-Ikke fiks meg

-Ikke fiks meg

Forskningskonferanse / Publisert: 28. oktober 2015.   Endret: 28. oktober 2015

-Det er ikke nyttig å bli møtt av en «besserwisser» som skal fortelle meg hvordan jeg skal leve livet mitt, sier deltaker i forskningsprosjekt innen psykisk helse og rus i Asker.

Trine Hoff

FORNØYD MED FORSKNING PÅ PRAKSIS: -Vi har brukt 20 prosent av en fagpersons ressurser til å holde tak i dette, og det har vært så veldig verdt det når vi ser på hva vi sitter igjen med, sier rådgiver i Asker kommune Trine Hoff. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.

FORNØYD MED FORSKNING PÅ PRAK...

I tre år har Asker kommune og Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) samarbeidet om å forske på kommunens psykisk helse og rustjenester. Resultatet er økt kunnskap både om hva brukerne, pårørende og fagpersoner mener er viktig for å oppnå håp, tilhørighet, arbeidsglede og god samhandling.

Så behov for bedre tjenester

-Vi har brukt 20 prosent av en fagpersons ressurser til å holde tak i dette, og det har vært så veldig verdt det når vi ser på hva vi sitter igjen med, sier rådgiver i Asker kommune Trine Hoff.

Forskningen omfattet personer mellom 18 og 28 år som har både rus- og psykiske helseproblemer.

-Asker ønsket å gi et bedre tilbud til denne gruppen. Det var utgangspunktet, sier forsker Ottar Ness ved HBV.

-Flerstemt forskning

Kompetansegruppa i forskningsprosjektet bestod av tre med brukererfaring, tre pårørende, tre fagpersoner og tre forskere.

-Vi kaller dette flestemt forskning. Vi møttes jevnlig for å diskutere funnene, og hvordan disse kunne brukes i hverdagslig praksis, forteller Ness.

Hjelperen som medvandrer

Ett av de viktigste funnene blant de som mottar hjelp fra tjenesten oppsummerer Ness og Hoff som ikke fiks meg eller døm meg.

-I dette ligger et ønske fra brukerne om å ikke bli møtt med at hjelperen vet best hvordan brukerne skal leve livet sitt. De vet selv at de har problemer, og vil møtes med respekt for dette, sier Ottar Ness.

Ut av dette springer et av funnene blant fagpersonene, som opplever at de skal være en medvandrer for brukerne, og ikke ta over styringen.

Håp og hverdagshjelp

-Et annet viktig moment er det at brukerne trenger å få formidlet håp, og at de ikke blir gitt opp. Han trekker frem en fagperson som er intervjuet, og som sier dette:

-Vi møter mennesker som er ulike. Vi må arbeide slik at vi kan insistere på brukeres styrker og ressurser når de selv ikke ser det. Det er mennesker vi hjelper Vi må ikke gi opp.
Praktisk hjelp er også noe mange brukere vektlegger.
-Her er det snakk om hjelp til hverdagslige gjøremål som gjør at man kan komme seg ovenpå. Dette er en viktig faktor for mange, sier Ness.

Hjelp utenom vanlig arbeidstid

Pårørende vektlegger det å bli involvert, og at tjenestene er tilgjengelige også utenom vanlig arbeidstid.
-Den beste hjelpen er at folk får hjelp utover arbeidstid. Det er i hverdagen de lever, og de trenger noe mer enn samtaler, sier en av de pårørende som er intervjuet.

-Knoppskyting

Hoff og Ness mener det har vært stort engasjement i prosjektet, og forteller at det lett får heldige bieffekter når man har det mrosomt og jobber med noe man ser er nyttig.
-Det har skjedd en hel del knoppskyting som følge av prosjektet, der ideer og tiltak har oppstått underveis. Eksempler er recoveryverksted, recoveryorientert praksis i bolig og ansettelse av person med egenerfaring, sier Ottar Ness.
Trine Hoff sier at viktige suksessfaktorer er å få med kommunens ledelse på prosjektet, sånn at det løftes frem som prioritert i en travel hverdag. Også det å få de ansatte i kommunene til å se hvilken nytte et slikt prosjekt kan ha mener hun er viktig i forarbeidet, slik at alle går inn i det med motivasjon og energi.
-Brukerne trenger å få formidlet håp, og at de ikke blir gitt opp, sier forsker Ottar Ness.

Mer om

Nyheter Forskning

Les også

Publisert: 22/9/2015

Levd liv viktigere enn biologi for å forklare psykiske problemer

Publisert: 28/10/2015

-Lokalt psykisk helsearbeid grovt understudert

Publisert: 16/2/2016

Moser til Psykologidagene 2016

Publisert: 19/2/2016

Fjerner blått lys - hjelper bipolare

Publisert: 10/3/2016

Utfordrer stress-sårbarhetsmodellen

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss