Barn som er pårørende til voksne med psykisk helse- og rusproblemer er risikoutsatt. Hvordan følges de opp av helsetjenestene og skolen?
STREAMES: Følg Toppmøtet 2018, som samler erfaringskompetanse, forskere, politikere og fagfolk på tvers av sektorer 18. april, fra kl. 08.45
STREAMES: Følg Toppmøtet 2018, som samler erfaringskompetanse, forskere, politikere og fagfolk på tvers av sektorer 18. april, fra kl. 08.45
-Jeg tror det er viktig at alt helsepersonell blir seg bevisst sitt ansvar og ikke tror at det er de barneansvarlige som har ansvaret, sier Anne Kristine Bergem til Erfaringskompetanse.no.
Anne Kristine Bergem er en av innlederne på Toppmøtet som ble sendt direkte 26. april på Erfaringskompetanse.no. Statssekretærer, Utdanningsforbundet, forskere, fagfolk og folk med erfaringskompetanse kommer.
Toppmøtet gjør opp status på feltet barn som pårørende, og legger utfordringene på bordet. Et hovedtema blir hvordan kommunisere godt med barna. Forebyggende samarbeid på tvers av sektorer som helsetjenestene og skolen blir også et hett tema.
Konferansier er Christian Borch, tidligere nyhetsanker i NRK.
08.45-8.55: Velkommen ved Hilde Hem, daglig leder ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse. Introduksjon av dagens konferansier: Christian Borch
08.55-09.10: Musikk ved Trygve Skaug
09.10: Anne Kristine Bergem: (Status barn som pårørende: Hva må konkret skje nå, for at vi kan bli bedre på å oppdage, støtte og hjelpe barna? Hvor trykker skoen?)
09.30: Anne Kirsti Ruud: (om tillit, språk og kommunikasjon med barn og unge som har det vanskelig)
09.50: PAUSE
10.05: Anne Faugli / Elin Kufås: (om forskningsrapporten fra BARchat, om utblikk og veien videre etter innsiktene fra rapporten, om chat som en aktuell kanal, om funnene i BARchat-rapporten sett sammen med multisenterstudien fra 2015, Barn som pårørende.)
10.25: Gruppesamtale ved bordene.
11.10: Kunstnerisk innslag v/førskolegruppa, Tåsen barnehage.
11.20: Anne Grethe Erlandsen, Statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet: Departementets oppfølging av fjorårets anbefalinger fra toppmøtet.
11.30: LUNSJ
12.30: Cecilia Dinardi: (om arbeidet i barnevernlovutvalget, om utfordringene i feltet jus, lovfestede rettigheter, tilstrekkelig rettsvern og barn som pårørende)
Tverrsektorielt samarbeid: Skole/barnehage og psykisk helse
12.50: Steffen Handal, Utdanningsforbundet (om samarbeidet mellom utdanningssektoren og helsesektoren, de sårbare overgangene mellom skole/barnehage, BUP og barnevern.)
13.10: Gruppesamtale ved bordene.
13.50: PAUSE
14.05: Panelsamtale: Miriam Neegaard (rådgiver, LMS), Warsame Ali (forsker v/NAKMI), Siri Gjesdahl (daglig leder BarnsBeste), Ive Kristin Staune-Mittet (helsesøster NTG-Lillehammer) og Marius Sjømæling (generalsekretær BAR).
Leder: Seniorrådgiver v/Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse, Tormod Klovning.
14.50 -15.00: PAUSE
Erfaringer fra DPS
15.00 – 15.20: Eli Valås, Otto Magnus Stormyr og Hilde Siraas Myran fra SMIL-prosjektet ved Nidaros DPS
Veien videre
15.20 -15.30: Rikke Høistad Sjøberg, Statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Hva tar vi med oss fra dette møtet?
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?