-Det er ikke nyttig å bli møtt av en «besserwisser» som skal fortelle meg hvordan jeg skal leve livet mitt, sier deltaker i forskningsprosjekt innen psykisk helse og rus i Asker.
FORNØYD MED FORSKNING PÅ PRAKSIS: -Vi har brukt 20 prosent av en fagpersons ressurser til å holde tak i dette, og det har vært så veldig verdt det når vi ser på hva vi sitter igjen med, sier rådgiver i Asker kommune Trine Hoff. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
FORNØYD MED FORSKNING PÅ PRAKSIS: -Vi har brukt 20 prosent av en fagpersons ressurser til å holde tak i dette, og det har vært så veldig verdt det når vi ser på hva vi sitter igjen med, sier rådgiver i Asker kommune Trine Hoff. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
I tre år har Asker kommune og Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) samarbeidet om å forske på kommunens psykisk helse og rustjenester. Resultatet er økt kunnskap både om hva brukerne, pårørende og fagpersoner mener er viktig for å oppnå håp, tilhørighet, arbeidsglede og god samhandling.
-Vi har brukt 20 prosent av en fagpersons ressurser til å holde tak i dette, og det har vært så veldig verdt det når vi ser på hva vi sitter igjen med, sier rådgiver i Asker kommune Trine Hoff.
Forskningen omfattet personer mellom 18 og 28 år som har både rus- og psykiske helseproblemer.
-Asker ønsket å gi et bedre tilbud til denne gruppen. Det var utgangspunktet, sier forsker Ottar Ness ved HBV.
Kompetansegruppa i forskningsprosjektet bestod av tre med brukererfaring, tre pårørende, tre fagpersoner og tre forskere.
-Vi kaller dette flestemt forskning. Vi møttes jevnlig for å diskutere funnene, og hvordan disse kunne brukes i hverdagslig praksis, forteller Ness.
Ett av de viktigste funnene blant de som mottar hjelp fra tjenesten oppsummerer Ness og Hoff som ikke fiks meg eller døm meg.
-I dette ligger et ønske fra brukerne om å ikke bli møtt med at hjelperen vet best hvordan brukerne skal leve livet sitt. De vet selv at de har problemer, og vil møtes med respekt for dette, sier Ottar Ness.
Ut av dette springer et av funnene blant fagpersonene, som opplever at de skal være en medvandrer for brukerne, og ikke ta over styringen.
-Et annet viktig moment er det at brukerne trenger å få formidlet håp, og at de ikke blir gitt opp. Han trekker frem en fagperson som er intervjuet, og som sier dette:
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?