Thomas Seltzer fikk Mental Helses Åpenhetspris under Verdensdagen for psykisk helse 2019. Til NRK Dagsrevyen sier han at normalisering er et slags livsprosjekt.
FIKK MENTAL HELSES ÅPENHETSPRIS 2019: Thomas Seltzer, kjent som programleder for Trygdekontoret og som musiker i bandet Turboneger, intervjues i NRK Dagsrevyen på Verdensdagen for psykisk helse. (FOTO: Skjermdump fra NRK. Klikk for å se sendingen med innslaget).
FIKK MENTAL HELSES ÅPENHETSPRIS 2019: Thomas Seltzer, kjent som programleder for Trygdekontoret og som musiker i bandet Turboneger, intervjues i NRK Dagsrevyen på Verdensdagen for psykisk helse. (FOTO: Skjermdump fra NRK. Klikk for å se sendingen med innslaget).
Åpenhetsprisen er en hedersbetegnelse som årlig deles ut av Mental Helse på Verdensdagen for psykisk helse. Årets tildeling skjedde 10. oktober under en mottagelse i Oslo rådhus.
-Jeg har hatt vanlig angst og depresjon. Angst og depresjon er vanlig for tiden, og det er viktig å si at det er vanlig, sier den profilerte programlederen og musikeren til NRK Dagsrevyen (Se både innslag 8 og 9, som handler om psykisk helse).
Mental Helse.no skriver om hvordan Seltzer både personlig og som programskaper bidrar til åpenhet.
- Årets vinner har tatt opp ulike tabuer i norsk samfunnsliv på en uredd og ukonvensjonell måte, sier Jill Arild, landsleder i Mental Helse, til Mental Helse.no.
Juryen for prisen har lagt vekt på ringvirkningene Seltzers personlige åpenhet gir:
-.."Ved å være så åpen kan han bidra til at flere menn blir flinkere til å oppsøke hjelp, og at det vil kunne redde liv. Sist, men ikke minst, er det viktig med «mannsstemmer» i et felt mange oppfatter er mest for kvinner", skriver Mental Helse.no.
Seltzer tror det vil hjelpe mange menn om fikk de oppleve terapirommet som noe for dem og fikk lære mer om egne følelser.
-Mange av de som tar livet sitt, er de som sitter med tvangstanker, men som ikke vet hva det er, fordi de ikke har lært noe om det. De (menn) snakker ikke om det på lik linje som kvinner gjør. Så jeg tenker at vi rett og slett må begynne i skolen og utdanne unge gutter om hva følelser og mentale lidelser er, og hvordan man kan hanskes med det, sier Seltzer i Dagrevyen-intervjuet.
På spørsmålet om hvordan det var å gå i terapi, svarer han at det var avgjørende.
-Det reddet livet mitt. Men, det var som å hoppe i strikk å ta det steget og snakke om mine egne følelser, sier han.
– Det nye med disse rådene er at vi setter de ulike nivåene av medvirkning i en direkte sammenheng.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?