NAPHA er ikke en helsetjeneste. Vi driver ikke behandling eller hjelpearbeid, men i denne artikkelen får du en oversikt over hvor du kan ta kontakt.
SNAKK MED NOEN: Det er ikke uvanlig å ha selvmordstanker. Å snakke med noen kan være det første steget mot å få det bedre. Hvis du bekymrer deg for noen du kjenner, kan du lese her om hvor du kan ta kontakt og hva du kan gjøre. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)
SNAKK MED NOEN: Det er ikke uvanlig å ha selvmordstanker. Å snakke med noen kan være det første steget mot å få det bedre. Hvis du bekymrer deg for noen du kjenner, kan du lese her om hvor du kan ta kontakt og hva du kan gjøre. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)
Rundt halvparten av oss som bor i Norge får psykiske problemer eller lidelser i løpet av livet. Det kan ramme oss alle.
Ring 113 umiddelbart. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.
Ved behov for øyeblikkelig psykisk helsehjelp har alle kommuner i Norge en legevaktordning som tar imot henvendelser hele døgnet. Ring 116117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt selvmordsfare, eller en annen akutt situasjon hvor det står om liv, ring 113.
På Helsenorge.no kan du lese mer om når du bør kontakte legevakt og 113 for øyeblikkelig hjelp.
Å snakke med noen kan være det første steget til å få det bedre. Helsenorge.no har råd til deg om du tenker at livet ikke er til å holde ut. Hvis noen du kjenner ikke vil leve lenger, har Nasjonalt senter for selvmordsforskning og - forebygging har råd om hva du kan si og gjøre, .
Hvis du trenger noen å snakke med har mange frivillige organisasjoner dag- eller døgnåpne hjelpetelefoner og chat som tilbyr støtte, informasjon og hjelp.
Kirkens SOS Norge er en døgnåpen tjeneste på tlf. 22 40 00 40, SOS melding og SOS – Chat.
Sidetmedord.no er en nettjeneste som drives av Hjelpetelefonen 116 123. Hjelpetelefonen drives av interesseorganisasjonen Mental Helse.
Kors på halsen er driftet av Røde Kors. Her kan alle opp til 18 år ringe 800 333 21 (kl. 14-22), maile eller chatte hele døgnet.
Alarmtelefon for barn og unge. Her kan barn og unge som blir utsatt for vold eller overgrep ringe tlf 116111, eller chatte, hele døgnet.
Landsforeningen for Pårørende innen psykisk helse. Tlf. 22 49 19 22. Hverdager kl. 10:00 - 15:00. Tirsdager kl. 11:00 - 19:00.
Fastlegen, eller fastlegekontoret du hører til, er din hovedkontakt inn i helsevesenet. Hvis det er mulig bør du alltid ringe fastlegen først, i fastlegens åpningstid. Fastlegen kan hjelpe deg med lette og moderate psykiske plager, og kan henvise deg videre ved behov for mer omfattende hjelp.
På Helsenorge.no finner du informasjon om hvem som er din fastlege.
Du skal finne psykisk helsehjelp eller en inngang til hjelp i den kommunen du er bosatt eller lever i.
Hva som finnes i din kommune finner du på kommunens nettsider, eller ved å ta direkte kontakt med kommunen. Det varier fra kommune til kommune hvor godt utbygd tilbudet er og hvordan det er organisert.
De kommunale tilbudene kan omfatte lavterskeltilbud, som ikke krever henvisning fra lege samtaletilbud, praktisk hjelp, samt ulike tjenestetilbud for personer med lettere, moderate og mer alvorlige plager. Mange har også tilbud for pårørende, familie og andre som er berørt.
En del kommuner har også etablert, eller er i gang med å etablere, nye tjenestetilbud som Rask psykisk helsehjelp, psykologtjenester, og oppsøkende team som ACT/FACT og FACT Ung.
I tillegg finnes det mange steder kommunale frisklivssentraler og lærings- mestringstilbud.
Rask psykisk helsehjelp er et tilbud for personer over 16 år (over 18 år i enkelte kommuner). Det er rettet mot personer som har mild til moderat angst, depresjon, begynnende rusproblemer og/eller søvnvansker.
Tjenesten er gratis og gir direkte hjelp uten henvisning fra lege. Målet er at du skal få tilbud om hjelp innen én til to uker, slik at problemene ikke setter seg.
På napha.nos temaside Rask psykisk helsehjelp kan du lese mer om Rask psykisk helsehjelp og få oversikt over hvilke kommuner/bydeler som har dette tilbudet.
Hvis du ønsker å snakke med en psykolog, finner du informasjon på Helsenorge.no om hvordan du går frem og hva en psykolog kan hjelpe deg med.
Ved alvorlige plager kan fastlege og psykolog i kommunen henvise deg til spesialisthelsetjenester som barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP), distriktspsykiatrisk poliklinikk/døgnbehandling (DPS), Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), eller andre deler av spesialisthelsetjenesten. De kan også henvise til pakkeforløp psykisk helse og rus.
Kilde: Helsenorge.no
Alle som bor eller har lovlig opphold i Norge har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester. Det gjelder også psykisk helsehjelp.
Hvis du ikke har fått de helsetjenestene du har krav på, har du rett til å klage. På Helsenorge.no kan du lese mer om retten til helsehjelp, retten til å klage og hvordan du går frem.
Klagen skal først sendes til den du klager på. Hvis det ikke oppnås enighet, skal klagen sendes til statsforvalteren til videre klagebehandling.
Klagen skal være skriftlig og inneholde navn, adresse og telefonnummer. Hvis du er bruker eller pasient bør også personnummer oppgis. I tillegg bør klagen beskrive:
I tillegg bør det vedlegges kopi av dokumentasjon på det du klager på, hvis dette er mulig.
Hvis du er usikker på hvordan du skal uttrykke deg skriftlig, kan du be om hjelp til å utforme klagen fra instansen som har truffet avgjørelsen du vil klage på. De skal hjelpe deg med å formuleringen. Pasient- og brukerombudet og statsforvalteren kan også hjelpe deg med å klage. (Kilde: Helsetilsynet)
Kilde: Helsetilsynet
Gjennom selvhjelp kan du bli bedre kjent med hva ditt problem handler om, og lære hvordan du kan håndtere det bedre. Det finnes mange gode digitale selvhjelpsverktøy, blant annet for stress, bekymring, uro og negative tankemønster, angst, depresjon og søvnvansker.
På Helsenorge.no finner du oversikt over selvhjelpsverktøy og på selvhjelp.no kan du lese mer om selvhjelp.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?