Fylkesmannen i Møre og Romsdal satte fokus på pårørende og pårørendearbeid på nettverkssamlingen «Ringar i vatn» 10.-11. april.
1) Vær vennlig og informativ.
2) Du har alltid lov til å gi generell informasjon.
3) Du bryter aldri taushetsplikten ved å lytte.
4) Informasjon fra pårørende kan bidra til et bedre tilbud.
5) Samtykke kan være nøkkelen til et godt samarbeid.
6) Sett av tid til samtaler med pårørende.
7) Bidra til at barna får nødvendig informasjon og støtte.
Kilde: www.parorendeprogrammet.no
Over 100 deltakere fra fagfeltene psykisk helse og rus i Møre og Romsdal har i to dager fokusert på pårørende og pårørendearbeid, under en samling i Kristiansund.
-Hvis vi involverer pårørende i arbeidet rundt brukerne, gir dette blant annet redusert tilbakefall, sier Anne Mette Nerbøberg, rådgiver hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.
Hun håper at deltakerne i løpet av disse dagene har fått et innblikk i hva som skal til for at pårørende får det bra, og får være en ressurs for brukerne.
-Mange av dem som ringer oss er pårørende, sier Runar Finvåg fra Pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal.
Ombudets erfaringer med pårørende er at de har et sterkt ønske om å hjelpe, og er fortvilet fordi de ikke får hjelpe. Finvåg stilte også spørsmålet:
-Er pårørende en nyttig ressurs, eller en kravstor motstander?
Hvilke holdninger fagpersoner har til pårørende påvirker hvordan de blir møtt av hjelpetjenestene. Derfor er det viktig at fagfolk har kunnskaper om hva det vil si å være pårørende, hvordan det påvirker dem og hva de trenger av informasjon, hjelp og støtte, påpeker Finvåg.
Ann Helen Johansen jobber ved Pårørandesenteret i Stavanger. Hun presenterte "Opplæringsprogrammet pårørende". Det er et e-læringsprogram som kan brukes til kompetanseheving, og som en igangsetter til refleksjon og drøfting av for eksempel holdningsspørsmål.
Programmet er beregnet for ansatte og ledere i kommunale og spesialiserte tjenester. Det er spesielt tilrettelagt for bruk i personalmøter og andre møter innen psykisk helse, rus eller somatikk.
-God hjelp til rusavhengige er også å gi god hjelp til pårørende, sier Kari Sundby, generalsekretær i Landsforbundet mot Stoffmisbruk.
Hun trekker frem viktigheten av et familieperspektiv i behandlingsarbeidet rundt rusavhengige.
Nelly Snipsøyr og Margit Kolvik fortalte under nettverkssamlingen om hvordan de ved Vestmo Behandlingssenter har innarbeidet gode rutiner og tiltak for hvordan de involverer og jobber med pårørende rundt sine brukere. Det er viktig med holdninger, forankring og prioritering i ledelsen for å få dette til. De trakk frem tre prinsipper som preger behandlingssenterets arbeid med denne gruppen:
Rådgiver Mette Grytten og Rita Rødseth fra KoRus Midt-Norge fortalte om KoRus sitt pårørendearbeid i Møre og Romsdal. De presenterte blant annet tiltaket «Ta tak», som er en kursserie for pårørende over seks kvelder. Kurset gir opplæring og informasjon til pårørende for å fremme egen helse.
Ikke la taushetsplikten bli et hinder for å jobbe med pårørende.
Dette ble fremhevet av flere i løpet av de to seminardagene. En måte å motvirke dette på er å skape trygghet hos helsepersonell gjennom opplæring og kunnskap om hva taushetsplikten ikke setter begrensninger for.
Alice Kjellevold, førsteamanuensis dr. jurist ved Universitetet i Stavanger, ga deltakerne en innføring i juridiske aspekter ved pårørendearbeid. Hovedregelen er at helsepersonell har taushetsplikt, men flere unntak åpner for informasjonsdeling med pårørende. Helsepersonell kan alltid gi generell informasjon, minnet hun om.
1) Vær vennlig og informativ.
2) Du har alltid lov til å gi generell informasjon.
3) Du bryter aldri taushetsplikten ved å lytte.
4) Informasjon fra pårørende kan bidra til et bedre tilbud.
5) Samtykke kan være nøkkelen til et godt samarbeid.
6) Sett av tid til samtaler med pårørende.
7) Bidra til at barna får nødvendig informasjon og støtte.
Kilde: www.parorendeprogrammet.no
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?