– ACT-teamet har reddet familien vår

– ACT-teamet har reddet familien vår

Praksiseksempel / Publisert: 21. oktober 2024.   Endret: 21. oktober 2024

I en hytte langt inne i den nordnorske fjellheimen, gjør mor og datter seg klare for å gå tur med hunden Vidar. Det er helgen før høstferien, og fargene gnistrer i fjellet. At mor og datter er på hyttetur sammen, hadde vært helt utenkelig for noen år siden.

hjelp

AKTUELT: – Som pårørende var det veldig godt at noen så oss og det vi stod i. Plutselig var det noen der som klappet oss på skulderen og sa at de skulle ta over. Etter hvert turte vi også å stole på det, sier Grethe Lill Jessen. (Ill.foto: colourbox.com)

AKTUELT: – Som pår...

Denne artikkelen ble først publisert på Rop.no 13. oktober 2020 av Marte Frimand.

– Hanna begynte å bli syk med bipolar lidelse tidlig i tenårene. Første gang hun ble innlagt på psykiatrisk, var hun 14 år, sier mamma Grethe-Lill Jessen.

Hun forteller om mange år med jevnlige innleggelser, og lange perioder imellom der Hanna var for frisk for psykiatrien, men for syk til at foreldrene kunne ta vare på henne. Hanna begynte også å ruse seg, og i perioder bodde hun på gata. 

– De første årene var utrolig krevende. Vi foreldre følte at vi stod helt alene. Hun hadde noen tvangsinnleggelser, men da rømte hun, sier Grethe-Lill videre. 

Hanna Jessen Småbrekke og moren hennes ombord på et fly.
FIKK HJELP: Hanna Jessen Småbrekke (t.v.) og mamma Grethe-Lill Jessen har fått god hjelp av ACT-teamet i Tromsø. (Foto: Privat)

Ruset og fortvilet

Hanna har tre yngre søsken, og Hannas sykdom påvirket hele familien og relasjonene dem imellom. 

– Det var veldig vanskelig, skyter Hanna Jessen Småbrekke inn. 

– Det var ingen som fulgte meg opp. Jeg bodde på gata, og var ruset og fortvilet. Jeg opplevde det som et svik at mamma og pappa overlot meg til psykiatrien. Jeg ble så sint på dem, og skjønte ikke at de bare ønsket å hjelpe meg, sier hun. 

Ble endelig sett

Da ACT-teamet i Tromsø kom inn i bildet, endret ting seg drastisk, ikke bare for Hanna, men for hele familien. Grethe-Lill og Hannas far fikk etterlengtet avlastning. Nå var det ACT-teamet som lette etter datteren når hun forsvant. Det var de som møtte henne i byen, som fulgte opp avtaler med lege og NAV, og det var de som forberedte innleggelser. 

– Som pårørende var det veldig godt at noen så oss og det vi stod i. Plutselig var det noen der som klappet oss på skulderen og sa at de skulle ta over. Etter hvert turte vi også å stole på det. Det var helt vidunderlig. Vi fikk et nytt liv, og jeg kunne begynne å jobbe igjen, sier Grethe-Lill. 

Hjalp til med jobb og bolig

I dag har Hanna vært en del av ACT-teamet i 12 år. Teamet består blant annet av psykiatrisk sykepleier, sosionom, miljøterapeut, psykiater og psykolog. 

– Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag hvis det ikke var for ACT, sier Hanna. 

ACT har hjulpet Hanna med både bolig og jobb. De møtes tre ganger i uken, noen ganger bare for å småprate, andre ganger for å planlegge uken. De går på kafé, kjører tur og går tur med hunden Vidar. Hanna får også medisinene sine av ACT-teamet. 

– Både legen min og jeg har hund, så vi går ofte på tur sammen, sier Hanna. 

Bedret livskvaliteten

I begynnelsen var mamma Grethe-Lill ofte med på møtene. I dag er hun stort sett bare med i perioder når Hanna er deprimert. 

– Teamet kjenner Hanna så godt nå. De har vært med på alle svingningene og bygd opp en solid erfaringsbank med henne. Hadde vi ikke hatt kontakt med ACT, tror jeg foreldre- og barn-relasjonen hadde blitt helt knust, og vi hadde aldri kunne ha vært her på hytta sammen, sånn som vi kan i dag, sier Grethe-Lill.

– Det at de gikk inn og tok ansvar, og avlastet mamma og pappa, har betydd alt. I dag har jeg kjempegod kontakt med foreldrene mine. Det har uten tvil bedret livskvaliteten min, legger Hanna til. 

Rop.no
  • Denne artikkelen ble først publisert på Rop.no, i oktober 2020 av Marte Frimand.
  • Nettstedet Rop.no, drevet av Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, er lagt ned.
  • NAPHA har etter avtale overtatt rettighetene til en del av innholdet. 
ACT-team
  • ACT står for Assertive Community Treatment
  • Teamet er tverrfaglig sammensatt og gir oppsøkende, samtidige og helhetlige tjenester til mennesker med alvorlige psykiske lidelser, ofte også med rusmiddelproblemer.
Temaside

Mer om

Act- og fact-team Recovery Rusproblem og psykisk lidelse Familie - og nettverksarbeid Pårørende Praksiseksempler Tromsø Troms Rop no

Les også

Publisert: 19/6/2017

Nils-Johan tar livet tilbake

Publisert: 23/11/2015

Kafe med X-faktor i Tromsø

Publisert: 02/2/2024

– Helsepersonell må anmelde personer som truer eller utøver vold, uavhengig av personens helsetilstand

Publisert: 13/9/2012

-Dilemma knyttet til tvang

Publisert: 05/11/2013

Opplæring for pårørende - felles læringsarena

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!