Har planer om å hjelpe brukere til livsstilsendring gjennom nytt samarbeidsprosjekt.
Tanken er at kommunens mestringsenhet (tidligere psykisk helse og rusvern) skal inngå et tett samarbeid med fysio/ergo-enheten.
De skal samordne og drifte tiltak som skaper livsstilsendring.
Målet er å komme fram til en modell som kan gi kommunale tjenester til personer i et livsløp: Støtte for å mestre hverdagen, komme i bedre fysisk og psykisk form, ha godt kosthold og leve et sunt liv.
Prosjektet er tenkt rettet mot personer som er inaktive, har overvektsproblemer, dårlig kosthold eller kroniske sykdommer som påvirker fysisk og psykisk helse.
Det kan være personer som har- eller er i fare for å få psykiske vansker, rusproblermer eller fysisk sykdom. Det gjelder også personer som står i fare for tilbakefall eller komplikasjoner etter sykdom.
- Dette er foreløpig bare planer, men vi håper å få i gang deler av prosjektet til høsten, sier psykiatrikoordinator Steinar Trefjord i Sandnes kommune til NAPHA.no.
Han vil gjerne komme i kontakt med andre kommuner som tenker i de samme baner.
- Hvis andre kommuner sysler med noen av de samme tankene, vil vi veldig gjerne høre om det. Kanskje vi kan hjelpe hverandre med noen gode ideer, sier Trefjord.
Han mener prosjektet handler om å i større grad rette kommunale tjenester mot forebygging, mestring og læring. Slik samsvarer det godt med opptrappingsplanen og samhandlingsreformen.
- Vi har over år bygd opp tjenester til alvorlig psykisk syke, og vi skal inn i ei framtid med depresjon som folkesykdom nummer en. Da kan det være lurt å bygge opp en tjeneste med så tydelig folkehelseperspektiv, sier Trefjord.
Han mener opplegget kan være med på å avstigmatisere gruppen med alvorlig psykisk lidelse.
- Du får ikke nødvendigvis et kurs eller et tilbud fordi du har schizofreni, men fordi du for eksempel har problem med overvekt, sier Trefjord.
Ved å styrke samarbeidet mellom ulike kommunale enheter, håper de å bedre tilbudet til den enkelte.
- Psykisk helse og fysio/ergo er to tjenester som vanligvis har jobbet parallelt og ikke samarbeidet så mye. Nå er tanken å se dette mer i sammenheng, sier Steinar Trefjord.
Enheten fysio/ergo har i mange år drevet ulike tilbud innen fysisk aktivitet og forebygging.
Mestringsenheten har drevet ulike mestringskurs og gruppetilbud.
Gjennom en prosjektperiode på to år, ønsker de to enhetene å finne fram til tiltak som det er naturlig å samarbeide om.
Andre enheter i kommunen er invitert til å komme med innspill i utviklingen av tilbudet.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?