Det har de ti siste årene vært en positiv utvikling mot lokalbaserte tjenester innen psykisk helsefeltet. Likevel gjenstår en del knyttet til brukermedvirkning, tilgjengelighet og samordning, mener nytilsatt generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen (47).
16. januar hadde Gundersen sin første arbeidsdag som generalsekretær i Rådet for psykisk helse.
Hun har lang erfaring fra spesialisthelsetjenesten i Oslo og i Vestfold, der hun i mer enn ti år har hatt lederstillinger blant annet ved Tøyen DPS og Psykiatrisk fylkesavdeling i Vestfold.
-Vi trenger bredere perspektiver i møte med mennesker som har behov for støtte og hjelp, og vi trenger fortsatt mer kunnskap innen forebygging, rehabilitering og behandling, sa Tove Gundersen i et intervju på Rådet for psykisk helses nettside i desember.
Hun mener utviklingen går i riktig retning, men at mye gjenstår:
-Det har vært en positiv utvikling mot lokalbaserte tjenester de siste tiårene, men det gjenstår fortsatt en del knyttet til brukermedvirkning og til tilgjengelighet og samordning av tjenester innenfor psykisk helsevern, sier hun til nettsiden.
Om Rådet for psykisk helses rolle mener Gundersen dette:
- Rådet for psykisk helse er en plattform for å levere kunnskap og engasjement for et samfunn som fremmer god psykisk helse. Vi må få med politikere, helsemyndigheter og fagmiljøer i arbeidet for et samfunn som fremmer god psykisk helse, og for å skape et best mulig liv for mennesker i Norge, sier hun.
Gundersen mener det må satses enda mer på å forebygge psykiske helseplager hos barn og ungdom.
-Det er lettere å bygge barn enn å reparere voksne. Det vil kreve samarbeid med helseforetak, utdanningsetater, idrettsorganisasjoner og politietaten, for å nevne noen vi må engasjere til å arbeide tett sammen med oss, sier hun.
NAPHA-leder Trond Hatling er glad for at Rådet for psykisk helse har fått ny generalsekretær.
-Rådet for psykisk helse er en viktig aktør på feltet vårt. De har vært uten generalsekretær en stund nå, og det er svært positivt at stillingen nå er besatt, sier Hatling.
Han ser frem til fortsatt godt samarbeid mellom NAPHA og Rådet for psykisk helse.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?