ImRoc - innføring av recovery gjennom organisasjonsendring

ImRoc - innføring av recovery gjennom organisasjonsendring

Publisert: 23. august 2013

ImRoc, Implementing Recovery through Organisational Change, er et program som bidrar til endret praksis i psykiske helsetjenester i England, slik at de kan fokusere mer på å hjelpe mennesker med recovery/bedringsprosesser.

10_nøkler

ImRoc presenterer "10 Key Challenges" for organisasjoners endring mot mer recoveryorientert praksis. (Foto: www.colorbox.com)

ImRoc presenterer "10 Key Cha...

ImRoc ble startet på nyåret 2011 etter oppdrag fra det engelske helsedepartementet, og Center for Mental Health hevder at ImRoc-prosjektet har vist en nyskapende tilnærming til kvalitetsutvikling og kulturendring i organisasjoner.

10 sentrale utfordringer

ImRoc jobber med endring hos psykiske helsetjenester og deres samarbeidspartnere for å bli mer recovery-orienterte. ImRoc baserer de organisatoriske endringsprosessene på 10 hovedprinsipper som er identifisert og utarbeidet av Center for Mental Health. De ti indikatorene brukes til å gjennomføre egenvurderinger i tjenestene, planlegge endringer og rapportere resultater over to år. Listen med utfordringer kan fungere som et rammeverk for de avgjørelser som må tas i et endringsarbeid som kan være både komplekst og mangfoldig. "The 10 Key Challenges" finner du i faktaboksen til høyre.

Anbefalinger

Basert på erfaringer fra arbeidet med å endre tjenester mot mer recovery-orientert praksis, kommer ImRoc med noen konklusjoner og anbefalinger som kan være nyttige dersom man ønsker å gå i gang med en slik endring:

  1. Alle steder er forskjellige og har ulike utgangspunkt. Endringsarbeidet må tilpasses den enkelte tjenestes utgangspunkt og mål. Prosessen tar alltid lenger tid enn du tror.
  2. Endring er mulig! Et godt samarbeid mellom ansatte, brukere og pårørende er viktig i endringsprosessen.
  3. Øving/kompetanse er aldri nok i seg selv. Varige forandringer avhenger av endringer i organisasjonen, samt endrede holdninger og atferd hos de ansatte.
  4. Ledelsesforankring er viktig, men endringene må finne støtte på alle nivå i organisasjonen.
  5. Risikovurderinger og -prosedyrer er et av de praksisområdene det er viktig å revidere mot en mer recovery-orientert tilnærming.
  6. Å inkludere personer med brukererfaring i arbeidsstokken, er den mest virkningsfulle pådriveren for organisatoriske endringer mot mer recovery-orientering.
  7. Å etablere recoverykurs/-utdanninger og ha erfaringsarbeidere som en del av tjenestetilbudet, fremmer roller for personer med brukererfaring i arbeidsstokken. Begge deler forbedrer kvaliteten på opplevelse og resultat hos brukerne av tjenesten. 
  8. Tjenestene trenger støtte (og ressurser) til å innføre relevante evalueringsmål for recovery. Utvikling av tjenestene styrkes av at man har en grundig metode for evaluering av resultater.

Informasjonsmateriell

Både Center for Mental Healt og ImRoc-programmet har laget flere publikasjoner som du kan laste ned fra nettsidene til Center for Mental Health. Her finner du blant annet informasjon om metoder for hvordan tjenester kan bli mer recovery-orienterte, recovery colleges, nærmere beskrivelse av de ti organisatoriske nøkkelutfordringene og tips for recovery-orientert praksis.

Et eksempel på recovery-orientert praksis i Norge kan du lese om i artikkelen "Hvorfor så årntli' når vi har recovery?".  

Kilder:

http://www.imroc.org/, hentet 06.05.13.

http://www.centreformentalhealth.org.uk/recovery/index.aspx, hentet 06.05.13.

Gjengivelse av punktlister i denne teksten er fritt oversatt og bearbeidet fra engelsk fra ImRoc sine hjemmesider på internett. For presist innhold se originalteksten på ImRoc sine nettsider: http://www.imroc.org/.

ImRoc

ImRoc - Implementing Recovery through Organisational Change - er et nasjonalt program for å støtte psykiske helsetjenester i endringsprosessen mot å jobbe mer recovery-orientert.

Igangsatt februar 2011 etter oppdrag fra det engelske helsedepartementet.

Center for Mental Health og den nasjonale helsetjenesten sitt nettverk for mental helse (NHS Confederation’s Mental Health Network) drifter prosjektet.

ImRoc-teamet består av eksperter innen recovery og organisasjonsendring.

Prosjektet hjelper tjenester til å gjennomføre egenvurdering mot ti indikatorer, planlegge endringer og rapportere sine resultater over to år.

Tilknyttede tjenester mottar "konsultasjonspakker" med blant annet konsultasjoner, læringsnettverk, møteplasser, konferanse og e-support.

The 10 Key Challenges

Ti hovedprinsipper for egenvurdering som kan gjøre tjenestene mer recovery-orienterte:

  1. Endre innholdet i og opplevelsen av daglig samhandling gjennom praksis som fremmer brukernes recovery-prosesser.
  2. Arrangere helhetlige brukerstyrte opplæringsprogrammer for ansatte i tjenestene.
  3. Etablere et "Recovery Education Centre" for å drive programmene fremover.
  4. Sikre organisatorisk forankring, og skape en recovery-kultur i hele organisasjonen.
  5. Øke individuell tilpasning, valgmuligheter og kontroll, gjennom å reflektere en recovery-kultur i sentrale styrings dokumenter og prosedyrer.
  6. Endre tilnærmingsmåte til risikovurdering og -styring.
  7. Endre holdninger og praksis for brukerinvolvering/brukermedvirkning.
  8. Endring i arbeidsstyrken gjennom ansettelse av erfaringskonsulenter.
  9. Støtte ansatte i deres recovery-reise.
  10. Organisasjonen må tilrettelegge for økte muligheter til "å bygge" et liv ut over egen sykdom.

For mer utfyllende informasjon om hvert punkt kan du laste ned publikasjon fra Center for Mental Health her.

Mer om

Recovery Aktuelle nettsteder

Les også

Publisert: 25/10/2010

Nyttige lenker

Publisert: 28/4/2011

Vær Varsom-plakaten

Publisert: 04/6/2012

Nye nettsider for rus- og psykiske lidelser

Publisert: 04/7/2012

Voksen, men ung - et aktivitetstilbud for unge voksne!

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss