Ved FACT Gamle Oslo, har de et pågående somatikkprosjekt. Målet er å hjelpe pasientene til bedre fysisk og psykisk helse gjennom økt aktivitet og bedre kosthold.
Studier viser at høyintensitets intervalltrening på 4x4 gir gode resultater på den fysiske helsen for pasienter innen psykisk helse og rus. (Foto: Colourbox)
Studier viser at høyintensitets intervalltrening på 4x4 gir gode resultater på den fysiske helsen for pasienter innen psykisk helse og rus. (Foto: Colourbox)
Denne artikkelen ble først publisert på Rop.no, 19. august 2021. Nettstedet Rop.no, drevet av Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, er lagt ned. NAPHA har etter avtale overtatt rettighetene til en del av innholdet.
Først publisert på Rop.no, 19. august 2021. Forfatter: Marte Frimand
– Vi ser at pasienter med blant annet schizofreni og psykoselidelser, har høyere rate av livsstilssykdommer og at de dør tidligere. Vi ønsker å hjelpe disse pasientene med å forbedre den fysiske helsen, og bidra til bedre livskvalitet gjennom fysisk aktivitet og kostholdsendring, sier Iselin Caroline Kirkaune, fysioterapeut og personlig trener ved Ensjø fysioterapi. Hun er tilknyttet FACT-teamet i en 30 prosent prosjektstilling.
– Jeg har flere pasienter fra FACT-teamet som både har fått mindre smerter og som har blitt helt smertefri etter de begynte med trening og fysikalsk behandling. Noen har også gått ned i vekt, sier hun videre.
Fysioterapeut Iselin Caroline Kirkaune (Foto: Privat)
Kirkaune forteller at hun tar utgangspunkt i tidligere studier når hun legger opp treningsopplegget. Intervalltrening på 4x4 har vist gode resultater. Da kjører man fire intervaller på fire minutter der man holder samme tempo og blir andpusten og svett. Mellom hver fireminutters-intervall, kjører man tre minutter med aktiv hvile.
– Målet er å fase pasientene inn i dette opplegget, men vi begynner forsiktig. Dette er en brukergruppe der mange ikke har vært vant til så mye fysisk aktivitet. Det å bli andpusten og få høy puls, kan være skummelt for en del. Mange av pasientene trenger å lære å være aktiv, sier Kirkaune.
– Jeg gjennomfører standardiserte tester med pasientene, slik at jeg kan måle fremgangen. Da har jeg brukt en seks-minutters gangtest, en øvelse der pasienten reiser og sette seg gjentatte ganger, og en trappetest. Jeg prøver å dokumentere alt jeg gjør, sier Kirkaune.
Fysioterapeuten begynner også opplegget med en test, slik at hun kan legge treningen til pasientens nivå.
– De aller fleste syns det er tøft, tungt og slitsomt i begynnelsen. Da er det viktig å starte på det nivået pasientene er på og jobbe med mestringsfølelsen slik at de blir trygge på treningen, sier Kirkaune, og understreker at mestring er viktig i treningen.
– Er det noe denne gruppen sliter med fra før, så er det ofte mangel på mestring. Klarer de ikke 4x4 i en hastighet som gir effekt, så begynner vi med å gå på mølla. Kanskje dropper vi mølla og bruker en stol der de skal sette seg og reise seg et visst antall ganger, sier hun.
Les også: Gode resultater med FACT Plus
I tillegg til trening, gir også Kirkaune enkle råd og veiledning om kosthold. Varsomhet er et viktig stikkord i det arbeidet.
– Kosthold er ofte knyttet sammen med emosjoner, og man skal være litt forsiktig med å mene og synse om folks kosthold. Noen har også en underliggende spiseforstyrrelse, og trenger profesjonell hjelp med å håndtere den. Hvis jeg ser at pasienter trenger oppfølging av en ernæringsfysiolog, sender jeg dem videre. Jeg føler meg litt frem og prøver å starte en dialog. Hvis pasienten er klar til å sette i gang med en prosess, så hjelper jeg til. Det er viktig at det er overkommelig og lett å forholde seg til, sier hun.
– Selv om dette er en brukergruppe som har mange utfordringer, så trives jeg veldig godt. Man må være fleksibel, og kunne flytte på timer og følge opp på SMS. Man må ha takhøyde for at ting innimellom går litt skeis, og ikke stake ut en rett linje. Jeg syns det er en spennende og givende jobb der jeg virkelig får gjøre en forskjell, sier Kirkaune.
Les også: FACT Nesodden satser på kosthold og fysisk aktivitet
Denne artikkelen ble først publisert på Rop.no, 19. august 2021. Nettstedet Rop.no, drevet av Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, er lagt ned. NAPHA har etter avtale overtatt rettighetene til en del av innholdet.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?