Det kan være vanskelig å være mor/ foreldre i en fremmed kultur. Dette var utgangspunktet da Voksenopplæringa i Orkdal kommune startet en mødregruppe for flyktninger.
SAMMEN: Mødrene blir kjent med andre i samme situasjon, de praktiserer språk og lærer om den norske kulturen.
SAMMEN: Mødrene blir kjent med andre i samme situasjon, de praktiserer språk og lærer om den norske kulturen.
Flyktningmødre går ofte mye hjemme med barna og kan lett bli sosialt og språklig isolert. Mødregruppa i Orkdal ble etablert for å integrere flyktningkvinner bedre inn i det norske samfunnet. En tverrfaglig arbeidsgruppe utformet innholdet i gruppen. Oppgaver for arbeidsgruppen var å definere målgruppe, finne tiltak, organisering og økonomi.
Aktuelle mødre i Orkdal kommune var cirka 10 stykker, som var ute av introduksjonsprogrammet på grunn av permisjon. Invitasjonen inneholdt opplysninger om målet; å bli kjent med andre og snakke om ting vi er opptatt av på norsk. Første samling var i slutten av august 2011.
Arbeidsgruppen er tverrfaglig sammensatt med representanter fra barnevernstjenesten, barnehage, barneskole, voksenopplæringa, NAV, helsestasjon og psykisk helse- og rusarbeid. Vi ble tidlig i oppstartfasen enige om at det er viktig at en fast person følger gruppa ved alle mødresamlingene. I tillegg vil vi at en representant fra faggruppene skal være med hver gang. Dette går på omgang, og vi har satt opp en turnusplan ut året.
De ulike faggruppene og den faste representanten skal bidra med ulike tema ved mødresamlingene, være positive rollemodeller og skape et trygt sosialt fellesskap. Det finnes ingen lønnsmidler til dette prosjektet, men kommunen dekker kostnadene til litt servering ved treffene og noe nødvendig utstyr. I tillegg er det søkt om pengemidler fra Sanitetsforeningen, men avventer fortsatt svar på denne henvendelsen.
En samling varer to timer. Møtested er Frivillighetssentralen, som ligger midt i Orkanger sentrum. Det har vært noe frafall blant deltakerne. Årsaker har vært sykdom, og at noen har fått barnehageplass og kommet inn på introduksjonsprogrammet. En har startet som privat næringsdrivende, og noen har vært bortreist.
Av de frammøtte mødrene kommer ingen fra samme nasjon. Det opplevde de som positivt. Kvinnene utvekslet navn og telefonnummer for å avtale trilleturer sammen utenom dette tilbudet. Samtalene gikk mest på norsk, og mødrene var opptatt av det å komme ut og treffe andre.
Fra 23.08.11 til 18.10.11 har vi hatt fire samlinger for hjemmeværende flyktningmødre med barn under skolealder. Vi ser at det er et behov for en møteplass for denne gruppen. De trenger å bli kjent med andre i samme situasjon, å praktisere språktrening og samtidig lære om norsk kultur. Aktuelle tema de neste samlingene er barnesanger, kosthold og barn, leik og samspill, norsk mat, samt påkledning etter årstid og temperatur. Men vi vil også oppfordre deltakerne til å komme med innspill. Samlingene vil fortsette fram til jul med en evaluering av tilbudet den 13.12.11.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?