Mer enn 7 av 10 kommuner har vært i kontakt med NAPHA. Nettsiden er vanligste kontaktpunkt. 94 prosent er fornøyd med senteret. Ingen er misfornøyd.
DEKKER HELE LANDET: Noen av NAPHAs 23 ansatte. Senteret holder til i Trondheim, og skal være en støtte for alle landets kommunale psykisk helse- og rustjenester rettet mot voksne. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no arkiv.
DEKKER HELE LANDET: Noen av NAPHAs 23 ansatte. Senteret holder til i Trondheim, og skal være en støtte for alle landets kommunale psykisk helse- og rustjenester rettet mot voksne. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no arkiv.
Det viser en ny SINTEF-rapport som kom 22. desember, som viser status for psykisk helse- og rusarbeid i alle norske kommuner. Disse tjenestene er NAPHAs hovedmålgrupper, og de er blitt spurt om bruken av og fornøydheten med både NAPHA og andre kompetansesentre.
Undersøkelsen viser at andelen kommuner som har vært i kontakt med NAPHA er økt med syv prosentpoeng fra i fjor til i år, da tallet var henholdsvis 65 prosent og 72 prosent. Kun 2 prosent av kommunene har ikke hørt om senteret. I 2016 var det 5 prosent oms ikke hadde hørt om NAPHA.
De tre hovedtypene kontakt kommunene har med NAPHA er bruk av nettsiden napha.no med 247 kommuner, lest fagartikler med 218 kommuner og deltatt på kurs med 159.
6 prosent av kommunene svarer at de verken er fornøyd eller misfornøyd med NAPHA. De øvrige 94 prosentene er enten fornøyde (56 prosent) eller svært fornøyde (38 prosent). Til sammenligning oppga året før 78 prosent av kommunene som hadde vært i kontakt med NAPHA, at de var fornøyde eller svært fornøyde med senteret. NAPHA har altså styrket sitt omdømme i hovedmålgruppene det siste året. Undersøkelsen viser ikke hvordan fornøydheten fordeler seg mellom fylkene.
Kommunene ble også spurt om i hvilken grad de opplever at de ulike kompetansesentrene innen rus og psykisk helse opptrer samordnet og koordinert i sitt tilbud til kommunene. Her svarte 41 prosent at de mente dette var tilfelle i stor eller svært stor grad. 42 prosent svarte i noen grad, mens 17 prosent mener sentrene i liten eller svært liten grad opptrer samordnet og koordinert. Telemark, Oslo og Finnmark er de fylkene hvor flest kommuner og bydeler opplever sentrene som lite samordnet.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?