Yrkeslivet som bipolar

Yrkeslivet som bipolar

Blogg / Publisert: 30. desember 2017.   Endret: 22. desember 2017

-Det er aldri for sent å forstå og godta at ikke alle må ha et stabilt liv for å ha det bra, sier Rigmor Galtung.

Rigmor Galtung og noen av karakterene hun spiller.

Rigmor Galtung er komiker og skuespiller, og er kjent for sine mange imitasjoner.

Rigmor Galtung er komiker og ...

Med bipolar lidelse har temaet psykisk helse preget livet mitt i mange år, ikke bare som pasient, men også som foredragsholder, vernepleier og blogger her hos NAPHA. Mitt opprinnelige yrke har hatt mindre fokus. «Komiker Rigmor» har på en måte vært min bigeskjeft i mange år. Jeg har savnet det, og endelig, i sommer endret det seg. Jeg satte opp en ny forestilling i Oslo, og nå er det turné over jul. Det er kjempespennende – og litt skummelt!

Tilbake på scenen

Å komme tilbake på scenen som komiker har ikke vært så enkelt. Det har vært en lang vei dit. Av og til har jeg tenkt at jeg kanskje aldri mer skulle få stå der oppe i lyset fra spotlighten og underholde folk med humor. I enkelte miljøer er jeg nå faktisk mer kjent som foredragsholder enn som komiker og skuespiller.

Da jeg skulle sette opp den nye forestillingen var pressen også mer opptatt av sykdommen min enn av det jeg skulle gjøre på scenen. Presse fikk jeg, men kanskje med litt feil fokus i forhold til hva jeg ønsket?! Dette tror jeg kom av at jeg har vært så åpen om min lidelse. Man kan kanskje si at det både har vært en fordel og en ulempe. Jeg er veldig glad for det jeg har gjort for å gi sykdommen «et ansikt». Samtidig har det nok også gitt noen utfordringer i forhold til å igjen ville leve et liv på scenen.

-Kan vi stole på henne?

Fremdeles er det fordommer og misforståelser der ute, også i min bransje. Mange har spurt meg om jeg har det bra nå. De går automatisk ut ifra at jeg har vært kronisk deprimert og syk. Dette stemmer jo overhodet ikke, men allikevel tror jeg enkelte i bransjen har vært redde for å satse på meg, nettopp fordi de tror jeg har vært syk i 16 år. De tenker kanskje: Er hun pålitelig? Kan vi stole på at hun er stabil? Hva hvis vi må avlyse fordi hun er syk?

I teaterverdenen er man mer avhengig av at skuespillerne er på plass og jobber enn i mange andre bransjer. Skal man stå på scenen er det bare å komme seg på jobb, uansett hvilken form man er i. Man kan ikke ringe og si at man tar en sykedag. Ingen andre kan ta din plass. Allikevel, alle kan bli syke, og noen ganger blir forestillinger avlyst grunnet sykdom. Dette skjer veldig sjelden – men det skjer.

Trigger sårbarheten

Å være frilanser er heller ikke en enkel måte å leve på. Alt er usikkert, både når det gjelder arbeidstid og inntekt. Ofte lever man fra måned til måned. Dette vil sikkert mange innen psykiatrien mene at ikke er heldig når man har en bipolar lidelse. Det kan trigge sårbarheten min. Jeg har hørt det før. Jeg har allikevel aldri vært så lykkelig og glad som når jeg har stått på scenen, og jeg har ALDRI blitt syk av selve jobben min. Det har heller vært andre faktorer som har spilt inn, ikke minst når jeg har forsøkt å slutte med medisinene mine. Det er en av triggerne mine som har gjort meg syk av og til, - ikke det å ha det gøy. Jeg har stor tro på at glede, følelsen av mestring og kreativitet holder meg friskere enn jeg hadde vært hvis jeg skulle undertrykke dette. Den delen av meg er den viktigste, og jeg tror faktisk det er den som gjør at jeg i det hele tatt har valgt veien til scenen. Jeg husker faren min sa til meg da jeg var ganske ung, og ville bli skuespiller: «Rigmor, du har ikke nerver til å holde på med det der!»

Jeg vet at han tok feil. Heldigvis har han trukket tilbake den uttalelsen, og er veldig stolt av at jeg fulgte drømmen min. Han sitter nå ofte på første rad og heier meg fram. Det er aldri for sent å forstå og godta at ikke alle må ha et stabilt liv for å ha det bra, bipolar lidelse eller ei!

Rigmor Galtung
Rigmor Galtung

Mer om

Blogg Arbeid og psykisk helse

Les også

Publisert: 17/1/2014

Arbeid og behandling hånd i hånd

Publisert: 17/8/2016

Utviklingshemmede – en glemt ressurs i arbeidslivet

Publisert: 24/2/2017

Ble tilbudt uføretrygd da jeg var 32

Publisert: 02/10/2020

De på toppen må snakke mer om psykisk helse

Publisert: 10/12/2010

Tasjlåt? NAPHA? Nei, panzer!

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss