I 2008 fikk Bergen kommune stygge mediaoppslag om kvaliteten på tilbudet til voksne personer med Aspergers syndrom. De meldte om uklar ansvarsplassering og manglende kompetanse. Dette ble starten på et samarbeid som nå verdsettes høyt av brukere og pårørende.
Personer med Aspergers syndrom i Bergen har fått et møtested.
Personer med Aspergers syndrom i Bergen har fått et møtested.
Ledelsen i Bergen kommune måtte erkjenne at funksjonshemninger som verken er en psykisk lidelse eller en utviklingshemming ikke hadde noen klar ansvarsplassering - verken for kompetanse eller tjenester. Etter møter med daværende byråd og Autismeforeningen ble det satt ned et fagnettverk som skulle lage en plan for utvikling av kompetanse og foreslå nødvendige tilbud. I nettverket inngikk Statped Vest, NAV Arbeidsrådgivning, Habiliteringstjenesten for voksne, Autismeforeningen og Bergen kommune.
Det var et sterkt engasjement fra alle i gruppen for at Bergen kommune skulle bli god på dette området. Gruppen laget en rapport. Helt konkret er det to tiltak som skiller seg ut:
Det ble valgt ut 25 personer fra ulike deler av tjenesteapparatet som deltar i et kompetanseprogram over tre år med samlinger over ti hele dager. Fagnettverket har laget programmet og stiller også mye opp som foredragsholdere. Akkurat nå planlegges dag nr. seks, der foredragsholderne er brukere og pårørende. Frem til nå har det stort sett vært kateterundervisning, men fremover vil en stadig større del av samlingene bestå av å dele og bearbeide egne erfaringer fra praksis. Programmet avsluttes i 2012 med en oppsetning av teaterstykket "Livet kom så plutselig".
Habiliteringstjenesten har over flere år hatt samtalegrupper for nydiagnostiserte med Aspergers syndrom - parallelt med grupper for nære personer. Gruppene ble holdt på Lærings- og mestringssenteret. Med god planlegging ble to av gruppene i 2009 etablert på Fredheim kurs- og aktivitetshus og samlet som et fritidstilbud. Gruppen, som har bestått av kun menn, har gitt tilhørighet og gjensidig støtte på en måte som brukerne setter stor pris på. De har gått samen på pubquiz aftener på byen, men mest hatt ulike aktiviteter på senteret. De samles hver 3. fredag - og syns det er ofte nok!
Etter hvert fikk vi ønske fra flere som ville inn i gruppen. I 2011 ble det etablert en tilsvarende gruppe, denne gangen også med kvinnelige deltakere og med mer preg av å være en åpen gruppe enn den forrige. Allerede første gangen møtte nærmere 20 personer. Deltakerne ville gjerne kunne komme klokka 16.00 og ha åpent til 22.00. De lager middag og ser film, eller driver med andre aktiviteter - ikke ulikt det venner gjør sammen.
Det viser seg at de har mye felles humor og felles interesser det går an å dyrke. De finner også en forståelse og "kompetanse" hos hverandre. Mange av dem studerer - men vil ha problemer å finne en relevant jobb. Noen har begynt å snakke om å etablere et kollektiv, ved å leie en gammel villa eller en stor leilighet.
Summen av disse tiltakene har gitt brukergruppen en oppmerksomhet de har savnet. Flere av de pårørende som var mest misfornøyde, har bidratt sterkt i prosjektet. Summen er at vi har et godt samarbeidsklima og lett kan hente ut det beste hos hverandre. Kompetanseoppbygging tar tid og det vil fortsatt komme skuffende og forvirrende møter mellom brukere/pårørende med Aspergers syndrom og kommunalt ansatte, men vi tenker at vi sammen har skapt noe verdifullt, som vi håper og tror skal vokse videre.
Les rapport her.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?