Publisert: 05. mai 2014
Anne-Kristin Imenes
NÆR OG TIDLIG HJELP: -Alle kommuner burde satse på å gjøre seg mindre avhengig av spesialisthelsetjenesten, og selv aktivt utvikle gode hjelpetilbud. Min erfaring er at med få timer kan mange få de redskapene de trenger om vi kommer tidlig nok inn, sier psykologspesialist Anne-Kristin Imenes i Nøtterøy kommune. FOTO: Privat.

-Hjelpen blir bedre av å være nærmere folk

-Hjelpen blir bedre av å være nærmere folk

Møt psykologspesialist i Nøtterøy kommune, Anne-Kristin Imenes, i 47. etappe av intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt".

Navn:  Anne-Kristin Imenes, psykologspesialist

Jobb: Kommunepsykolog i Nøtterøy kommune

Utfordret av: Siv Anita Aasum, Snåsa kommune

Sender stafettpinnen videre til: Lene Sommerseth Hansen, Vågan kommune

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Engasjement, pågangsmot og store forskjeller.

-Hva er det beste med jobben din?  

-Det aller beste er at jeg kan jobbe så utrolig variert. Hverdagen spenner fra individsaker til prosjekter, undervisning og konsultasjon. Jeg kjenner at jeg bidrar i lokalsamfunnet og gjør en forskjell. Det er utrolig fint å jobbe tett med de andre tjenestefolkene i kommunen og nær skoler og barnehager, og komme tidlig inn før problemene blir for store. Bidra til at barn ikke faller mellom stoler, men får den hjelpen de trenger, på den måten de trenger det.

-Og hva er det verste?

-Det er vondt å måtte prioritere, se noe ugjort og si nei til henvendelser fordi tiden ikke strekker til. Det er mye trøkk, og kommunen har et spesielt ansvar for å håndtere kriser og vanskelige situasjoner som oppstår der og da.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Det må gjøres et krafttak for helhet. Tjenestene må samordnes, og det psykiske helsearbeidet må solid forankres i administrasjon og ledelse. Det trengs felles og målrettet satsing på helsefremmende og forebyggende arbeid, tverrfaglig arbeid og system- og utviklingsarbeid. Psykisk helse skapes på alle arenaer for barn og unge, og da må innsatsen i skoler og barnehager, PPT, helse og barnevern sees i sammenheng.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Jeg er stolt av at min kommune har to kommunepsykologer i faste stillinger. Kommunen viser vilje -  på mange forskjellige måter - til å bygge egen kompetanse og tilbud med tyngde. Alle kommuner burde satse på å gjøre seg mindre avhengig av spesialisthelsetjenesten, og selv aktivt utvikle gode hjelpetilbud. Hjelpen blir bedre av å være nærmere folk. Min erfaring er at med få timer kan mange få de redskapene de trenger om vi kommer tidlig nok inn.

-Hva synes du om NAPHAs kunnskapsbase www.psykiskhelsearbeid.no?

-Brukervennlig og utrolig nyttig. Det er strålende å kunne finne gode eksempler og nyttige tips fra praksis, for eksempel under fanen ”forebygging”, ”lavterskelhjelp” og ”organisering”. Nettstedet letter erfaringsdelingen på tvers. Jeg håper at basen vokser, og at tilfang på temaer øker. Det er ingen grunn til at hver kommune skal behøve å finne opp kruttet på nytt!

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Klikk deg inn på tidligintervensjon.no, og se veiledningsfilmen om ”den nødvendige samtalen”. Linkene gir også god informasjon om hva vi gjør når barn ikke har det bra. Vi trenger et løft for å styrke ansatte som arbeider med barn til å våge å sette ord på bekymringer. Veien fra bekymring til handling må kortes ned. Det handler om å hjelpe barn og foreldre der de er, gå veien sammen med dem, og samtidig være tydelig på barns behov.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Helseminister Bent Høie var super da han nylig lovet satsing på tidlig og god hjelp til barn i kommunene. Han lovet flere psykologer, helsesøstre og en egen stortingsmelding med fokus på organisering og tilbud av den psykiske helsehjelpen i primærhelsetjenesten. Han vil styrke barnehagene og det forebyggende arbeidet. Det er gull i mine ører – jeg gir terningkast 4. Dersom han følger opp med øremerkede midler og finansieringsordninger, blir det terningkast 6!

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse? 

-Jeg må minne meg selv på å dyrke hverdagsgledene og ta meg helt fri. La PC-en være i fred, og heller være tilstede med de nærmeste. Bake egne langtidshevede rundstykker. Bevege meg ute, sykle, løpe eller grave i et bed. Sitte på et svaberg sammen med familien og se solen glitre i vannet. Og bade i april!

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:  

-Filmen Temple Grandin (2010) var en fabelaktig opplevelse. Jeg anbefaler den til alle. En hjertevarm og engasjerende film om en amerikansk kvinne med autisme som ble professor i dyrepsykologi. Halve kvegindustrien i USA bruker hennes systemer. Å lære mer om autisme er veldig nyttig. Jeg tror vi blir klokere mennesker av det.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen