Hvordan rekruttere og beholde psykologer i kommunene

Hvordan rekruttere og beholde psykologer i kommunene

Psykologer i kommunene / Publisert: 14. november 2019.   Endret: 15. november 2019

Helsedirektoratets tilskuddsordning for psykologkompetanse i kommunene avvikles. Hva nå? Enhetsleder fra lille Vadsø, som har fått det til, og psykologer som synes kommunejobben er attraktiv, kommer med råd.

Marie Varsi Pedersen, enhetsleder (Vadsø)

VIKTIG Å SKAPE GODT ARBEIDSMILJØ FOR PSYKOLOGER: Marie Varsi Pedersen (Vadsø kommune) fortalte om hva hennes enhet har lagt vekt på for å rekruttere og beholde kompetansen (FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/NAPHA). 

 

VIKTIG Å SKAPE GODT ARB...

-Rekrutteringstilskudd og forvaltning av psykologkompetanse har vært en suksess, men vil det ha varig effekt og bygges videre? spør Anette Clausen fra Norsk psykologforening.

På Nasjonal nettverkssamling for psykologer i kommunene og deres ledere, 13. november, var fremtiden for psykologsatsing i kommunen et tema. Hvordan man kan fortsette å ansette og beholde psykologkompetansen, ble belyst både av SINTEF, Psykologforeningen, tjenesteledelse og psykologer som selv er ansatt i kommunene.

Finne nye lokomotiv!

Helsedirektoratets tilskuddsordning har fungert som et lokomotiv. Den har stimulert til ansettelse og innlemming av psykologer i tjenester og tjenesteutvikling. 

-Vi ser tendensen til at én psykologansettelse fører til en annen. Det finnes kommuner som nå har 10–12 psykologer fordelt på ulike deler av befolkningen, noen i voksentjenesten og noen for barn og unge, sier Clausen og tilføyer:

-Samtidig ser vi eksempel på at seks små kommuner deler på én stilling. De fleste psykologene er ansatt i kommuner med mer enn 10 000 innbyggere. Så hvordan skal småkommunene gå fram?

Fikk lyst på jobben

Pia Solberg, psykolog i Stangehjelpa, opplevde at kommunen gjorde seg attraktive for henne da hun skulle søke jobb.

-Tydelige rammer var viktige for å få lyst til å søke. Det var klart hva jeg skulle jobbe med og hvorfor.

Formen på jobbintervjuet spilte også inn.

-Jeg syntes det var gøy. Det handlet om kultur og verdier, og jeg ble spurt om personlige holdninger. Det betyr mye å få frihet til å jobbe i tråd med sitt menneskesyn, sier hun.

Arbeide ut fra overbevisning

Solberg forteller at de får utforme rollen sin ut i fra tilbakemeldinger fra brukere og samarbeidspartnere, og at de har frihet til å utøve faget sitt på de områdene de jobber med. Hun sier det er lov til å prøve og feile, og at de trener på å bli bedre (Stangehjelpa jobber som kjent systematisk med FIT og FIT-veiledning).

-For en kollega av meg, som også er psykolog, var det avgjørende å få mulighet til å jobbe forebyggende, sier hun og kommer med følgende råd:

-Faste stillinger er også attraktivt.

Selv var hun først i prosjektstilling, men er i dag fast ansatt.

Nå som tilskuddsordningen skal avvikles er Stangehjelpa forberedt på å argumentere godt overfor beslutningstakere i kommunen for å få beholde psykologkompetansen.

Lærdom fra Vadsø

Marie Varsi Pedersen er enhetsleder i Vadsø, en kommune med i underkant av 6 000 innbyggere.

-Her er det ikke bare psykologen som er den eneste med akkurat den kompetansen, det gjelder også sykepleier og vernepleier. Vi trenger ikke ha akkurat den samme ryggsekken, men det er viktig å ha noen å reflektere sammen med, vokse sammen med og bli god sammen med, sier hun.

Tydelig stillingsbeskrivelse

I Vadsø visste de hva de søkte etter og hva de ville med psykolog i staben. Kunnskapshullet de skulle fylle handlet om den totale tjenestekvaliteten.

-Vi ønsket for eksempel IKKE at tjenesten skulle utvikles til en kvasi-spesialisthelsetjeneste, der psykologen skulle sitte å behandle fortløpende og uten kriterier. 

Ledelse og arbeidsfellesskap

De trodde heller ikke noe på å plassere psykologen for seg selv på et kontor. Selv en psykolog vet ikke alltid hva han skal fylle tiden med.

-Da vi skulle få ansatt en så viktig kompetanse, ville vi ikke overlate det til tilfeldighetene. Vi var nøye med hvor vi plasserte ham i organisasjonen. I likhet med andre yrkesgrupper, trenger også psykologer noen som viser litt vei, og som legger til rette for at man kan vokse.  

Hun mener derfor at nærmeste leder bør ha litt av den samme fagkompetansen, og det er et argument for at de for eksempel ikke plasserte psykologen i rådmannens stab.

-Vær konkret!

Varsi Pedersen råder andre til å uttrykke seg konkret om arbeidsoppgavene, og gjøre det enkelt for psykologen å bidra med sin kompetanse i systemarbeidet. 

-Å «jobbe på systemnivå», høres vagt og udefinert ut. Konkret handler det for eksempel om å legge planer for arbeidet i tjenestene. Vi gjør det sammen! sier hun.

Rekruttere studenter

Ane Bjøru Fjeldsæter, eldrepsykolog i universitetsbyen Trondheim, kastet frem en idé:

-Jeg er litt opptatt av studentene, og tror dette kan være en vei å gå for å rekruttere psykologer, sier hun:

- I Trondheim er psykologstudenter fra NTNU inne som vikarer – og til enkeltvakter i for eksempel hjemmetjenesten. Av og til er de med til samtaler med noen som har det vanskelig. Deres gryende kompetanse er nyttig for tjenestene, samtidig som studentene får innblikk i arbeidet i kommunen.

Spennende jobb 

Anette Clausen fra Psykologforeningen minnes at da satsingen kom i gang, fikk de inntrykk av at jobb i kommunen hadde lav status blant en del psykologer. De ble da bekymret for at psykologer ikke ville søke stillingene. 

-Men, slik ble det ikke. SINTEFs evaluering viser det motsatte. Mange blir i stillingene, sier Clausen. 

Det kan NAPHA underskrive på. Les gjerne om alle de engasjerte, dyktige psykologene vi har møtt rundt i kommunene.

Anbefalte videreføring

Psykologforeningen har anbefalt Stortinget å videreføre tilskuddsordningen.

-Men, tror vi må rette oppmerksomheten mot andre virkemidler også, sa Anette Clausen. 

Toget må rulle videre!

Mer om

Psykologer i kommunene Nyheter Nasjonal nettverkssamling Konferanse

Les også

Publisert: 15/11/2019

–Ikke vent med tiltak som forebygger selvmord

Publisert: 05/9/2016

Politisk vilje må til for å bekjempe hjemløshet

Publisert: 16/9/2016

Sannhetens øyeblikk for Rask psykisk helsehjelp

Publisert: 02/3/2021

– Årets tema er boligsosialt arbeid og det berører mange

Publisert: 03/3/2021

– Ingen ønsker å sitte alene i et hus eller en leilighet

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss