– I dag fikk vi belyst musikkterapi som viktig element i behandling og oppfølging av pasienter i FACT. Vi håper nå at enda flere ser på muligheten for å ansette musikkterapeuter i teamet, sier Hans Petter Paulen Solli og Marie Strand Skånland. Begge har forsket på musikkterapiens funksjon.
MUSIKKTERAPI I FACT: Marie Strand Skånland og Hans Petter Paulen Solli har forsket på musikkterapi i FACT. Pasientene opplever det blant annet som motiverende, og terapeutene opplever den relasjonsbyggende effekten musikkterapien har. Det bygges også en bro for personen fra behandling over til medborgerskap og inkludering i samfunnet. (FOTO: Marie Strand Skånland/redigert av NAPHA).
MUSIKKTERAPI I FACT: Marie Strand Skånland og Hans Petter Paulen Solli har forsket på musikkterapi i FACT. Pasientene opplever det blant annet som motiverende, og terapeutene opplever den relasjonsbyggende effekten musikkterapien har. Det bygges også en bro for personen fra behandling over til medborgerskap og inkludering i samfunnet. (FOTO: Marie Strand Skånland/redigert av NAPHA).
Etterhvert har 18 FACT-team knyttet til seg musikkterapeut (-er), og vi begynner å få mye kunnskap om nytten.
– Musikkterapi motiverer mange av de pasientene som er vanskelig å nå, og oppmøteprosenten til musikkterapi er svært høy, sier Hans Petter Paulen Solli og Marie Stand Skånland.
Hans Petter Paulen Solli (NMH) og Marie Strand Skånland (Ansgar høyskole) forsker begge på musikkterapi i FACT. uken inviterte de i samarbeid med CREMAH (Senter for forskning i musikk og helse ved Norges Musikkhøgskole) til fagseminar om musikkterapi i FACT 18. november, 2024. Seminaret var for fagpersoner, brukere av helsetjenestene og studenter som ønsket å lære mer om musikkterapiens plass i FACT. Programmet for seminaret var spekket med innlegg fra ulike perspektiv.
– Pasientene opplever musikkterapi som motiverende, meningsfullt og ressursorientert, og derfor som et viktig tilskudd til FACT-teamet, forteller Solli med henvisning til forskningen han har gjort.
Solli har intervjuet pasienter i et FACT-team om hvordan de opplever å delta i musikkterapi. En av informantene uttrykte det slik: «Musikkterapi skaper et pusterom for meg. Det er en setting som overhodet ikke er sykdoms- eller problemfokusert. Og det er veldig liksom frigjørende i en hverdag hvor veldig mye blir til det, da.»
Den nye modellbeskrivelsen for FACT viser til at mange av FACT-teamene i Norge har positive erfaringer med musikkterapi. Dette understøttes blant annet av Marie Strand Skånlands studie Music therapy and social recovery in flexible assertive community treatment.
Oda Bjørke Dypvik som jobber i FACT Grünerløkka, bruker musikkterapi i arbeidet med relasjonelle, kommunikative og sosiale ferdigheter, for at pasientene i neste omgang skal kunne etablere relasjoner og utvide sitt sosiale nettverk.
– Musikk er god terapi for mennesker med psykoselidelser, poengterte hun i sitt foredrag på seminaret.
Musikkterapeuter opplever at de bygger gode, tillitsfulle og stabile relasjoner med pasienter som ellers kan være skeptiske til behandling. Dette har Marie Strand Skånland funnet gjennom sin forskning.
Målgruppen for FACT-teamene er mennesker med alvorlige og sammensatte psykiske lidelser og/eller rusproblem - eller der det er mistanke om dette, og som har alvorlig funksjonssvikt på mange områder og over tid ikke har fått nok hjelp fra andre tjenester, derfor er relasjonsbyggingen et godt argument for å ta i bruk musikkterapeuter i FACT.
– Å kunne dele engasjement og emosjonelle opplevelser gjennom musikken, treffes på ulike arenaer og å møte pasienten som et helhetlig, likeverdig menneske, er aspekter som bidrar til å bygge en sterk relasjon, fortalte Skånland.
Samtidig kan det utfordre de profesjonelle rammene for relasjonen.
– Det kreves derfor kontinuerlig refleksjon fra musikkterapeutene, sa Skånland, og understreket hvor viktig det er med samtaler om disse temaene innad i FACT-teamet.
Øyane DPS ser mulighetene ulike roller gir, på ulike tidspunkt, for pasienten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?