verdensdalen.
– Våre veiledere fra Sidetmedord er tilgjengelige døgnet rundt via en integrert chatfunksjon i Minecraft, sier Pedersen.
Dette betyr at spillere når som helst kan ta kontakt med en profesjonell veileder, direkte fra spillverdenen. For å sikre at alle deltar i et trygt og inkluderende miljø, har teamet lagt inn klare retningslinjer for oppførsel og moderering i verdenen.
– Vi oppfordrer til positive interaksjoner gjennom samarbeid og felles aktiviteter, og vi sørger for at spillerne føler seg trygge mens de deltar, avslutter Pedersen.
Verdensdalen er åpen til 20. oktober, og hjemme hos meg blir det i hvert fall mange flere besøk i denne dalen for å bygge hus, og lære om psykisk helse sammen med den lille eksperten min. Kanskje du og din lille ekspert sees i Verdensdalen for psykisk helse, og til slutt klarer å bekjempe den grønne slimklumpen «vonde følelser».
Minecraft-serveren er åpen til 20. oktober. For å bli med, skriv inn IP-adressen verdensdagen.skogliv.no. Serveren fungerer på alle plattformer.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?