Da samfunnsmedisiner Vidar Bjørn ble pensjonist, gjøv han løs på et nytt masterstudium. Han mener New Public Management kommer til kort, og at løsningene finnes i den praktiske kunnskapen. Derfor studerte han fagfolks ledelse på nært hold, og det han fant, er interessant.
LØFTER MELLOMLEDERNE: Vidar Bjørn, samfunnsmedisiner gjennom 35 år, nå pensjonist, byr på en masteroppgave og en fagartikkel om det han brenner for. (FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA).
LØFTER MELLOMLEDERNE: Vidar Bjørn, samfunnsmedisiner gjennom 35 år, nå pensjonist, byr på en masteroppgave og en fagartikkel om det han brenner for. (FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA).
-Jeg har spurt meg hvorfor det er så vanskelig å skape gode tjenester for målgruppen med samtidig psykisk helse- og rusutfordringer. Når både viljen til det og satsingen er så stor. Det er dette jeg har forsøkt å svare på i masteroppgaven, sier Vidar Bjørn.
Med 35 år bak seg i yrket og ledelse av utvklingsprosjekt, som SPoR Vestfold, har Bjørn forsket på problemstillingen i lang tid og observert praksisfeltet.
-Mellomledernes handlingskompetanse er for dårlig utnyttet i dag, sier Bjørn.
Brukermedvirkning er definert som noe av det viktigste for å utvikle behandling som oppleves nyttig. Bjørn mener det er viktig, men ikke nok.
-Jeg har sett hvor viktig medarbeidernes medvirkning er. Det er de som er i dialog med brukerne, sier han.
Og, det er her mellomlederne kommer inn. Hvilken rolle spiller de? Hvordan leder de?
Lederne av ulike tjenester i kommunen og spesialisthelsetjenesten har nøkkelroller i samhandling. De kan legge til rette for endring, slik Samhandlingsteamet i Bærum gjorde. Vidar Bjørn studerte dette teamet på nært hold i 2014. I fagartikkelen Mot et nytt paradigme for RoP-tjenstene - mellomlederes handlingskompetanse oppsummerer han i elleve punkter hva dette kan lære oss om nyttige tjenester til RoP-pasientene.
Innenfor den rådende forståelsesrammen preget av New Public Management og evidensbasert medisin. kommer vi til kort, fordi tjenestene blir fragmenterte og ikke klarer å favne den enkeltes behov og livsverden.
-Lar vi i stedet den praktiske kunnskapen fra de som jobber tett på og i dialog med brukerne få prege utforming av tjenestene, åpner mulighetene seg, mener Vidar Bjørn.
Det er ingen grunn til å gi opp håpet. Vidar Bjørn ser lyspunktene, og vil gjerne at mellomledere lar seg inspirere av de 11 punktene.
-Hovedpoenget mitt er at det er mye mellomledere kan gjøre selv, innenfor sitt ansvarsområde og sammen med andre mellomledere. De trenger ikke å skylde på de store strukturene, sier Bjørn.
Øyane DPS ser mulighetene ulike roller gir, på ulike tidspunkt, for pasienten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?