Høsten 2006 startet Senter for Psykisk helse Midt-Troms en større utviklingsprosess, blant annet for å styrke forholdet til kommunene i sitt opptaksområde. Basert på denne prosessen har senteret utarbeidet en kort rapport om samhandling på systemnivå.
Senter for Psykisk helse Midt-Troms er en enhet i Allmennpsykiatrisk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF. Senteret har totalt elleve kommuner i Midt-Troms og Indre Sør-Troms som sitt opptaks- og samhandlingsområde. Området preges av lange avstander og mange små kommuner med en svakt utbygd psykisk helsetjeneste. Senteret har en særdeles viktig rolle for samhandling mellom sykehus og kommunene, men det var en stor utfordring å bli kjent med de enkelte kommuners organisering av helsetjenestene, samt å kartlegge hvem som var samarbeidsparter i ulike pasientsaker.
For syv år siden startet senteret en utvikling som tok sikte på å styrke samhandling, både internt og med eksterne samarbeidspartnere. Noe av bakgrunnen for prosessen var samlokalisering av tjenester, ny organisering og omplassering av personalet, samt behov for å styrke forholdet til kommunene. Som utgangspunkt for denne utviklingen benyttet senteret blant annet samhandlingsreformen og den statlige veilederen "Distriktspsykiatriske sentre - med blikket vendt mot kommunene og spesialiserte sykehusfunksjoner i ryggen", i tillegg til ulike styringsdokumenter utviklet av Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).
Høsten 2006 ble det utarbeidet og vedtatt overordnede avtaler mellom UNN og kommunene, som ga rammer for samhandling. Men det ble etter hvert klart at avtaler ikke nødvendigvis var det beste redskapet for å styrke samhandlingen. Det framkom et samstemmig ønske om å utvikle møteplasser, for å sikre en hensiktsmessig dialog om felles utfordringer. Det ble derfor opprettet flere dynamiske møteplasser med samhandling som tema - her omtales kun noen av disse:
Senter for Psykisk helse Midt-Troms avholder årlige kontaktmøter med kommunene. Her diskuterer man blant annet hvilke tiltak som kan settes inn for å styrke kontakt og samhandling. Man ser på hvordan samhandling foregår innenfor de enkelte kommunene, og på hvordan man samarbeider og samhandler med senteret i de mer komplekse sakene. På grunnlag av møtene vurderer senterets ledergruppe tiltak som kan bedre samhandling med den enkelte kommune.
Et årlig samhandlingsmøte med deltagere fra kommuner, NAV, brukerorganisasjoner og psykiske helsetjenester v/UNN, har utviklet seg til et "veksthus" for å videreutvikle samhandlingen mellom kommunene og UNNs tjenester innenfor psykiske helse og rus. Her belyses f.eks. hvordan de ulike kommunene opplever samhandlingen, og hva de eventuelt savner. Det ses overordnet på utviklingen av de psykiske helsetjenester, og det gjennomføres gruppedrøftinger som ender ut i anbefalinger. Rapporten fra dette møtet styrer i stor grad senterets prioriteringer av tiltak som styrker samhandling.
Det avholdes fagforum, både for ansatte i kommunenes psykiske helsetjeneste, og for ledere i kommunenes psykiske helsetjeneste sammen med ledere eller ansatte fra senteret, og det avholdes også kommunemøter med ambulante tjenester.
I tillegg arrangerer senteret hvert år flere fagdager med ulike tema. Her deltar både kommunens fagpersonell i psykisk helse/rus og senterets eget personale.
Rapporten nevner også et annet viktig samarbeidsorgan for kommunene; Regionrådet for Midt-Troms kommunene (Bardu, Målselv, Dyrøy, Sørreisa, Lenvik, Tranøy, Torsken og Berg) har blant annet etablert kompetansesenteret LØKTA, som driver med opplæring, utviklings- og planarbeid, spesielt innenfor helseområdet. Løkta er en viktig samarbeidspartner for Senter for psykisk helse Midt-Troms, og de to partene er også involvert i et samhandlingsprosjekt sammen med Regionrådet.
Alle disse møteplassene sørger for en bred kontaktflate mellom kommunene og senteret, og det er utviklet en partnerskapsfølelse som gjør det enklere å ta kontakt når det er behov for det. Det er selvfølgelig ikke fritt for konflikter eller uenighet, men pga inngående kjennskap til og om hverandre er det åpenhet for å finne praktiske løsninger.
I rapporten understrekes det at samhandling krever en aktiv innsats fra alle involverte parter. Det er viktig å utvikle en holdning om "ikke å være seg selv nok". Man må ha evne til å gjennomføre tiltak, samt vilje til å prioritere samhandling også når ressursene er få. Den viktigste samhandling skjer i forhold til den enkelte pasient og pårørende, men godt arbeid på systemnivå gir også effekt på individnivå.
Les hele rapporten "Samhandling i Midt- og Indre Sør-Troms regionene" her
Kortversjon av Samhandlingsreformen
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?