Gode erfaringer med deltakerbasert forskning

Gode erfaringer med deltakerbasert forskning

Publisert: 16. september 2013

Høgskolen i Hedmark har over mange år arbeidet med å ta i bruk mer deltakerbaserte metoder i forskningen.

Deltagerbasert forskning 1
GOD KVALITET PÅ DATA: Flerstegsfokusgrupper fokuserer på deltakernes erfaringer med det tema som diskuteres.(www.colourbox.com)
GOD KVALITET PÅ DATA: Flerste...

«Forum for praksisnær forskning» er blant annet etablert som et tiltak for å få til dette. Forumet møtes en gang hver måned, og har som oppgave å samarbeide om forskning på tjenester, særlig innen psykisk helse. Det er åpent for akademikere, fagpersoner fra praksisfeltet og personer med brukererfaring. Personer knyttet til Sagatun Brukerstyrt Senter har vært faste deltakere i forumet de siste årene.

Inspirasjon fra England

Til grunn for dette forskningssamarbeidet ligger en overbevisning om at de som undersøkes bør være med å påvirke metodevalg og delta i den kreative tenkningen som trengs for å skape mening i resultatene. Inspirasjonen er hentet fra en metode som beskrives som handlingsorientert forskningssamarbeid (co-operative inquiry) utviklet av de engelske samfunnsforskerne John Heron og Peter Reason. Du kan lese mer om metoden her.

Datainnsamling gjennom fokusgrupper

Flerstegsfokusgrupper er ofte benyttet som datainnsamlingsmetode i deltakerbaserte og handlingsorienterte forskningssamarbeid (Hummelvoll, 2010). Det vil si at samme gruppe undersøker et fokusert problem, tema eller fenomen gjennom flere møter. Ledelsen av gruppen går på omgang blant medlemmene eller ved at forskeren starter prosessen og at gruppen etter hvert tar over ansvaret for fellesskapets fremdrift og gransking.

Kunnskapsutvikling i dialog

I gruppene blir både gruppedynamiske elementer og kvalitativ tilnærming brukt for å frembringe god kvalitet på data. Dialogene i gruppene fokuserer på deltagernes erfaringer med det tema som diskuteres. I og med at gruppen møtes flere ganger kan nye perspektiver utdypes og nyanseres etter hvert som prosessen skrider fremover.

Hvis gruppeatmosfæren er aksepterende vil gruppemedlemmenes oppfatninger også utforskes og utfordres av de andres erfaringer. Gjennom dialogene skapes dermed muligheter for å løfte deltakernes erfaringer opp på et høyere abstraksjonsnivå, noe som igjen gir muligheter for å formulere kunnskap utover den konkrete situasjonen den er skapt i.

Kilde:

Hummelvoll, J.K (2010). Flerstegsfokusgruppeintervju- en sentral metode i deltagerbasert og handlingsorientert forskningssamarbeid. Klinisk sygepleie, 24, 3, 4-13.

Artikkelen finnes også på engelsk:

Hummelvoll, J.K (2008). The multistage focus group interview. A relevant and fruitful method in action research based on a co-operative inquiery perspecitve. Norsk Tidsskrift for Sykepleieforskning, 10, 1, 3-14.

Forum for praksisnær forskning
  • Et forum i Hedmark som samarbeider om forskning på tjenester, særlig innen psykisk helse.
  • Forumet er åpent for akademikere, fagpersoner fra praksisfeltet og personer med brukererfaring.
  • Personer knyttet til Sagatun Brukerstyrt Senter har vært faste deltakere i forumet de siste årene.
  • Forumet har eksistert i 15 år, noe som ble feiret med jubileumsseminar med blant annet flere utenlandske gjester 15. mai 2013.
Forskning ved Høgskolen i Hedmark

Du kan lese mer om forskningsmiljøet som står bak den vitenskapelige artikkelen som er omtalt her på temasiden om Høgskolen i Hedmark på Psykiskhelsearbeid.no.

Siden 1998 har forskningsmiljøet ved Høgskolen i Hedmark gjennomført en rekke prosjekter som utforsker psykisk helse og samfunn sett fra ulike perspektiver

De fire perspektivene er:

  • Spesialisthelsetjenesteperspektivet
  • Lokalsamfunnsperspektivet
  • Brukerperspektivet
  • Det metodologiske og forskningsetiske perspektiv

Folkehelse er en felles profil for de tre forskningsområdene Psykisk helse og samfunn, Aktiv livsstil og helse og Kvalitet og samhandling i sykepleie, som alle er tilknyttet Avdeling for folkehelsefag ved Høgskolen i Hedmark.

Mer om

Brukermedvirkning i forskning Høgskolen i hedmark Vitenskapelige artikler

Les også

Publisert: 23/9/2013

Å lykkes med praksisnær forskning

Publisert: 24/9/2013

Forskning som utforsker lokal kunnskap

Publisert: 18/9/2013

Om relevans og evidens

Publisert: 16/5/2013

-Intet om oss uten oss

Publisert: 07/8/2012

Sagatun - brukerstyring i praksis

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss